πανεπιστημιακή αστυνομία
Η αγορά του εξοπλισμού τουρνικέ έγινε με δωρεά συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ, από ελληνική εταιρεία.

Τις τελευταίες προετοιμασίες για την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αρχικά στο ΑΠΘ και στη συνέχεια σε ακόμα 3 πανεπιστήμια της Αθήνας κάνει η κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο οι πρώτοι ειδικοί φρουροί να μπουν στα ΑΕΙ ακόμα και μέσα στον Αύγουστο είναι ανοικτό, με προφανή στόχο να φέρουν προ τετελεσμένων τους φοιτητές που αντιδρούν, προτού επιστρέψουν στα αμφιθέατρα τον Σεπτέμβριο.

Δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι αυτή η νέα «επιχείρηση αιφνιδιασμού» (ανάλογος σχεδιασμός υπήρχε και για τις αρχές του καλοκαιριού αλλά αναβλήθηκε) από την κυβέρνηση θα προχωρήσει -λόγω και της έντασης των πολιτικών γεγονότων που έχουν προκύψει-  πάντως η οργάνωση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) είναι πλέον καλύτερη από τους περασμένους μήνες.

Ακόμα 600 ειδικοί φρουροί, σύνολο 1.000

Μόλις χτες δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το οποίο ακόμα 600 ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν από τη λίστα επιλαχόντων, κατανέμονται στην ΕΛ.ΑΣ για να συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ενώ η εκπαίδευση των πρώτων 400 έχει ολοκληρωθεί και το Προεδρικό διάταγμα για τη συγκρότηση, οργάνωση, λειτουργία, ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και λοιπά θέματα των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) έχει εκδοθεί από τις αρχές Ιουλίου.

Πάντως η αναγκαιότητα συγκρότησης του νέου σώματος δεν έχει αμφιβητηθεί μόνο από τους φοιτητές, αλλά και από πολλούς πανεπιστημιακούς και βέβαια από την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρει ότι η παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια δεν ξεπερνά το 0.1% της συνολικής εγκληματικότητας στην κοινωνία, ώστε να δικαιολογείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καθώς στατιστικά συμβαίνουν μόλις 200 περιστατικά ανά έτος σε σύνολο 200.000 στην Επικράτεια. Και έχει δεσμευτεί να την καταργήσει εφόσον αναδειχθεί κυβέρνηση 

Με δωρεά τα τουρνικε

Επίσης, στο ΑΠΘ τοποθετήθηκαν ήδη στις αρχές Αυγούστου τα πρώτα τουρνικέ, τα μηχανήματα που θα εξυπηρετούν την ελεγχόμενη είσοδο των φοιτητών, και αναμένεται να τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα στην Πανεπιστημιούπολη (ΕΚΠΑ) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα η αγορά του εξοπλισμού τουρνικέ έγινε με δωρεά συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ, από ελληνική εταιρεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» -από τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα- μέσω της δωρεάς επισπεύδεται έως και κατά το ήμισυ ο χρόνος εγκατάστασης των εξοπλισμών τουρνικέ. Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ ο έλεγχος θα γίνεται ψηφιακά. Σύμφωνα με την εφημερίδα η δωρεά, συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ κατανέμεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (260.257 ευρώ), στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (220.418 ευρώ), στο ΑΠΘ (174.492,80 ευρώ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (117.215,96 ευρώ). Το ΕΜΠ πάντως, φαίνεται πως ακόμα δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των τουρνικέ.

Δεύτερες σκέψεις λόγω «επισυνδέσεων»

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα δούμε λοιπόν εάν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πράγματι αυτή τη φορά να εγκαταστήσει τους ειδικούς φρουρούς στα ιδρύματα τώρα που λείπουν οι φοιτητές και είναι άδεια, ή θα επικρατήσουν οι δεύτερες σκέψεις που λένε να μην προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική αναστάτωση, λόγω της γενικότερης πολιτικής συγκυρίας και της τεράστιας αναταραχής που προκάλεσε η αποκάλυψη των «επισυνδέσεων»

Ωστόσο, σε συνδυασμό με την έναρξη εφαρμογής του νόμου-πλαισίου Κεραμέως για τα ΑΕΙ, με την αρχή να γίνεται σε 10 πανεπιστήμια που καλούνται να εκδώσουν προκηρύξεις για τη συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ιδρυμάτυων εντός του Αυγούστου, ο Σεπτέμβριος αναμένεται εκ των πραγμάτων θερμός στα Πανεπιστήμια.

Ο εξοπλισμός και η αποστολή - αρμοδιότητες των ΟΠΠΙ

Σύμφωνα με το Π.Δ για την οργάνωσή της, οι ειδικοί φρουροί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν φέρουν πυροβόλο όπλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του εντός των χώρων έδρας των Α.Ε.Ι. Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. φέρει, ιδίως, τον κάτωθι βασικό επιχειρησιακό εξοπλισμό: α. αστυνομική ράβδο, β. χειροπέδες, γ. ασύρματο, δ. αλεξίσφαιρο γιλέκο, ε. αστυνομική σφυρίχτρα και στ. φακό

Σύμφωνα με το ίδιο Π.Δ, αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η ασφάλεια και προστασία των προσώπων και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. από αξιόποινες ενέργειες προσώπων και γεγονότα έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Α.Ε.Ι. και τις συναρμόδιες εθνικές αρχές και υπηρεσίες. Για την εκπλήρωση της αποστολής του το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι., στο πλαίσιο άσκησης των αστυνομικών του καθηκόντων, είναι αρμόδιο ιδίως για:

α. την επικοινωνία και συνεργασία με τον πρύτανη ή αρμόδιο αντιπρύτανη για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Α.Ε.Ι. και με τις Υπηρεσίες και τα όργανα του Ιδρύματος, καθώς και με λοιπούς, κατά περίπτωση, συναρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες,

β. την πρόληψη τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης,

γ. τις απαιτούμενες ενέργειες, σε περίπτωση διάπραξης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως για τη βεβαίωσή της, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων, την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη και την παράδοσή του στην αρμόδια δικαστική αρχή,

δ. τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων και Εικόνων σε συνεργασία με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,

ε. τη διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών και την άμεση επέμβαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στ. τη διέλευση, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, από κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους των Α.Ε.Ι. προς επισήμανση ύποπτων προσώπων ή αντικειμένων, για την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών. Η συχνότητα, ο τρόπος διέλευσης, ως και το χρονικό διάστημα που πραγματοποιείται η διέλευση, προσδιορίζονται από τον επικεφαλής της Ο.Π.Π.Ι. με κριτήρια ιδίως τη φύση αυτών, τον βαθμό επικινδυνότητας, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κρατούσες συνθήκες στην περιοχή, ζ. τη διενέργεια προγραμματισμένων ή αιφνιδιαστικών ελέγχων και ερευνών επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων και

η. τη συνεργασία και σύμπραξη με τις αστυνομικές Υπηρεσίες κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση μεμονωμένων ή κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της διαρκούς επικοινωνίας με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Γ.Α.Δ.Α. και τα αρμόδια Κέντρα Επιχειρήσεων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με συμβάντα και γεγονότα αστυνομικής αρμοδιότητας.

Στο Π.Δ ορίζεται ακόμα ότι οι Ο.Π.Π.Ι. ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και την ακαδημαϊκή ελευθερία, κατά τρόπο συστηματικό, μεθοδικό και ασφαλή.Το προσωπικό τους επιχειρεί σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους των Α.Ε.Ι. και των υποδομών αυτών, δίχως να διαταράσσεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου.

Αυτό το τελευταίο πραγματικά είναι άξιο απορίας το πως μπορεί να επιτευχθεί. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

w16-70446foithtikesekloges.jpg
Φοιτητικές εκλογές 2024: Καταγγελία Πανσπουδαστικής κατά ΔΑΠ για σχέδιο αλλοίωσης του αποτελέσματος
Πανσπουδαστική: Οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή θα υπερασπιστούν τις συλλογικές δημοκρατικές τους διαδικασίες και τους συλλόγους τους!
Φοιτητικές εκλογές 2024: Καταγγελία Πανσπουδαστικής κατά ΔΑΠ για σχέδιο αλλοίωσης του αποτελέσματος
klopi_1.jpg
Απίστευτο: Παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση τους κλέφτες να κάνουν πλιάτσικο στο σπίτι του
Ο ιδιοκτήτης έλειπε στο εξοχικό του - Απίστευτο περιστατικό στη Νίκαια
Απίστευτο: Παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση τους κλέφτες να κάνουν πλιάτσικο στο σπίτι του
nosokomeio-paidwn
Παρβοϊός: Δραματική αύξηση στα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων -Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε
Παρβοϊός: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων
Παρβοϊός: Δραματική αύξηση στα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων -Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε
EKPA
ΕΚΠΑ: Κονδύλι 1.128.954 € για αποκατάσταση φθορών και αύξηση μέτρων ασφαλείας των κτηρίων
Προβλέπεται η αύξηση των μέτρων ασφαλείας των κτηρίων με την τοποθέτηση θυρών ασφαλείας, κιγκλιδωμάτων συναγερμών και την βελτίωση του φωτισμού...
ΕΚΠΑ: Κονδύλι 1.128.954 € για αποκατάσταση φθορών και αύξηση μέτρων ασφαλείας των κτηρίων