mat epithesi apth
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME NEWS
Σειρά παρεμβάσεων και άλλων δράσεων από 14 φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην αστυνομική βία και τον τραυματισμό φοιτητή - Συντονισμός δράσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα

Σειρά παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων και άλλων δράσεων προγραμματίζουν 14 Σύλλογοι Φοιτητών του ΑΠΘ, με αφορμή την αστυνομική βία και τον τραυματισμό φοιτητή.

Οι σύλλογοι προχωρούν παράλληλα σε συντονισμό δράσης με τους εργαζόμενους, μεταπτυχιακούς, διδάκτορες, καθηγητές και με εργατικά σωματεία.

Μεταξύ άλλων οι φοιτητές ζητούν την απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ από το ΑΠΘ, να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου και να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΦΥΣΙΚΟΥ, ΧΗΜΙΚΟΥ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΜΜΕ, ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, Φ-Π, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ! ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ! Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ! 

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταδικάζουμε τα απαράδεκτα γεγονότα καταστολής που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ τις τελευταίες μέρες, τις αποτρόπαιες εικόνες τραυματισμού και τις συλλήψεις απέναντι σε φοιτητές και εκλεγμένους συνδικαλιστές, την παρουσία ακόμα και αύρας μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου! Η τρομοκρατία που εξαπολύει η κυβέρνηση μέσα από τις συνεχείς ρίψεις κρότου λάμψης και χημικών εν ώρα μαθημάτων και κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων και την παρουσία αύρας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο δεν θα περάσει! 

Καταγγέλλουμε συνολικά, το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο την νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους με σκοπό τη διευκόλυνση των αντιδραστικών αλλαγών για τις σπουδές μας. Η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές λειτουργώντας σε πλήρη ευθυγράμμιση δεν διστάζουν να αξιοποιούν προβοκατόρικες ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές ,τους συλλόγους και τους αγώνες τους, για την όξυνση της καταστολής και την συκοφάντηση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος που πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική.

Έχουμε στο πλευρό μας τους καθηγητές του ΑΠΘ, τους εργαζόμενους, αγωνιζόμαστε για παύση κάθε διαδικασίας λειτουργίας και ορισμών κάθε  επιτροπής οι οποίες θα συντάξουν κανονισμούς για κάμερες και γραφεία σημάτων ελέγχου και επιτήρησης των φοιτητών ,πειθαρχικά ελέγχουν φοιτητών και φοιτητριών που ποινικοποιούν τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και μια απλή συνάθροιση. Καταγγέλουμε την μετατροπή  του ΑΠΘ από χώρο εκπαίδευσης και έρευνας σε πεδίο άσκησης αυταρχισμού και καταστολής στις δίκαιες διεκδικήσεις φοιτητών , μελών ΔΕΠ καθώς και εργαζομένων. 

Ξέρουν καλά ότι η ένταση της καταστολής, το χτύπημα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης των φοιτητών, η παρέμβαση στη λειτουργία των συλλόγων είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει το νέο χτύπημα στις σπουδές και τα πτυχία μας όπως αποτυπώνεται και στον νέο νόμο – πλαίσιο που παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας. 

Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια να μην κατατεθεί! Οι φοιτητές απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας! 

Απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις του υπουργείου ότι «όλα αλλάζουν στα ΑΕΙ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ξέρουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα πανεπιστήμια!

Χορτάσαμε από λόγια για "μεγάλες αλλαγές" που πάντα οδηγούν εμάς και τις σπουδές μας σε ακόμα χειρότερη θέση. Ο νέος νόμος - πλαίσιο δεν έχει καμία σχέση με τα "θέλω" μας, με τις δικές μας ανάγκες για αναβάθμιση των σπουδών μας, αφού πατά πάνω στα "χνάρια" όλου του νομοθετικού πλαισίου αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι μοναδικοί «νέοι ορίζοντες» - όπως ονομάστηκε και από το υπουργείο ο νέος νόμος – πλαίσιο – είναι για τις ανάγκες της αγοράς, των επιχειρηματικών ομίλων έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών!

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος: 

• Βάζει τα πτυχία μας στο στόχαστρο, αφού ενισχύει την κατεύθυνση για "πτυχία - σούπα", με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση. Πλέον τα προγράμματα και οι τίτλοι σπουδών θα ανατρέπονται μέσα σε ένα βράδυ, μαθήματα θα καταργούνται, ενώ δίνεται η δυνατότητα ακόμα και για ίδρυση 2ετών ή 3ετών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων κατάρτισης με απόφαση κάθε Τμήματος! Ουσιαστικά το πτυχίο γίνεται ακόμα περισσότερο ένα "προσόν", ένας κρίκος στο μεγάλο κυνήγι πιστοποιητικών και δεξιοτήτων, ενώ η διαμόρφωση "ατομικών" πτυχίων μέσω της επιλογής μαθημάτων από διαφορετικά Τμήματα χτυπά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! 

• Μας αναγκάζει να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ανεβάζοντας το κόστος σπουδών, αφού ορίζει διευθυντή - manager για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, που θα αναζητεί χορηγίες και πόρους μέσα από την εμπορευματοποίηση της γνώσης και της ήδη υποβαθμισμένης φοιτητικής μέριμνας, συγκροτεί Ανώνυμες Εταιρείες για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ. Εκτινάσσει τα δίδακτρα, των οποίων το ύψος πλέον απελευθερώνεται! Η κυβέρνηση μοιράζει 604 εκατ. ευρώ για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης, αλλά ούτε ευρώ για να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια, να ενισχυθούν οι υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. 

• Ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε ΑΕΙ για την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων. Όχι μόνο κόβουν το 20% της κρατικής χρηματοδότησης ανάλογα με την αξιολόγηση με κριτήρια της αγοράς, αλλά κάθε πανεπιστήμιο θα υπογράφει "μνημόνιο" (στρατηγικό σχέδιο) και θα ελέγχεται για το αν περικόπτει δαπάνες, αν εφαρμόζει την πολιτική του υπουργείου, αν λειτουργεί με όρους επιχείρησης. 

• Επιταχύνει και διευκολύνει την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολεγίων!

Σε αυτό το μοντέλο διοίκησης και επιχειρηματικής λειτουργίας η κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει και να κάνει χειροκροτητές και τους φοιτητές. Επιχειρεί να στήσει ένα «παραμάγαζο» δίπλα στο Συμβούλιο Διοίκησης που το ονομάζει «Συμβούλιο Φοιτητών», τα μέλη του οποίου θα εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο για φοιτητικά ζητήματα προς το Συμβούλιο Διοίκησης. Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες θα ψηφίζουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των εκπροσώπων τους στα Τμήματα, και απ' αυτούς τους εκπροσώπους θα συναπαρτίζεται το «Συμβούλιο Φοιτητών», με σκοπό να παίξει τον ρόλο του «συνδαιτυμόνα» του Συμβουλίου Διοίκησης και του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, οδηγώντας τους φοιτητές σε πλήρη ενσωμάτωση σε αυτά τα σχέδια. 

Αυτό το μέτρο είναι θεσμοθετημένο από το 2011, από τον νόμο - πλαίσιο της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (νόμος Διαμαντοπούλου), και διατηρήθηκε θεσμοθετημένο από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε όμως εκεί, στα χαρτιά. Γιατί το φοιτητικό κίνημα κατέστησε αυτήν τη διαδικασία ανενεργή. Γιατί οι φοιτητές έχουμε εκπροσώπους, αυτούς που εκλέγουμε κάθε χρόνο στα ΔΣ των Συλλόγων μέσα μέσα από τις φοιτητικές εκλογές. Μέσα από τους Συλλόγους μας διεκδικούμε και προβάλλουμε τα αιτήματά μας για όλα αυτά που μας αφορούν, απέναντι και στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων και στην ίδια την κυβέρνηση. 

Οι φοιτητές απορρίπτουμε τον νέο νόμο! Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας κόντρα στην εμπορευματοποίησή της, ο αγώνας για ολοκληρωμένα, σύγχρονα προγράμματα σπουδών, που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Γι' αυτό παλεύουμε ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διαμόρφωσαν το πανεπιστήμιο όπου σήμερα σπουδάζουμε και το οποίο δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας! Ο νέος νόμος - πλαίσιο είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά που έφεραν το πανεπιστήμιο μέχρι εδώ, γι' αυτό και οι φοιτητές ξεκαθαρίζουμε από τώρα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να τον καταθέσει! 

Απάντηση στα σχέδια αυτά θα λάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους που οργανωμένα και συντονισμένα θα συντρίψουμε τα σχέδια τους και θα ακυρώσουμε στην πράξη τόσο τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις όσο και το συντεταγμένο σχέδιο καταστολής. 

Σε αυτόν τον αγώνα θα βαδίσουμε από κοινού με τους καθηγητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των τμημάτων μας, τους εργαζόμενους μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο! Γιατί μαζί βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά και τις ζωές μας, μαζί μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση!

Διεκδικούμε:

• Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας - ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά, καμία εγκατάσταση ΟΠΠΙ ούτε στο ΑΠΘ ούτε πουθενά. 
• Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου. 
• Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. 
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας, αναβάθμιση υποδομών, ανέγερση νέων εστιών, βιβλιοθηκών, κτιρίων για τις ανάγκες των Τμημάτων.
• Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης, του κράτους στη λειτουργία των Συλλόγων!
• Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, που θα προωθούν τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής, με κριτήριο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων επιστημόνων, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. 
• Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. 
• Όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολεγίων 

Προχωράμε σε: 

- Παρεμβάσεις, ενημερώσεις όλων των φοιτητών των τμημάτων μας με το κείμενο του συντονισμού των Συλλόγων. Όλοι και όλες στις γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων μας!

- Αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία στο πανεπιστήμιο άμεσα αποχή από όλα τα μαθήματα, αποκλεισμός των ιδρυμάτων, καταλήψεις των σχολών να μην επιτρέψουμε την είσοδό της και συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων και τα εργατικά σωματεία.

- Συντονισμός της δράσης μας με τους εργαζόμενους, μεταπτυχιακούς, διδάκτορες και καθηγητές των Ιδρυμάτων, με τα εργατικά σωματεία. Νέος συντονισμός των Συλλόγων με εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό τη Δευτέρα 06/06.

- Τετάρτη 1/6 στις 12:00 συνέντευξη τύπου των φοιτητικών συλλόγων στη ΣΘΕ.

- Πέμπτη 2/6 στις 19:00 μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στη Καμαρά.

- Παρασκευή 3/6 στις 12.00 κινητοποίηση στη λέσχη του ΑΠΘ

- Παρασκευή 9/6 μετά τις 20:00 συναυλία των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο νέο νόμο – πλαίσιο και της εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στα γρασίδια φιλοσοφικής.

fs

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aniliki-katigorei-kathigiti-gia-seksoualiki-parenoxlisi.w_l_1.jpg
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»
Ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του ήταν ένας 10χρονος μαθητής
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»