Γερμανία-Κορονοϊός: Σε ισχύ νέα μέτρα από το φθινόπωρο, αλλά με ανοιχτά τα σχολεία
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο Καρλ Λάουτερμπαχ απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown και αναστολής της λειτουργίας των σχολείων

Νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αναμένει το φθινόπωρο η γερμανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για «δυσκολίες από τον Οκτώβριο» και να ανακοινώνει αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας. Ο Καρλ Λάουτερμπαχ απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown και αναστολής της λειτουργίας των σχολείων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 23 Απριλίου 2023 επιβάλλεται η χρήση μάσκας τύπου FFP-2 στα τρένα και στα αεροπλάνα. Για τις ηλικίες από 6 έως 14 ετών επιτρέπεται και η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας. Για την είσοδο σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας FFP-2 και η διενέργεια τεστ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους.

«Με την εργαλειοθήκη που δημιουργήσαμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αναμενόμενο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τους κανονισμούς στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής. Σε πρώτη φάση, οι κρατιδιακές κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν τη χρήση μάσκας στα τοπικά μαζικά μέσα μεταφοράς, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση όσων διαθέτουν αρνητικό τεστ ή έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει πρόσφατα από κορονοϊό.

Υποχρεωτικά τεστ είναι δυνατό να ζητηθούν σε σχολεία, νηπιαγωγεία, φυλακές και κέντρα αιτούντων άσυλο. Σε δεύτερη φάση, είναι δυνατό να επιβληθεί η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, αλλά και στα σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί η διά ζώσης διδασκαλία.

«Δεν θα κλείσουν σχολεία»

«Στόχος μας παραμένει η αποτροπή μεγάλου αριθμού θανάτων, απώλειας ωρών εργασίας και σοβαρών συνεπειών», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι για αυστηρότερους ενιαίους κανονισμούς εθνικής εμβέλειας απαιτείται σχετική απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. «Δεν θα κλείσουν σχολεία», ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Λάουτερμπαχ. «Οι μαθητές υπέφεραν αρκετά, είναι λοιπόν σωστό να μην υπάρχουν πλέον κλειστά σχολεία», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις οι εικόνες από το κυβερνητικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψαν στον Καναδά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, όπου κανείς δεν φορά προστατευτική μάσκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει την ευθύνη για τις κυβερνητικές αεροπορικές μετακινήσεις, δεν ισχύει στα κυβερνητικά αεροσκάφη ο γενικός κανονισμός που θέλει τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στα αεροπλάνα που εκτελούν εσωτερικές πτήσεις και σε όσα απογειώνονται ή προσγειώνονται σε γερμανικό αεροδρόμιο. Οι επιβαίνοντες υποβάλλονται σε μοριακό τεστ για κορονοϊό λίγο πριν από την επιβίβασή τους και έτσι «διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας συνιστάται, αλλά δεν επιβάλλεται. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από την πλευρά του έκανε λόγο για «σαφείς» κανόνες που ισχύουν στις κυβερνητικές πτήσεις, αλλά η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας στην πτήση είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως του εάν έχει διενεργηθεί τεστ πριν από την επιβίβαση. «Πολιτικά, θα συνιστούσα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει και για τον εαυτό της τους γενικούς κανόνες», δήλωσε ο κ. Μπούσμαν.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με την Αυστραλιανή εταιρεία τεχνολογίας Canva για δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα Canva Education
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Ελεύθερη πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία παρουσιάσεων και ψηφιακού περιεχομένου για όλους τους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Πανελλήνιες εξετάσεις 2026 σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα
Οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), πότε αρχίζει η κανονική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα
Καύσωνας στην Ευρώπη
Ευρώπη στους 40°C: Κλειστά σχολεία, θερμοκρασίες-ρεκόρ και εξετάσεις σε αίθουσες χωρίς επαρκή δροσιά
Ευρωπαϊκό «καμίνι»: Παιδιά σε σχολικές αίθουσες-φούρνους εν μέσω πρωτοφανούς ζέστης
Ευρώπη στους 40°C: Κλειστά σχολεία, θερμοκρασίες-ρεκόρ και εξετάσεις σε αίθουσες χωρίς επαρκή δροσιά