Ο Καρλ Λάουτερμπαχ απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown και αναστολής της λειτουργίας των σχολείων

Νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αναμένει το φθινόπωρο η γερμανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για «δυσκολίες από τον Οκτώβριο» και να ανακοινώνει αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας. Ο Καρλ Λάουτερμπαχ απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown και αναστολής της λειτουργίας των σχολείων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 23 Απριλίου 2023 επιβάλλεται η χρήση μάσκας τύπου FFP-2 στα τρένα και στα αεροπλάνα. Για τις ηλικίες από 6 έως 14 ετών επιτρέπεται και η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας. Για την είσοδο σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας FFP-2 και η διενέργεια τεστ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους.

«Με την εργαλειοθήκη που δημιουργήσαμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αναμενόμενο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τους κανονισμούς στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής. Σε πρώτη φάση, οι κρατιδιακές κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν τη χρήση μάσκας στα τοπικά μαζικά μέσα μεταφοράς, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση όσων διαθέτουν αρνητικό τεστ ή έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει πρόσφατα από κορονοϊό.

Υποχρεωτικά τεστ είναι δυνατό να ζητηθούν σε σχολεία, νηπιαγωγεία, φυλακές και κέντρα αιτούντων άσυλο. Σε δεύτερη φάση, είναι δυνατό να επιβληθεί η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, αλλά και στα σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί η διά ζώσης διδασκαλία.

«Δεν θα κλείσουν σχολεία»

«Στόχος μας παραμένει η αποτροπή μεγάλου αριθμού θανάτων, απώλειας ωρών εργασίας και σοβαρών συνεπειών», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι για αυστηρότερους ενιαίους κανονισμούς εθνικής εμβέλειας απαιτείται σχετική απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. «Δεν θα κλείσουν σχολεία», ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Λάουτερμπαχ. «Οι μαθητές υπέφεραν αρκετά, είναι λοιπόν σωστό να μην υπάρχουν πλέον κλειστά σχολεία», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις οι εικόνες από το κυβερνητικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψαν στον Καναδά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, όπου κανείς δεν φορά προστατευτική μάσκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει την ευθύνη για τις κυβερνητικές αεροπορικές μετακινήσεις, δεν ισχύει στα κυβερνητικά αεροσκάφη ο γενικός κανονισμός που θέλει τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στα αεροπλάνα που εκτελούν εσωτερικές πτήσεις και σε όσα απογειώνονται ή προσγειώνονται σε γερμανικό αεροδρόμιο. Οι επιβαίνοντες υποβάλλονται σε μοριακό τεστ για κορονοϊό λίγο πριν από την επιβίβασή τους και έτσι «διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας συνιστάται, αλλά δεν επιβάλλεται. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την πλευρά του έκανε λόγο για «σαφείς» κανόνες που ισχύουν στις κυβερνητικές πτήσεις, αλλά η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας στην πτήση είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως του εάν έχει διενεργηθεί τεστ πριν από την επιβίβαση. «Πολιτικά, θα συνιστούσα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει και για τον εαυτό της τους γενικούς κανόνες», δήλωσε ο κ. Μπούσμαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δεινόσαυρος χήνα
Βρέθηκε δεινόσαυρος που μοιάζει με χήνα και... πιγκουίνο! - Περίεργη η «αεροδυναμική» του
Ανακαλύφθηκε στη Μογγολία νέο είδος σαρκοβόρου δεινοσαύρου με «αεροδυναμικό» σώμα τύπου πιγκουίνου
Βρέθηκε δεινόσαυρος που μοιάζει με χήνα και... πιγκουίνο! - Περίεργη η «αεροδυναμική» του