ειδικη αγωγή
... ή θα γίνει η ιδιωτική εκπαίδευση παράδεισος μαύρης εργασίας; Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας

Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία νέου πληροφοριακού συστήματος με το όνομα e-schools που προορίζεται να αντικαταστήσει το ΠΣ MySchool. Επειδή στον τίτλο του αναγράφεται ότι θα αφορά μόνο στη δημόσια εκπαίδευση και επειδή υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μην δηλώνονται πουθενά οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα τη μετατροπή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε άναρχο τόπο και παράδεισο μαύρης εργασίας, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς την Υπουργό Παιδείας την παρακάτω επιστολή:

H επιστολή

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Πριν κάποιες ημέρες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η επικείμενη λειτουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος με τον τίτλο «e-Schools», χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Το σύστημα αυτό, όπως αντιλαμβανόμαστε από το κείμενο της ανακοίνωσης, προορίζεται να αντικαταστήσει και να αναβαθμίσει το υπάρχον ΠΣ MySchool.

Θεωρούμε πως κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της εποπτείας του εκπαιδευτικού συστήματος είναι καλοδεχούμενη. Διαπιστώνουμε, όμως, τουλάχιστον από τον επίσημο τίτλο («Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης») ότι ενδεχομένως δεν περιλαμβάνεται η καταχώριση ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νέο ΠΣ.

Για ιστορικούς λόγους αξίζει να αναφερθεί ότι τον Απρίλιο του 2017 ήταν εγγεγραμμένοι στο σύστημα MySchool μόλις 3200 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (περίπου το ένα τέταρτο του κλάδου), καθώς πολλοί ιδιοκτήτες απέφευγαν την καταχώρισή τους. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωναν να μην δηλώνουν τμήματα-φαντάσματα όπου δίδασκαν εκπαιδευτικοί που είτε δεν προσλαμβάνονταν καθόλου, είτε προσλαμβάνονταν με παράνομες συμβάσεις υπαλλήλων γραφείου, δεν δήλωναν εκπαιδευτικούς στις παρεκκλίσεις, ενώ βάσει των στοιχείων που είχε συλλέξει η ΟΙΕΛΕ τότε, τουλάχιστον ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς σε ειδικότητες όπως εικαστικής αγωγής και ξενόγλωσσων δεν είχε διοριστήριο. Οι συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς ήταν οδυνηρές και ταυτόχρονα υπήρξε μεγάλη αιμορραγία των δημόσιων ταμείων. Σας παραπέμπουμε, για να διαπιστώσετε την ακρίβεια των λεγομένων μας, σε παλαιότερα στελέχη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (αλλά και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όπου εδρεύουν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία).

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια με προσπάθειες της διοίκησης ο αριθμός των εγγεγραμμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχει διπλασιαστεί και καλύπτει περίπου το 80% όσων υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία. Αν όμως τώρα, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, το νέο πολυδύναμο πληροφοριακό σύστημα αφορά μόνο στη δημόσια εκπαίδευση, αυτό θα δημιουργήσει μέγα ζήτημα εποπτείας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θα επιστρέψουμε στην αλήστου μνήμης περίοδο Αρβανιτόπουλου, όταν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έστελναν επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, όπου τα στελέχη τους προειδοποιούσαν αγωνιωδώς ότι δεν γνωρίζουν ποιοι υπηρετούν, ποιοι προσλαμβάνονται, ποιοι απολύονται, ποιοι έχουν διοριστήριο και ποιοι όχι. Θα φθάσουμε σε ποσοστά αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που θυμίζουν Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, με σοβαρότατη ευθύνη και του ΥΠΑΙΘ, καθώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ούτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ούτε επί των ημερών σας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλεπόταν στο άρθρο 30 του Ν. 4415/2016.

Με την υπόμνηση ότι η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων και των εκπαιδευτικών τους από το Υπουργείο Παιδείας είναι συνταγματική επιταγή, ζητούμε να γνωστοποιηθεί ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα καταχωρίζονται και στο νέο σύστημα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με το ΠΣ MySchool.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Όλα τα ονόματα εδώ

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

yppeth
Αποσπάσεις στο Λουξεμβούργο: Ο αξιολογικός πίνακας εκπαιδευτικών ΠΕ07 Γερμανικής
Κύρωση αξιολογικού πίνακα υποψηφίων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ07 Γερμανικής για απόσπαση στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Λουξεμβούργο I
Αποσπάσεις στο Λουξεμβούργο: Ο αξιολογικός πίνακας εκπαιδευτικών ΠΕ07 Γερμανικής
paideias
Εκλογές αιρετών ΚΥΣΔΙΠ: Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής - Οι νέες ημερομηνίες
Οι προθεσμίες, όπως τίθενται με την παρούσα απόφαση ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το έτος 2022.
Εκλογές αιρετών ΚΥΣΔΙΠ: Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής - Οι νέες ημερομηνίες
panelladikes panellinies 2022
Επαναληπτικές πανελλαδικές ΕΠΑΛ 2022: Το νέο πρόγραμμα μετά την προσθήκη μαθήματος
Το νέο πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ 2022 μετά την προσθήκη μαθήματος
Επαναληπτικές πανελλαδικές ΕΠΑΛ 2022: Το νέο πρόγραμμα μετά την προσθήκη μαθήματος