askoumenoi espa
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Kινητοποίηση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης από τους ασκούμενους δικηγόρους μέσω ΕΣΠΑ - Ζητούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων και τήρηση των όρων της σύμβασης που υπέγραψαν

Kινητοποίηση στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Πέμπτη 23/6 στις 12μμ ασκούμενοι δικηγόροι μέσω ΕΣΠΑ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την καταβολή των δεδουλευμένων τους χωρίς καθυστερήσεις, την τήρηση των όρων της σύμβασης που υπέγραψαν και τη ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών.

Όπως καταγγέλλουν οι ασκούμενοι δικηγόροι ΕΣΠΑ, «το Υπουργείο όσο και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν είχαν καμία πρόθεση να ρυθμίσουν τον θεσμό της άσκησης. Περισσότερο, μάλλον, οι ασκούμενοι εργαλειοποιήθηκαν ώστε να καλύψουν οργανικά κενά των δικαστηρίων και για να προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους συμβληθέντες δικηγόρους».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

ΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ασκουμένους δικηγόρους τρέχει εδώ και αρκετούς μήνες. Μολαταύτα μετά το πέρασμα αρκετών μηνών οι συνθήκες εργασίας και η συνέχιση του προγράμματος παραμένει αβέβαιη και επισφαλής. Αρχικά, οι ασκούμενοι δικηγόροι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βρέθηκαν απλήρωτοιγια τους 3 πρώτους μήνες, χωρίς καμία διασφάλιση για την ημερομηνία αμοιβής τους και τις συνθήκες εργασίας τους. Παρ' όλα αυτά, μετά από σχετική κινητοποίηση, το αίτημα της αμοιβής ικανοποιήθηκε, εξασφαλίζοντας τόσο τους ασκουμένους του Α' κύκλου του προγράμματος του ΕΣΠΑ όσο και του Β' που είχαν μόλις δύο εβδομάδες έναρξης απασχόλησης στο πρόγραμμα, γεγονός που δεν μπορεί παρά να αποδεικνύει ότι με σχετική πίεση τα αιτήματα δύνανται να ικανοποιηθούν.

Τα εργασιακά δικαιώματα, ωστόσο, συνεχίζουν να παραμένουν μετέωρα και τα αιτήματα των ασκουμένων ανικανοποίητα.  Οι ασκούμενοι εξακολουθούμε να μη δικαιούμαστε άδειες, ενώ την ίδια στιγμή το επικείμενο καθεστώς στα δικηγορικά γραφεία είναι εντελώς αδιευκρίνιστο, χωρίς καμία περιγραφή των όρων  εργασίας και χωρίς καμία δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση αθέτησης της από τον εργοδότη, γεγονός που θα καταλήξει να μας αφήνει έκθετους σε οποιουδήποτε είδους εκμεταλλευτική συνθήκη χωρίς καμία δυνατότητα επιλογής. Ενώ αρχικά υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους τεχνικούς συμβούλους για το δικαίωμα σε νόμιμες άδειες, εν τέλει, η όποια δέσμευση υπήρξε, άρθηκε και οι υπεύθυνοι επικαλέστηκαν την ανυπαρξία πρόβλεψης στην σύμβαση (ακόμη και την στιγμή που το Υπουργείο παραδέχεται ότι, ανεξαρτήτως σύμβασης, δικαιούμαστε άδειες εκ του νόμου (!) ) για να αρνηθούν οποιαδήποτε συζήτηση. Εν ολίγοις, αυτό συνεπάγεται πως για ένα χρόνο δεν υφίσταται δυνατότητα απουσίας από την εργασία μας, παρά μόνο σε περίπτωση ασθενείας. Εκτός του γεγονότος πως εν γένει στα προγράμματα ΕΣΠΑ (ακόμη και στα δίμηνα προπτυχιακά) προβλέπονται άδειες, δεν νοείται οι ασκούμενοι ενώ εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τους δικαστικούς υπαλλήλους, και επομένως εκτελούν εργασία, να μην έχουν το νόμιμο δικαίωμα στην άδεια.

Παράλληλα οι συμβληθέντες με το πρόγραμμα ασκούμενοι βρέθηκαν έκθετοι χωρίς γνώση του τρόπου κατανομής στα Δικηγορικά Γραφεία, τους όρους εργασίας και τους όρους της  σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν, ούτε καν την ημερομηνία έναρξης της παραπάνω διαδικασίας. Όπως οι υπόλοιποι ασκούμενοι, έτσι κι αυτοί βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς ανασφάλειας της άσκησης, δουλεύοντας απλήρωτοι, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές και ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη, αντιμετωπιζόμενοι πότε ως εκπαιδευόμενοι πότε ως εργαζόμενοι. Έχουν, δηλαδή, όλες τις υποχρεώσεις ενός εργαζομένου με πραγματική σχέση εξαρτημένης εργασίας, δέσμευση χρόνου τόπου και τρόπου εκτέλεσης καθηκόντων μας, χωρίς, όμως να διαθέτουν τα δικαιώματα και τις προστατευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου.

Δεν μπορεί, λοιπόν κανείς παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Υπουργείο όσο και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν είχαν καμία πρόθεση να ρυθμίσουν τον θεσμό της άσκησης. Περισσότερο, μάλλον, οι ασκούμενοι εργαλειοποιήθηκαν ώστε να καλύψουν οργανικά κενά των δικαστηρίων και για να προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους συμβληθέντες δικηγόρους.

Επειδή η συνέχιση εργασίας με τις παραπάνω συνθήκες δεν είναι δυνατή, αιτούμαστε συνολικά για τους ασκουμένους όλων των κύκλων του προγράμματος:

• Καμία άλλη καθυστέρηση στις πληρωμές!
• Έγκαιρη μηνιαία καταβολή του μισθού μας! Να τηρηθεί η σύμβαση που υπογράψαμε!
• Ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών! Ρητή αναφορά και κάλυψη του ηθελημένου κενού με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του εργατικού δικαίου!
• Δέσμευση για την ομαλή και άμεση ολοκλήρωση του 18μήνου προγράμματος τόσο στα δικαστήρια όσο και στα δικηγορικά γραφεία!
• Διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας του ασκούμενου στο δικηγορικά γραφεία που θα τοποθετηθεί, με ευθύνη του ΔΣΘ! Διατήρηση του ίδιου  ωραρίου και αμοιβής στις συμβάσεις που θα υπογραφούν! Δυνατότητα καταγγελίας της συμβασης σε περίπτωση αθέτησης της από τον εργοδότη και επιλογής νέου γραφείου!
• Ρύθμιση εν γένει του θεσμού της άσκησης για όλους τους ασκουμένους!

Καλούμε σε κινητοποίηση στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 23/6 στις 12μμ

ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΕΣΠΑ

askoumenoi espa

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παραφλου
Νερό αντί για παραφλού στο αυτοκίνητο; Τι κινδύνους κρύβει για τον κινητήρα
Πότε επιτρέπεται ως λύση ανάγκης και γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρές βλάβες στο σύστημα ψύξης
Νερό αντί για παραφλού στο αυτοκίνητο; Τι κινδύνους κρύβει για τον κινητήρα
χωριο
Λάστα Αρκαδίας: Το ορεινό χωριό που μοιάζει να έχει σταματήσει στον χρόνο
Υπάρχουν προορισμοί που δεν λειτουργούν απλώς ως στάσεις σε έναν χάρτη, αλλά ως εμπειρίες που σε βάζουν σε μια διαφορετική ροή ζωής. Η Λάστα, ένα από...
Λάστα Αρκαδίας: Το ορεινό χωριό που μοιάζει να έχει σταματήσει στον χρόνο
αλτσα
Τα χόμπι που «ασπίδα» για τον εγκέφαλο – Πώς μπορούν να καθυστερήσουν το Αλτσχάιμερ
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η πνευματική δραστηριότητα από την παιδική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα μπορεί να προστατεύσει τη μνήμη και να μειώσει τον...
Τα χόμπι που «ασπίδα» για τον εγκέφαλο – Πώς μπορούν να καθυστερήσουν το Αλτσχάιμερ