filis
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
«Θα επιμείνει η υπουργός Παιδείας να διώκει ως ... «κακούργους» τους συνδικαλιστές φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ή θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον τους;»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη μηνυτήρια αναφορά την οποία υπέβαλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων ζητώντας τις ποινικές διώξεις φοιτητών.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες έχουν στοχοποιηθεί λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας, έχουν υποδειχθεί και απειλούνται με διώξεις για ...το κακούργημα της αρπαγής και άλλων βαρύτατων αδικημάτων (!) με ποινές δεκαετούς κάθειρξης για μια παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού τους συλλόγου.

Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή στη μεταπολιτευτική ιστορία, ενδεικτική του εκδικητικού μένους από το οποίο διακατέχεται η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη υπουργός απέναντι σε κάθε μορφή φοιτητικής διεκδίκησης και δημοκρατικής οργάνωσης.

Με την επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής ζητά να μάθει από την υπουργό:

  • ποιο θα είναι το παιδαγωγικό και το εκπαιδευτικό αποτύπωμα της πράξης της, άμεσα και σε βάθος χρόνου, σε περίπτωση που "επιτύχει" να καταδικαστούν ως "κακούργοι", τα στελέχη του φοιτητικού κινήματος, θύματα του ασίγαστου πάθους αυτής της κυβέρνησης εναντίον της ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης και του Δημόσιου Πανεπιστημίου,
  • αν, μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απαράδεκτη, εκδικητική και αποσκοπούσα στην εξόντωση των φοιτητών μηνυτήρια αναφορά της, σκέφτεται να την αποσύρει, αναλογιζόμενη τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης στις ζωές οκτώ νέων παιδιών.

Η ερώτηση

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη στη Νίκη Κεραμέως:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς την κα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Θα επιμείνει η υπουργός Παιδείας να διώκει ως ..."κακούργους" τους συνδικαλιστές φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ή θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον τους;

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά φοιτητών, που αγωνίζονται για τη Γνώση και τη Δημοκρατία στο  Πανεπιστήμιο,  προέβη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων και ζητώντας τις ποινικές διώξεις φοιτητών. Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή στη μεταπολιτευτική ιστορία, ενδεικτική του εκδικητικού μένους από το οποίο διακατέχεται η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη υπουργός απέναντι σε κάθε μορφή φοιτητικής διεκδίκησης και δημοκρατικής οργάνωσης. Η ενέργεια της υπουργού καταδεικνύει την ενορχηστρωμένη δράση της κατά του φοιτητικού κινήματος που με αυταρχισμό και σκευωρίες επιδιώκει την καταστολή του.

Συνέπεια των ενεργειών της κας Κεραμέως είναι οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν στοχοποιηθεί λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας, να έχουν υποδειχθεί και να απειλούνται με διώξεις για ...το κακούργημα της αρπαγής και άλλων βαρύτατων αδικημάτων (!) με ποινές δεκαετούς κάθειρξης για μια παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού τους συλλόγου.

Η παράσταση διαμαρτυρίας αποφασίστηκε από φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να δηλώσουν  εναντίωσή τους στην πρόθεση για εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του φοιτητή της Σχολής ΗΜΜΥ και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, καθώς και να υπερασπιστούν τη συνδικαλιστική ελευθερία των φοιτητών και συλλόγων. Εξάλλου, ο φοιτητής συμμετείχε σε διάλογο με καθηγητή, ο οποίος κατέστρεψε αφίσα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης που είχε τοποθετηθεί στον εξωτερικό τοίχο του κυλικείου, προκειμένου να υπερασπιστεί τη συνδικαλιστική ελευθερία των φοιτητών και το δικαίωμά τους να ενημερώνονται μέσα από σχετικές ανακοινώσεις του συλλόγου. Μια παράσταση διαμαρτυρίας βαφτίστηκε «ομηρία» και δήθεν «αναγκαστικός εγκλεισμός» και μάλιστα τέτοιος που συνιστά «αρπαγή», τέτοια που θέτει ένα πρόσωπο σε θέση αδυναμίας επικοινωνίας με τις αρχές για να διασωθεί, τη στιγμή που προκύπτει ότι ο Κοσμήτορας χρησιμοποιούσε το κινητό του στέλνοντας μηνύματα,  είχε ανοιχτό τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και πρόσβαση στα μέηλ του κ.ο.κ.

Παρά την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης στις 14/10: «θα πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες (επιδημιολογικές, κοινωνικές, πολιτικές), η σύμπνοια και ο διάλογος ανάμεσα στα μέλη της Πολυτεχνικής κοινότητας είναι πρωταρχικής σημασίας. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν θα πρέπει να έχουν θέση προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές, ενώ θα πρέπει να αναπτύσσεται πολιτικός λόγος και συνδικαλιστικές δράσεις ελεύθερα χωρίς το φόβο πειθαρχικών διώξεων και αποκλεισμών», τη μη εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας ή την ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελίας από τις  αρμόδιες πανεπιστημιακές αρχές, η  Κοσμητεία του ΗΜΜΥ στις 20/10 εξέδωσε ανακοίνωση διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα και αναφορά σε “ομηρία” του Κοσμήτορα.  Ακολούθησαν σχετικά δημοσιεύματα στο ίδιο ύφος και η κλιμάκωση του ζητήματος επήλθε από την ίδια την υπουργό με την κατάθεση της μήνυσης.

Ερωτάται η κα υπουργός:

  • Ποιο θα είναι το παιδαγωγικό και το εκπαιδευτικό αποτύπωμα της πράξης της, άμεσα και σε βάθος χρόνου, σε περίπτωση που "επιτύχει" να καταδικαστούν ως "κακούργοι", τα στελέχη του φοιτητικού κινήματος, θύματα του ασίγαστου πάθους αυτής της κυβέρνησης εναντίον της ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης και του Δημόσιου Πανεπιστημίου;
  • Μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απαράδεκτη, εκδικητική και αποσκοπούσα στην εξόντωση των  φοιτητών μηνυτήρια αναφορά της, σκέφτεται να την αποσύρει, αναλογιζόμενη τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης στις ζωές οκτώ νέων παιδιών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Φίλης Νίκος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΌΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΚΤΑ στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΙΡΟΠΙ
Σοκαριστικό! Σιρόπι για τον βήχα ενδέχεται να συνδέεται με τον θάνατο δεκάδων παιδιών
Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 66, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Σοκαριστικό! Σιρόπι για τον βήχα ενδέχεται να συνδέεται με τον θάνατο δεκάδων παιδιών
Clumsies
Ποια είναι τα τρία ελληνικά μπαρ που περιλαμβάνονται στα 50 καλύτερα του κόσμου
Από τα τρία αυτά μπαρ, τα δύο εξ αυτών ήταν στη συγκεκριμένη λίστα ουκ ολίγες φορές, ενώ ένα πέτυχε τη συγκεκριμένη διάκριση για πρώτη φορά φέτος.
Ποια είναι τα τρία ελληνικά μπαρ που περιλαμβάνονται στα 50 καλύτερα του κόσμου
ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Εντυπωσιακή εικόνα- Ιστορική λήψη από το διάστημα
Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης) έχει μήκος 2.833 μέτρα και φαίνεται ξεκάθαρα από τον δορυφόρο, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι κολοσσιαία...
Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Εντυπωσιακή εικόνα- Ιστορική λήψη από το διάστημα
dimosio
Πότε κερδίζουν 1 έτος βαθμολογικής προαγωγής οι Δημόσιοι υπάλληλοι (Εγκύκλιος)
Διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείο Εσωτερικών για τη βαθμολογική προαγωγή των Δημοσίων υπαλλήλων κατά ένα έτος κατόπιν αξιολόγησης
Πότε κερδίζουν 1 έτος βαθμολογικής προαγωγής οι Δημόσιοι υπάλληλοι (Εγκύκλιος)