ΔΙΕΚ
Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο Οδηγός κατάρτισης ΙΕΚ - Τι λέει για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Το «πράσινο φως» έλαβε ο Πρότυπος Οδηγός Κατάρτισης των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.E.K.) με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας Γεώργιου Βούτσινου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Το περιεχόμενο του Οδηγού Κατάρτισης της ειδικότητας διαμορφώθηκε από τη συγγραφική ομάδα με βάση μεθοδολογικές προδιαγραφές και ειδικά πρότυπα που επεξεργάστηκε το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της Πράξης «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.Ε.Κ.)» [κωδικός ΟΠΣ (MIS) 5069281] του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014 – 2020», που υλοποιήθηκε από σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων, και, ειδικότερα από το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ (επικεφαλής εταίρος της κοινοπραξίας), το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ, το ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, το ΚΑΕΛΕ/ΕΣΕΕ, το ΙΝΣΕΤΕ καθώς και από τον ΕΟΠΠΕΠ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ). Μεθοδολογία Ανάπτυξης των Οδηγών Κατάρτισης – Συντακτική ομάδα Γούλας Χρήστος, Βαρβιτσιώτη Ρένα, Θεοδωρή Ελένη, Καρατράσογλου Μάκης, Μαρκίδης Κωνσταντίνος, Μπαμπανέλου Δέσποινα, Νάτσης Παναγιώτης.

Πρόκειται για την έκδοση πρότυπου οδηγού κατάρτισης σύμφωνα με τον οποίο θα εκπονούνται και θα συντάσσονται οι Οδηγοί Κατάρτισης των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Δείτε εδώ αναλυτικά τον Πρότυπο Οδηγό Κατάρτισης των ΙΕΚ.

Τι ισχύει για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εδώ και καιρό διατείνεται ότι προχωρά σε μεταρρυθμίσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και ειδικότητες που θα φέρουν τους νέους πιο κοντά στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οδηγό Κατάρτισης των ΙΕΚ, σε διάφορες ειδικότητες μπορεί να μην έχουν καθοριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι αντίστοιχες επαγγελματικές άδειες για την άσκησή τους.

«Μπορεί ωστόσο να ισχύουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πηγές άντλησης σχετικών πληροφοριών, εφόσον υπάρχουν, είναι τα σχετικά Υφιστάμενα Επαγγελματικά Περιγράμματα (ενότητα Α.10 «Τυπικές ή θεσμικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος/ειδικότητας» ή ενότητα Α.8 «Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος» για τα νέα επαγγελματικά περιγράμματα)».

Στη συνέχεια, ο οδηγός προτείνει τη διερεύνηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ιστοσελίδες των ομοσπονδιών εργαζομένων ή των επαγγελματικών οργανώσεων.

«Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει επαγγελματικό περίγραμμα, θα πρέπει να διερευνηθεί η ύπαρξη επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων ομοσπονδιών εργαζομένων ή επαγγελματικών οργανώσεων που ανήκει η εξεταζόμενη ειδικότητα, του ΕΟΠΠΕΠ ή του αρμόδιου Υπουργείου που εποπτεύει την ειδικότητα» αναφέρει.

odigos-iek-epaggelmatika-dikaiwmata.jpg
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα