golearn-engl_970-250
Προσφυγόπουλα, ΖΕΠ, Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας
Μεγάλα ιδιωτικά σχολεία πιέζουν εκπαιδευτικούς για «εθελοντική» υπηρεσία σε αμφιλεγόμενες ΜΚΟ για καλοπληρωμένα προγράμματα που αφορούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχωρά η ΟΙΕΛΕ, καθώς ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φέρονται να πιέζονται εμμέσως από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία να παράσχουν «εθελοντικά» τις υπηρεσίες τους σε αμφιλεγόμενες ΜΚΟ για καλοπληρωμένα προγράμματα που αφορούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα!

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «οι ΜΚΟ αυτές που ζητούν "δωρεάν" εργατικά χέρια για προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ, έχουν απασχολήσει κατά καιρούς αρνητικά τη δημοσιότητα, κυρίως για λόγους διαπλοκής με την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας».

Μάλιστα, εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι συχνά καλούνται να παρέχουν τις «δωρεάν» υπηρεσίες τους τα Σαββατοκύριακα.

Η ΟΙΕΛΕ προειδοποιεί ότι θα ενημερώσει και ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Συγκεκριμένα, καταλήγει:

«Να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι ότι η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει τη συνέχιση της εκμετάλλευσης κανενός συναδέλφου, προκειμένου κάποιοι να καρπωθούν το μόχθο των υπό πίεση δήθεν «εθελοντών». Θα φέρουμε το θέμα και στους ευρωπαϊκούς (διότι στην Ελλάδα όλα σχεδόν καλύπτονται…) ελεγκτικούς μηχανισμούς, αν χρειαστεί, προκειμένου να διαπιστωθεί πού δαπανώνται τα προβλεπόμενα χρήματα από το budget των προγραμμάτων για αμοιβές εκπαιδευτών και πώς οι ΜΚΟ αυτές διαχειρίζονται το χρήμα των Ευρωπαίων φορολογούμενων».

Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ:

Το τελευταίο διάστημα έχουμε συλλέξει σοβαρές καταγγελίες από συναδέλφους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τις οποίες οι διοικήσεις μεγάλων ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας τους πιέζουν έμμεσα να συμμετέχουν «εθελοντικά» σε προγράμματα αμφιλεγόμενων ΜΚΟ για την επιμόρφωση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Οι ΜΚΟ αυτές που ζητούν «δωρεάν» εργατικά χέρια για προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ, έχουν απασχολήσει κατά καιρούς αρνητικά τη δημοσιότητα, κυρίως για λόγους διαπλοκής με την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής. Η ΟΙΕΛΕ και οι συλλογικότητες της εργασίας στηρίζουν κάθε νόμιμη προσπάθεια για την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων. Θυμίζουμε ενδεικτικά την ανοιχτή επιστολή του αείμνηστου Μιχάλη Κουρουτού προς τα ιδιωτικά σχολεία, ώστε να ληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και να φιλοξενηθούν στις δομές τους παιδιά προσφύγων. Επίσης, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ συμμετείχε ενεργά σε ένα εθνικό σχέδιο εθελοντικής δράσης που περιελάμβανε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προγράμματα ψηφιακού σχεδιασμού, προγράμματα ενημέρωσης για γονείς πρόσφυγες, προγράμματα ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών και της σχολικής κοινότητας και στοχευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Οι πρωτοβουλίες όμως αυτές γίνονταν πάντοτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και της εργασιακής νομιμότητας, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Στην περίπτωση των συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολείων, πάντοτε με βάση τις καταγγελίες που λαμβάνουμε, κάποιες ΜΚΟ με ισχυρές «πλάτες» χειρίζονται προγράμματα εκατομμυρίων και συνεργάζονται με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ώστε να τους παρέχουν …«εθελοντές». Κάποιοι εκπαιδευτικοί μάς δήλωσαν ότι συχνά καλούνται να παρέχουν τις «δωρεάν» υπηρεσίες τους τα Σαββατοκύριακα! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην ιδιωτική εκπαίδευση από τον Ιούλιο του 2020 και τις απολύτως ελεύθερες απολύσεις, είναι ελάχιστοι οι γενναίοι συνάδελφοι που αρνούνται να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς σε προγράμματα που επιχορηγούνται με σημαντικά ποσά από την Ε.Ε. ή από άλλους διεθνείς φορείς.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γ. Χριστόπουλος επικοινώνησε σήμερα με στελέχη των ευρωπαϊκών συνδικάτων στις Βρυξέλλες, αλλά και με εκπροσώπους Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων  για το ζήτημα. Έγινε σαφές και από τις δύο πλευρές ότι «οι επαγγελματίες εκπαιδευτικοί αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα με βάση το ωρομίσθιο που προβλέπεται για κάθε χώρα της Ε.Ε. Στα προγράμματα αυτά προβλέπεται συγκεκριμένο budget για τις αμοιβές εκπαιδευτών». Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ του τόνισαν, μάλιστα, ότι συχνά αποδίδεται στους εκπαιδευτικούς και ένα επίδομα προετοιμασίας και κατασκευής εκπαιδευτικού υλικού! Εθελοντικά συμμετέχουν κατά κύριο λόγο μη εκπαιδευτικοί-απλοί πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν σε τέτοιες δράσεις.

Να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι ότι η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει τη συνέχιση της εκμετάλλευσης κανενός συναδέλφου, προκειμένου κάποιοι να καρπωθούν το μόχθο των υπό πίεση δήθεν «εθελοντών». Θα φέρουμε το θέμα και στους ευρωπαϊκούς (διότι στην Ελλάδα όλα σχεδόν καλύπτονται…) ελεγκτικούς μηχανισμούς, αν χρειαστεί, προκειμένου να διαπιστωθεί πού δαπανώνται τα προβλεπόμενα χρήματα από το budget των προγραμμάτων για αμοιβές εκπαιδευτών και πώς οι ΜΚΟ αυτές διαχειρίζονται το χρήμα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε…

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

makrakomi
Γυναικοκτονία στη Μακρακώμη: Η ιστορία…δυόμιση χρόνια μετά
«Τη σκότωσε και αυτοκτόνησε» - Τι έδειξε η Εισαγγελική έρευνα για την οικογενειακή τραγωδία στη Μακρακώμη που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο
Γυναικοκτονία στη Μακρακώμη: Η ιστορία…δυόμιση χρόνια μετά
Βιασμός
Βόλος: Σε ασφαλή χώρο η 26χρονη που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας
Σε ασφαλή χώρο πλέον η 26χρονη γυναίκα, που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας στον Βόλο - Ο σύζυγός της που τής επιτέθηκε με κατσαβίδι αφέθηκε...
Βόλος: Σε ασφαλή χώρο η 26χρονη που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας