nikos filis
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS
Παρέμβαση Φίλη για τα Θρησκευτικά: Η χώρα μας διασύρεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως η τελευταία για την οποία ο λόγος της Εκκλησίας στη διδασκαλία ενός μαθήματος είναι ισχυρότερος από εκείνον των παιδαγωγών, ακόμα και πολλών θεολόγων, των δικαστηρίων, των συνταγματικών αρχών...

Για την νέα υπουργική απόφαση που περιορίζει το δικαίωμα απαλλαγής από τη διδασκαλία των θρησκευτικών, ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, δήλωσε:

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στην υπουργό Παιδείας με την οποία την καλούσα να μην προχωρήσει, ακόμα μια χρονιά -όπως φημολογούνταν-, σε περιορισμό των μαθητών που μπορούσαν να απαλλαγούν από τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

Οι προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης ΝΔ περιορίζουν στους μη ορθόδοξους μαθητές τη δυνατότητα απαλλαγής, φέροντας σε πολύ δύσκολη θέση τους γονείς που δεν συμφωνούν με τον κατηχητικό χαρακτήρα του μαθήματος.

Δυστυχώς η υπουργός Παιδείας προχώρησε στο μεταξύ στην ίδια με τα προηγούμενα χρόνια απόφαση. Προφανώς με την έγκριση του πρωθυπουργού, αφού το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις: η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει γνωμοδοτήσει για το απαράδεκτο των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων, που στερούν το δικαίωμα της απαλλαγής από τους μαθητές που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Η νέα απόφαση είναι απαράδεκτη: ράπισμα στους γονείς, στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή. Αποδεικνύει πόσο υποκριτικά «φιλελεύθερη» είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ποιο είναι το εκλογικό ακροατήριο στο οποίο στηρίζεται και πόσο σκληρός αγώνας χρειάζεται για την ανατροπή της ίδιας και της οπισθοδρομικής της πολιτικής.

Φυσικά, η έκδοση της απόφασης Κεραμέως δεν αναιρεί το στόχο της επίκαιρης ερώτησής μου, για τη συζήτηση της οποίας θα περιμένω ακόμα μια φορά την υπουργό στο Κοινοβούλιο, στη διαδικασία του κυβερνητικού ελέγχου.

Στο μεταξύ η χώρα μας διασύρεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως η τελευταία για την οποία ο λόγος της Εκκλησίας στη διδασκαλία ενός μαθήματος είναι ισχυρότερος από εκείνον των παιδαγωγών, ακόμα και πολλών θεολόγων, των δικαστηρίων, των συνταγματικών αρχών και γενικότερα των σύγχρονων αντιλήψεων, που θέλουν το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Ξεκινώντας μάλιστα από την Παιδεία.

Βέβαια δεν είναι το μάθημα των θρησκευτικών το μόνο πεδίο επικίνδυνης οπισθοδρόμησης, όπως βλέπουμε πολύ συχνά -και μόλις πρόσφατα...- σε δημόσιες παρεμβάσεις ανωτάτων ιεραρχών.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseepea.jpg
«Μήνας αποχής» στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 3ωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην αξιολόγηση
Σε στάσεις εργασίας προχωρά η ΠΟΣΕEΠΕΑ για όλο το Μάρτιο, ενάντια στην υλοποίηση της αξιολόγησης
«Μήνας αποχής» στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 3ωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην αξιολόγηση
Τέμπη θύματα
Προκλητικός o Βορίδης- Ενοχλήθηκε από τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών στο Σύνταγμα: «Να σβηστούν άμεσα»
«Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το σπουδαιότερο σημείο μνήμης- Δεν έχει καμία θέση η οποιαδήποτε αναγραφή οποιουδήποτε άλλου πράγματος εκεί»
Προκλητικός o Βορίδης- Ενοχλήθηκε από τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών στο Σύνταγμα: «Να σβηστούν άμεσα»