Σχολεία: Το plan b εάν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα
“Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης -τόσο για τα σχολεία όσο και για την κοινωνία- εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στη συνέχεια”, υποστηρίζει  ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η “χαλάρωση” των περιοριστικών μέτρων στα σχολεία αποφασίστηκε με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα διατηρηθούν -με μικρές αποκλίσεις- τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

“Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο δράσης -τόσο για τα σχολεία όσο και για την κοινωνία- εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στη συνέχεια”, υποστηρίζει  ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Προσαρμοζόμαστε με την εξέλιξη της πανδημίας και κινούμαστε ανάλογα με τις επιταγές της”, ήταν το σκεπτικό που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση για την χαλάρωση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και υποχρεωτικών self test στα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.

“Με βάση τα δεδομένα εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -γιατί ο ιός δεν είναι κάτι ενδημικό- βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν έχει παρατηρηθεί, επίσης, ούτε στην Ελλάδα να δημιουργεί ο ιός ιδιαίτερο πρόβλημα. Οπότε ξεκινάμε “χαλαρά”, εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπέρμαχος της άποψης -εντός και εκτός της Επιτροπής των Επιδημιολόγων- οι μαθητές να μην επιστρέψουν στα θρανία με τα περιοριστικά μέτρα της περσινής χρονιάς, ο επιστήμονας εξηγεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε αυτή η “παράτολμη” -για κάποιους- απόφαση: Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η κατάσταση δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά, όπως λέει.

Στη συνέχεια, η κατάσταση θα επανεξεταστεί, όπως δηλώνει στο iatropedia.gr:

“Ο βασικός δείκτης που καθορίζει αν θα χρειαστούν μέτρα είναι η πίεση στα νοσοκομεία. Κυρίως οι διασωληνωμένοι. Οπότε αν το χειμώνα δούμε ότι αυξάνονται οι διασωληνωμένοι σε αριθμούς αντίστοιχους του περσινού χειμώνα, είναι πιθανόν να επανέλθουν κάποια μέτρα. Αλλά δεν θα επανέλθουν μόνο στα σχολεία, θα επανέλθουν παντού. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά μικρή. Απλά δεν σημαίνει ότι δεν το παρακολουθούμε”, υπογραμμίζει.

Μετά τα τέλη Οκτώβρη αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ κατά 10 με 20%

H συνεδρίαση των επιστημόνων της Επιτροπής την περασμένη Τρίτη (30/8) έδωσε το “πράσινο φως” στους μαθητές να επανέλθουν στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου χωρίς τα υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα των τελευταίων χρόνων.

Η αποκλιμάκωση στη χώρα ήταν δεδομένη και φάνηκε ξεκάθαρα, στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 έως 20% μεσοσταθμικά σε σύγκριση με αυτή του καλοκαιριού, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τη συμπεριφορά του ιού τα τελευταία 2,5 χρόνια:

“Περιμένουμε συνήθως μία αύξηση της μεταδοτικότητας κάθε χρονιά, γύρω στον Οκτώβριο με Νοέμβριο, της τάξης του 10 με 20%”, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και εξηγεί:

“Αν δείτε αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη χρονιά, αυτό συμβαίνει: Ξεκινά από τη βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει. Έχει σχέση με τη θερμοκρασία. Άρα λοιπόν μπορεί να φτάσει και στο 30%, αλλά μεσοσταθμικά το υπολογίζουμε γύρω στο 20%. Άρα πιθανώς θα δούμε μια αντίστοιχη αύξηση της πίεσης”.

Οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν τους κυκλοφορούντες ιούς, Όμικρον 4 και 5. Εάν εμφανιστεί κάποιο νέο στέλεχος με απρόβλεπτη συμπεριφορά που δεν ανήκει στην “οικογένεια” των παραλλαγών της Όμικρον, τότε η παραπάνω εικόνα μπορεί να ανατραπεί, λέει ο ειδικός.

“Οκτώβρη με Δεκέμβρη υπολογίζουμε την αύξηση αυτή που προανέφερα, με βάση το στέλεχος που έχουμε σήμερα. Εάν τώρα εμφανιστεί ένα στέλεχος διαφορετικό, θα αλλάξουν τα πράγματα. Όπως πέρυσι που θα θυμάστε, ότι εμφανίστηκε η Όμικρον για πρώτη φορά στις αρχές Δεκέμβρη στη νότια Αφρική και σε εμάς στην Ελλάδα, ήρθε στα τέλη Δεκέμβρη. Εκεί τότε είχαμε μια απρόβλεπτη “έκρηξη” της διασποράς”, σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Μαγιορκίνης: Υπάρχει plan b για τα σχολεία

Στην περίπτωση αυτή -που δεν έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί- η διασπορά της πανδημίας μπορεί να μεταβληθεί και να διαφοροποιηθεί από τις επιστημονικές προβλέψεις, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

“Με βάση τα στελέχη της Όμικρον και της μεταδοτικότητας που βλέπουμε τώρα, υπολογίζουμε πως εκεί περίπου θα κυμανθεί. Αυτό είναι ένα σενάριο. Υπάρχει, όμως, και σενάριο που αλλάζει η κατάσταση. Αν δηλαδή, έρθει ένα στέλεχος τελείως διαφορετικό, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τότε δεν μπορούμε να το προβλέψουμε το αποτέλεσμα”, παραδέχεται ο επιδημιολόγος.

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν θα διστάσουν να επιστρατεύσουν plan b, το οποίο -στην περίπτωση που ο νέος ιός δεν βελτιώνει αλλά χειροτερεύει την εικόνα της πανδημίας- μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και επαναφορά μέτρων.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση και εάν συμβεί κάτι, για παράδειγμα όπως είπα, ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό που αλλάζει την κατάσταση και την επιδημιολογική εικόνα, τότε μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα. Βέβαια αυτό είναι ένα σενάριο. Ένα plan b … εάν και εφόσον… Υπάρχει plan b, αλλά η πιθανότητα να συμβεί είναι εξαιρετικά μικρή”, καταλήγει ο Καθηγητής Μαγιορκίνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

aytoktonia_24.jpg
Τραγωδία! Αυτοκτόνησε πατέρας 5 παιδιών – Προηγήθηκε επεισόδιο με τη σύζυγό του
Ο αυτόχειρας έστειλε και ένα μήνυμα σε συγγενικό του πρόσωπο για τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη
Τραγωδία! Αυτοκτόνησε πατέρας 5 παιδιών – Προηγήθηκε επεισόδιο με τη σύζυγό του
astynomia (1).jpg
Πυροβολισμοί στον Κορυδαλλό- Μαφιόζικο χτύπημα με δύο νεκρούς
Οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν νεκρό μέσα σε IX αυτοκίνητο γαζωμένο από σφαίρες, ενώ δίπλα ήταν άλλο ΙΧ αυτοκίνητο επίσης χτυπημένο από σφαίρες
Πυροβολισμοί στον Κορυδαλλό- Μαφιόζικο χτύπημα με δύο νεκρούς
panellinies_exetaseis.jpg
Πανελλαδικές: Δείτε τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική των τελευταίων χρόνων
Τα θέματα στα  Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι τα τελευταία 22 χρόνια (από το 2000 έως και το 2022)
Πανελλαδικές: Δείτε τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική των τελευταίων χρόνων