amfitheatro-aei-foitites2
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
«Πλήττει το χαρακτήρα της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις»

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ και την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης αναφορικά με το αναγκαίο πλαίσιο λειτουργίας για τα πανεπιστήμια, χωρίς ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και με ουσιαστική συμβολή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ζητά από την κυβέρνηση  και η Γενική Συνέλευση των μελών Ε.ΔΙ.Π. (Εργαστηριακό-Διδακτικό Προσωπικό) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά, πλέον, «αδειάσματα» που επιφύλαξαν οι πανεπιστημιακοί στην υπουργό Παιδείας για το νομοσχέδιό της.

Το ομόφωνο ψήφισμα του ΕΔΙΠ Παν.Θεσσαλίας

«Η Γενική Συνέλευση των μελών Ε.ΔΙ.Π. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαπιστώνει ότι το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που αναρτήθηκε προς διαβούλευση:

Πλήττει τη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ, επιβάλλοντας ένα συγκεντρωτικό πλαίσιο διοίκησης παρόμοιο με αυτό των ιδιωτικών ανωνύμων εταιριών, επιπρόσθετα σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που οδήγησαν στον πλήρη αποκλεισμό των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών Υπαλλήλων και φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης οργάνων διοίκησης.

Πλήττει το χαρακτήρα της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, προσφέροντας σειρά δυνατοτήτων που θα επιφέρουν έσοδα, τέτοια ώστε τα ιδρύματα να καταστούν “βιώσιμα” και “οικονομικά ανεξάρτητα”, ενώ αποσιωπάται η υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί τα ΑΕΙ.

Αποψιλώνει κάθε έννοια αμφισβήτησης, προσπαθώντας να αποδυναμώσει το φοιτητικό κίνημα και να το ελέγξει αυστηρά με πειθαρχικά συμβούλια και πανεπιστημιακή αστυνομία. Απαξιώνει τα πτυχία και δημιουργεί πτυχιούχους πολλαπλών ταχυτήτων, διαλύοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα και εξισώνοντας τα με αυτά των κολλεγίων.

Η κυβέρνηση έφερε ένα σχέδιο νόμου που αλλάζει ριζικά το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Η διαδικασία διαβούλευσης είναι προσχηματική δεδομένου του μεγάλου όγκου του νομοσχεδίου και του μικρού χρόνου που δόθηκε για αυτή.

Καλούμε τους συλλόγους ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Φοιτητών, σε κοινή διεκδίκηση για την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου και την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης αναφορικά με το αναγκαίο πλαίσιο λειτουργίας για τα πανεπιστήμια, χωρίς ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και με ουσιαστική συμβολή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στο ζητούμενο για ένα πραγματικά δημοκρατικό και αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο όπου θα συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.»

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χανταιος
Έρχεται στην Αθήνα ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με χανταϊό – Μεταφορά στο «Αττικόν» και 45ήμερη καραντίνα
Αεροδιακομιδή μέσω Ολλανδίας και Ελευσίνας με αυστηρά υγειονομικά μέτρα – Σε επιφυλακή οι αρχές δημόσιας υγείας
Έρχεται στην Αθήνα ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με χανταϊό – Μεταφορά στο «Αττικόν» και 45ήμερη καραντίνα
Ταυτότητα
Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι του 2026 και τι ισχύει για όσους δεν τις έχουν εκδώσει
Οι παλιές «μπλε» ταυτότητες παύουν να ισχύουν για ταξίδια στην ΕΕ – Διαδικασία, κόστος και προθεσμίες έκδοσης
Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι του 2026 και τι ισχύει για όσους δεν τις έχουν εκδώσει
δημοσκοπηση
Δημοσκοπήσεις και ψηφοφόροι: Αντικειμενική έρευνα εκλογών ή εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης;
«Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μένουν στα συρτάρια των ερευνητών, αλλά προβάλλονται κυρίως μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς και...
Δημοσκοπήσεις και ψηφοφόροι: Αντικειμενική έρευνα εκλογών ή εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης;