Νίκη Κεραμέως
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS
«Όχι» στο νέο νόμο-πλαίσιο λέει η Ένωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΔΙΠ) - Δριμύ «κατηγορώ» σε βάρος της Νίκης Κεραμέως - «Η Πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται σε εγρήγορση, για δυναμικές κινητοποιήσεις»

Δριμύ «κατηγορώ» σε βάρος της υπουργού Παιδείας, με αφορμή το νέο νόμο-πλαίσιο, απευθύνει η Ένωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΔΙΠ). Μάλιστα κατηγορεί τη Νίκη Κεραμέως ότι βρίσκεται σε «εντεταλμένη υπηρεσία» με στόχο τη χειραγώγηση των ΑΕΙ.

Η Ένωση ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να σταματήσει τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των ιδρυμάτων, να αφουγκραστεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και να μην καταθέσει προς ψήφιση το νόμο-πλαίσιο.

«Η Πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται σε εγρήγορση, για δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι», σημειώνεται σχετικά.

Το ψήφισμα της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΔΙΠ):

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, έλαβε χώρα συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου (Ε.Δ.Ι.Π.) με θέμα την παρουσίαση του νέου Νόμου-Πλαισίου με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» από την Υπουργό Παιδείας. 

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και ο νέος Νόμος-Πλαίσιο, όπως αυτός παρουσιάστηκε κατά την προσφιλή τακτική της Υπουργού Παιδείας πρώτα στα ΜΜΕ και όχι στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι η συνέχεια μίας μαύρης περιόδου για την λειτουργία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, η οποία εκκίνησε με τις απειλές περί αναδιάρθρωσης του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης μέσω καταργήσεων Τμημάτων και τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα Α.Ε.Ι. λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τοποθετώντας για πρώτη φορά εδώ και 200 χρόνια το πανεπιστήμιο στο κέντρο μιας επιχειρηματικής και όχι ακαδημαϊκής κουλτούρας!

Είναι σαφές στον πλέον αδαή, ότι με το κείμενο του νέου Νόμου-Πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 και τέθηκε σε διαβούλευση: 

1. Η Υπουργός Παιδείας, βρισκόμενη προφανώς σε εντεταλμένη υπηρεσία, δείχνει για ακόμα μία φορά ξεκάθαρα την απαξία της για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τις προθέσεις της για την χειραγώγηση των ΑΕΙ. Επιχειρεί να νομοθετήσει αποκλείοντας τα Α.Ε.Ι. από τον ουσιαστικό διάλογο.

2. Ξεκινά μία περίοδος που σαν χαρακτηριστικό θα έχει την κατάργηση των Πρυτανικών εκλογών, για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια λειτουργίας των Πανεπιστημίων της χώρας και τον ορισμό του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων από το Συμβούλιο Διοίκησης άνευ συμμετοχικής εκλογικής διαδικασίας!

3. Η Σύγκλητος και τα όργανα διοίκησης υποβαθμίζονται έναντι του Συμβουλίου Διοίκησης.

4. Το προτεινόμενο, από την Υπουργό Παιδείας, σύστημα διοίκησης σαφώς και δεν θα έχει την νομιμοποίηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και θα είναι ανεφάρμοστο και καταστροφικό για την δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ, ευνοώντας την συναλλαγή και παραπέμποντας σε διοίκηση συλλόγου ή επιχείρησης και όχι Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.  

5. Καταργείται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων αφού για μία σειρά ζωτικών θεμάτων, όπως οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μετονομασίες ακαδημαϊκών μονάδων, κ.α., απαιτεί μόνο την γνώμη, και όχι την σύμφωνη γνώμη, της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι.  

6. Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο δεν λύνει καίρια προβλήματα όπως η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η ισοτιμία των πτυχίων των κολεγίων, η φοιτητική στέγη, κ.α., αλλά αντίθετα, με τις ξεκάθαρες βλέψεις για μετατροπή του πανεπιστήμιου σε επιχείρηση, τα επιτείνει!

7. Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο θα εκθρέψει με μαθηματική ακρίβεια αδιαφανείς διαδικασίες, μηχανισμούς διαπλοκής, «υπόγειες» συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα «κάτω από το τραπέζι», με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του Πανεπιστημίου!

8. Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση, κάτι που αυτόματα σημαίνει άνοδο του κόστους σπουδών και νέες προτεραιότητες για την κατεύθυνση της ούτως ή άλλως πενιχρής χρηματοδότησης.

9.  Το Πανεπιστήμιο θα καταλήξει να διοικείται από ένα «ξένο» σώμα, το Συμβούλιο Διοίκησης, με έναν Πρύτανη «υποτελή» και υπόλογο σε αυτό, χωρίς Πρυτανικό Συμβούλιο, με αντιπρυτάνεις μαριονέτες, αλλά και με έναν εκτελεστικό Διευθυντή-Μάνατζερ, με σχολές πολλών ταχυτήτων και περισσότερα πτυχία σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων!

Το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ι.Π., σε απάντηση των ορέξεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Νόμο-Πλαίσιο, δηλώνει ότι αντιτίθεται σε αυτή την συντονισμένη και κατάπτυστη προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας εντός των Ιδρυμάτων και υποβάθμισης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου!

Συνεπώς, ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

· Να σταματήσει τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των Ιδρυμάτων, να αφουγκραστεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και να μην καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή τον απαράδεκτο, από κάθε άποψη, Νόμο-Πλαίσιο που ευαγγελίζεται!

· Να σεβαστεί και να ενισχύσει το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.  

· Να προσαυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια της χώρας, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά και νησιωτικά ιδρύματα που μαστίζονται από υποχρηματοδότηση και των οποίων οι συνάδελφοι διδάσκοντες συνεχίζουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με πενιχρούς πόρους, να παρέχουν το ύψιστης ακαδημαϊκής ποιότητας έργο τους.

Η Πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται σε εγρήγορση, για δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, με το Υπουργείο Παιδείας να ελπίζει ότι θα ανακόψει τις αντιδράσεις.

Πλανώνται πλάνην οικτράν…

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

lekkas.jpg
Λέκκας για τα 5 Ρίχτερ: Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο!
Λέκκας για τα 5 Ρίχτερ: Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά
Πρόσφυγες από την Ουκρανία
Πολωνία: Θα χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
Η Πολωνία ξεκινά να χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
Πολωνία: Θα χρεώνει Ουκρανούς πρόσφυγες για στέγαση και σίτιση που τους παρέχει το κράτος
simvoulioepikrateias.jpg
Υπουργείο Εσωτερικών: Διευκρινήσεις για τη μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων
Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων - Aναλυτικά η εγκύκλιος
Υπουργείο Εσωτερικών: Διευκρινήσεις για τη μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων