... ή θα γίνει η ιδιωτική εκπαίδευση παράδεισος μαύρης εργασίας; Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας

Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία νέου πληροφοριακού συστήματος με το όνομα e-schools που προορίζεται να αντικαταστήσει το ΠΣ MySchool. Επειδή στον τίτλο του αναγράφεται ότι θα αφορά μόνο στη δημόσια εκπαίδευση και επειδή υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μην δηλώνονται πουθενά οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα τη μετατροπή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε άναρχο τόπο και παράδεισο μαύρης εργασίας, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς την Υπουργό Παιδείας την παρακάτω επιστολή:

H επιστολή

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Πριν κάποιες ημέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η επικείμενη λειτουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος με τον τίτλο «e-Schools», χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Το σύστημα αυτό, όπως αντιλαμβανόμαστε από το κείμενο της ανακοίνωσης, προορίζεται να αντικαταστήσει και να αναβαθμίσει το υπάρχον ΠΣ MySchool.

Θεωρούμε πως κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της εποπτείας του εκπαιδευτικού συστήματος είναι καλοδεχούμενη. Διαπιστώνουμε, όμως, τουλάχιστον από τον επίσημο τίτλο («Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης») ότι ενδεχομένως δεν περιλαμβάνεται η καταχώριση ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νέο ΠΣ.

Για ιστορικούς λόγους αξίζει να αναφερθεί ότι τον Απρίλιο του 2017 ήταν εγγεγραμμένοι στο σύστημα MySchool μόλις 3200 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (περίπου το ένα τέταρτο του κλάδου), καθώς πολλοί ιδιοκτήτες απέφευγαν την καταχώρισή τους. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωναν να μην δηλώνουν τμήματα-φαντάσματα όπου δίδασκαν εκπαιδευτικοί που είτε δεν προσλαμβάνονταν καθόλου, είτε προσλαμβάνονταν με παράνομες συμβάσεις υπαλλήλων γραφείου, δεν δήλωναν εκπαιδευτικούς στις παρεκκλίσεις, ενώ βάσει των στοιχείων που είχε συλλέξει η ΟΙΕΛΕ τότε, τουλάχιστον ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς σε ειδικότητες όπως εικαστικής αγωγής και ξενόγλωσσων δεν είχε διοριστήριο. Οι συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς ήταν οδυνηρές και ταυτόχρονα υπήρξε μεγάλη αιμορραγία των δημόσιων ταμείων. Σας παραπέμπουμε, για να διαπιστώσετε την ακρίβεια των λεγομένων μας, σε παλαιότερα στελέχη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (αλλά και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όπου εδρεύουν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία).

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια με προσπάθειες της διοίκησης ο αριθμός των εγγεγραμμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχει διπλασιαστεί και καλύπτει περίπου το 80% όσων υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία. Αν όμως τώρα, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, το νέο πολυδύναμο πληροφοριακό σύστημα αφορά μόνο στη δημόσια εκπαίδευση, αυτό θα δημιουργήσει μέγα ζήτημα εποπτείας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θα επιστρέψουμε στην αλήστου μνήμης περίοδο Αρβανιτόπουλου, όταν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έστελναν επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, όπου τα στελέχη τους προειδοποιούσαν αγωνιωδώς ότι δεν γνωρίζουν ποιοι υπηρετούν, ποιοι προσλαμβάνονται, ποιοι απολύονται, ποιοι έχουν διοριστήριο και ποιοι όχι. Θα φθάσουμε σε ποσοστά αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που θυμίζουν Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, με σοβαρότατη ευθύνη και του ΥΠΑΙΘ, καθώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ούτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ούτε επί των ημερών σας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλεπόταν στο άρθρο 30 του Ν. 4415/2016.

Με την υπόμνηση ότι η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων και των εκπαιδευτικών τους από το Υπουργείο Παιδείας είναι συνταγματική επιταγή, ζητούμε να γνωστοποιηθεί ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα καταχωρίζονται και στο νέο σύστημα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με το ΠΣ MySchool.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

viasmos-kopela.jpg
Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας ερευνά καταγγελία 16χρονης αθλήτριας για ασέλγεια από προπονητή
Εισαγγελέας ερευνά την υπόθεση καταγγελίας 16χρονης αθλήτριας για ασέλγεια από τον προπονητή της
Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας ερευνά καταγγελία 16χρονης αθλήτριας για ασέλγεια από προπονητή
foitites_thessaloniki
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Να αναγνωριστούν όλα τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων
ΜΑΣ: Οι φοιτητές διαμαρτύρονται επειδή κόπιασαν για χρόνια και τελικά παίρνουν ένα πτυχίο που δεν κάνει ούτε για κορνίζα, καθώς τόσα χρόνια, από όταν...
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Να αναγνωριστούν όλα τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων
αντώνιος πρεσβυτέρα
Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας του και άλλων συγγενών
Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας