ΟΙΕΛΕ: «Όπλο εργοδοτικού εκβιασμού» η διάταξη για εθελοντική μείωση ωραρίου
Επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας με συγκεκριμένη πρόταση για την απαράδεκτη διάταξη περί δήθεν εθελοντικής μείωσης ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Με αφορμή τη χθεσινή εκδικητική απόλυση ιδιωτικής εκπαιδευτικού στα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στη μείωση του ωραρίου της, η ΟΙΕΛΕ αποστέλλει σήμερα στην Υπουργό Παιδείας και την καλεί είτε να καταργήσει τη διάταξη είτε να την τροποποιήσει, υπάγοντας την χορήγηση μείωσης ωραρίου για τους ελάχιστους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που μπορεί να τη ζητήσουν στο ίδιο καθεστώς δημόσιου ελέγχου που ισχύει και για τις άδειες άνευ αποδοχών.

Είναι ώρα αποδείξεων για το Υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθεί η επιστολή της ΟΙΕΛΕ:

«Κυρία Υπουργέ,

Χθες υπήρξε καταγγελία σύμβασης ιδιωτικής εκπαιδευτικού από το δημοτικό σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει μείωση του ωραρίου της. Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά πληθαίνουν στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων εκμεταλλεύονται στυγνά τη διάταξη του άρθρου 9, παρ. 1 του Ν. 4713/2020, σύμφωνα με την οποία «ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, υποβάλλουν σχετική αίτηση προς τον ιδιοκτήτη της σχολικής μονάδας». Οι συγκεκριμένοι εργοδότες πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να παραιτηθούν …«εθελοντικά» από μέρος του ωραρίου τους, συνήθως επειδή θέλουν την επόμενη χρονιά να τους απολύσουν με εξαιρετικά μειωμένη αποζημίωση.

Στην τελευταία συνάντησή μας, μία ημέρα πριν εκκινήσει η ψήφιση του νόμου στη Βουλή, είχαμε προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο εκβιασμού των εργοδοτών σε συναδέλφους μας. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε για το συγκεκριμένο, όπως δεν εισακουστήκαμε για καμιά από τις προτάσεις αναθεώρησης συγκεκριμένων άρθρων του νόμου που σας καταθέσαμε. Στη Βουλή, μάλιστα, αναφέρατε ότι ψηφίζετε τη συγκεκριμένη διάταξη για να ευνοήσετε «μητέρες που θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους», παραγνωρίζοντας (;) το αυτονόητο. Ότι σχεδόν κανένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός, ως χαμηλόμισθος, δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ούτε ευρώ από το μισθό του κι ότι με τον τρόπο που ψηφίσατε τη διάταξη, η μείωση ωραρίου δεν είναι προσωρινή, αλλά καθίσταται μόνιμη.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα των αποδείξεων, Κυρία Υπουργέ. Αν πραγματικά ψηφίσατε τη διάταξη προς όφελος των (ελάχιστων) ιδιωτικών εκπαιδευτικών που θέλουν μείωση του ωραρίου τους κι όχι για να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, προχωρήστε άμεσα σε κατάργηση ή σε τροποποίηση της διάταξης από τη στιγμή που γίνεται κάκιστη χρήση της. Προτείνουμε την υπαγωγή της αίτησης για μείωση ωραρίου στο ίδιο πλαίσιο ελέγχου που ισχύει για την χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών. Να χορηγείται, δηλαδή, από υπηρεσιακό συμβούλιο μόνο για συγκεκριμένους, εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, με την κατάθεση των απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να νομοθετεί μονίμως υπέρ των ισχυρών. Οι χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί , εξοργισμένοι τόσο από τη χθεσινή εκδικητική απόλυση όσο και από τις συνεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες εναντίον τους που έχουν επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν πλέον άλλη υπομονή».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mixanografiko-2016_1.jpg
Μηχανογραφικό 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων για Έλληνες εξωτερικού
Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση...
Μηχανογραφικό 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων για Έλληνες εξωτερικού
Τεχνητή νοημοσύνη
Οι χρήστες των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι αυτά έχουν αποκτήσει συνείδηση και αυτογνωσία
Η μελέτη αυτή έρχεται αμέσως μετά από μια έρευνα που αναφέρει ότι το GPT-4, το LLM που βασίζεται το ChatGPT, πέρασε το τεστ Turing το οποίο κρίνει αν...
Οι χρήστες των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι αυτά έχουν αποκτήσει συνείδηση και αυτογνωσία