Επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας με συγκεκριμένη πρόταση για την απαράδεκτη διάταξη περί δήθεν εθελοντικής μείωσης ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Με αφορμή τη χθεσινή εκδικητική απόλυση ιδιωτικής εκπαιδευτικού στα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στη μείωση του ωραρίου της, η ΟΙΕΛΕ αποστέλλει σήμερα στην Υπουργό Παιδείας και την καλεί είτε να καταργήσει τη διάταξη είτε να την τροποποιήσει, υπάγοντας την χορήγηση μείωσης ωραρίου για τους ελάχιστους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που μπορεί να τη ζητήσουν στο ίδιο καθεστώς δημόσιου ελέγχου που ισχύει και για τις άδειες άνευ αποδοχών.

Είναι ώρα αποδείξεων για το Υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθεί η επιστολή της ΟΙΕΛΕ:

«Κυρία Υπουργέ,

Χθες υπήρξε καταγγελία σύμβασης ιδιωτικής εκπαιδευτικού από το δημοτικό σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει μείωση του ωραρίου της. Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά πληθαίνουν στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων εκμεταλλεύονται στυγνά τη διάταξη του άρθρου 9, παρ. 1 του Ν. 4713/2020, σύμφωνα με την οποία «ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, υποβάλλουν σχετική αίτηση προς τον ιδιοκτήτη της σχολικής μονάδας». Οι συγκεκριμένοι εργοδότες πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να παραιτηθούν …«εθελοντικά» από μέρος του ωραρίου τους, συνήθως επειδή θέλουν την επόμενη χρονιά να τους απολύσουν με εξαιρετικά μειωμένη αποζημίωση.

Στην τελευταία συνάντησή μας, μία ημέρα πριν εκκινήσει η ψήφιση του νόμου στη Βουλή, είχαμε προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο εκβιασμού των εργοδοτών σε συναδέλφους μας. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε για το συγκεκριμένο, όπως δεν εισακουστήκαμε για καμιά από τις προτάσεις αναθεώρησης συγκεκριμένων άρθρων του νόμου που σας καταθέσαμε. Στη Βουλή, μάλιστα, αναφέρατε ότι ψηφίζετε τη συγκεκριμένη διάταξη για να ευνοήσετε «μητέρες που θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους», παραγνωρίζοντας (;) το αυτονόητο. Ότι σχεδόν κανένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός, ως χαμηλόμισθος, δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ούτε ευρώ από το μισθό του κι ότι με τον τρόπο που ψηφίσατε τη διάταξη, η μείωση ωραρίου δεν είναι προσωρινή, αλλά καθίσταται μόνιμη.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα των αποδείξεων, Κυρία Υπουργέ. Αν πραγματικά ψηφίσατε τη διάταξη προς όφελος των (ελάχιστων) ιδιωτικών εκπαιδευτικών που θέλουν μείωση του ωραρίου τους κι όχι για να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, προχωρήστε άμεσα σε κατάργηση ή σε τροποποίηση της διάταξης από τη στιγμή που γίνεται κάκιστη χρήση της. Προτείνουμε την υπαγωγή της αίτησης για μείωση ωραρίου στο ίδιο πλαίσιο ελέγχου που ισχύει για την χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών. Να χορηγείται, δηλαδή, από υπηρεσιακό συμβούλιο μόνο για συγκεκριμένους, εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, με την κατάθεση των απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να νομοθετεί μονίμως υπέρ των ισχυρών. Οι χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί , εξοργισμένοι τόσο από τη χθεσινή εκδικητική απόλυση όσο και από τις συνεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες εναντίον τους που έχουν επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν πλέον άλλη υπομονή».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

serres
Για τον Βασίλη από τις Σέρρες, ετών έντεκα... που το θρανίο του έμεινε άδειο
Γιατί ο Βασίλης από τις Σέρρες, ετών έντεκα,  τη μέρα που τον φόνευσαν, δεν ήθελε να πάει στο Σχολείο...Ήθελε σπίτι του να μείνει. Να χουζουρέψει στο...
Για τον Βασίλη από τις Σέρρες, ετών έντεκα... που το θρανίο του έμεινε άδειο
ιστορία
Μερικές εξωφρενικά περίεργες ιστορικές συμπτώσεις - Όταν η μοίρα παίζει με την ιστορία
Κάποιες ιστορικές συμπτώσεις φαντάζουν ιδιαίτερα εξωφρενικές για να είναι αληθινές
Μερικές εξωφρενικά περίεργες ιστορικές συμπτώσεις - Όταν η μοίρα παίζει με την ιστορία
ΔΙΔΥΜΕΣ
Δίδυμες αδελφές που κατηγορήθηκαν για αντιγραφή στην Ιατρική, παίρνουν τεράστια αποζημίωση
Πώς δύο δίδυμες φοιτήτριες ιατρικής κατάφεραν να κερδίσουν τεράστια αποζημίωση από τη σχολή τους
Δίδυμες αδελφές που κατηγορήθηκαν για αντιγραφή στην Ιατρική, παίρνουν τεράστια αποζημίωση