foitites
Φοιτητές: Αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία σε πανεπιστήμιο άμεσα αποχή από όλα τα μαθήματα, αποκλεισμός των ιδρυμάτων για να μην επιτρέψουμε την είσοδό της και συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων και τα εργατικά σωματεία
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, Τούρκικων Σπουδών, Κοινωνιολογίας, ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΠΑΠΕΙ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ, καλούν σε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 2 Ιούνη στις 12:00 στα Προπύλαια, ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο, την παρουσία αστυνομίας στο ΑΠΘ και την επικείμενη είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα.
 
 
Συγκεκριμένα οι παραπάνω φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη συντονισμού στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ και κατέληξαν στο εξής δελτίο τύπου:

 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ!

Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Οι φοιτητές και φοιτήτριες μαζί με τους καθηγητές και εργαζόμενους των Πανεπιστημίων ενώνουμε τις φωνές μας και απορρίπτουμε το νέο απαράδεκτο νόμο-πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα μας! Μαζί με τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες στις σπουδές μας και με την εξεταστική να πλησιάζει, η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο που:

Βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία μας, τα απαξιώνει πλήρως. Διαμορφώνονται πλέον "πτυχία-σούπα", σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση, αφού οι φοιτητές που θα μπαίνουμε στην ίδια σχολή, θα αποκτούμε διαφορετικά πτυχία μεταξύ μας! Αυτά τα πτυχία είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα της αγοράς εργασίας των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων. Πλέον, τα προγράμματα και οι τίτλοι σπουδών, θα ανατρέπονται μέσα σε ένα βράδυ, μαθήματα θα καταργούνται, ενώ δίνεται η δυνατότητα ακόμα και  για ίδρυση μικρότερης διάρκειας προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων κατάρτισης επί πληρωμή με απόφαση ενός τμήματος!!

Υπονομεύει τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τον ρόλο τους στα Ιδρύματα, επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση και επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια-παραμάγαζα για τη στήριξη του επιχειρηματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Η διαδικασία εκλογής εκπροσώπων των φοιτητών δεν ορίζεται δια νόμου, αλλά από τα καταστατικά των ίδιων των συλλόγων!  Οι φοιτητές εκλέξαμε τους εκπροσώπους μας στις φοιτητικές εκλογές! Αυτοί δεσμεύονται και λογοδοτούν στους φοιτητικούς συλλόγους και όχι στις κυβερνήσεις και τα υπουργεία που θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων σε αντιπαράθεση "προσώπων" - "παραγόντων".

Διαμορφώνει για τα Ιδρύματα ένα μοντέλο διοίκησης με manager-επιτηρητές της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες μαςΤο Συμβούλιο Διοίκησης που επαναφέρουν με συμμετοχή μέχρι και στελεχών επιχειρήσεων, θα έχει τον αποφασιστικό ρόλο για όλα τα οικονομικά, διοικητικά και αναπτυξιακά θέματα του Ιδρύματος που σημαίνει περαιτέρω εμπορευματοποίηση της έρευνας, άνοδο του κόστους σπουδών, υποβάθμιση της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας και μάλιστα τη στιγμή που η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί και οι οικογένειες μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα! Σαν να μην έφταναν αυτά οι δηλώσεις για νοίκια στις εστίες και κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων μας εξοργίζουν ακόμα περισσότερο.

  Η προσπάθεια της κυβέρνησης για νέο χτύπημα στα δικαιώματα μας, για να βάλει χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους, δε θα περάσει! Οι φοιτητές θα ακυρώσουμε και τα νέα κυβερνητικά σχέδια!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νέο νόμο!! Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας κόντρα στην εμπορευματοποίηση της, ο αγώνας για ολοκληρωμένα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, για πτυχία που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Για αυτό παλεύουμε ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαμόρφωσαν το Πανεπιστήμιο που σήμερα σπουδάζουμε και δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας! Ο νέος νόμος-πλαίσιο είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά που έφεραν το Πανεπιστήμιο μέχρι εδώ για αυτό και οι φοιτητές ξεκαθαρίζουμε από τώρα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να τον καταθέσει!

 ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ !

Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο την νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση αξιοποιεί ασφαλίτες και ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τον αγώνα μας! Η κυβέρνηση με την ένταση της καταστολής θέλει να πνίξει κάθε φωνή οργανωμένης διεκδίκησης μέσα στα Πανεπιστήμια. Κάθε φωνή αντίστασης στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει, στη λειτουργία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.

 Σε αυτά τα πλαίσια, γίναμε μάρτυρες της απαράδεκτης εισβολής και χρήσης χημικών και κρότου λάμψης από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον τραυματισμό φοιτητών,

Αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ ως δήθεν έγνοια για τις υποδομές του πανεπιστημίου και την οικοδόμηση βιβλιοθήκης!! Η κυβέρνηση μιλάει χωρίς ίχνος ντροπής για τις υποδομές των σχολών μας, τη στιγμή που τις κράτησε κλειστές επί 2 χρόνια, η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο, καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, ενώ απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα των φοιτητών για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ανάμεσα στις οποίες και η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, της οποίας τα ταβάνια στάζουν!! Ως εδώ με την κοροϊδία!

Είναι φανερό ότι έτσι φαντάζεται η κυβέρνηση το «σύγχρονο, ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο», ανοιχτό στην καταστολή και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση και τα εργασιακά δικαιώματα, στη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων. Η καταστολή πήγαινε πάντα χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας για μόρφωση, ζωή και δουλειά με δικαιώματα τους φοβίζει!

Οι φοιτητές έχουμε πείρα! Με συλλαλητήρια, με συνεχείς συντονισμούς, με τους δυναμικούς αποκλεισμούς της Πολυτεχνειούπολης και Πανεπιστημιούπολης καταφέραμε να μπλοκάρουμε την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εδώ και ενάμισι χρόνο! Έτσι θα συνεχίσουμε! Η καταστολή δε θα περάσει! Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν θα πατήσει στις σχολές μας!

Διεκδικούμε:

Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην κατατεθεί!

Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα μπει στις σχολές μας! Έξω η αστυνομία από το ΑΠΘ. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.

l Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους!

l Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας.

l Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

l Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις τμημάτων!

l Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό! 

l Όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων.

l Αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Καμία σκέψη για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και για νοίκια στις εστίες.

 Καλούμε σε:

1. Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Συλλόγους της Αθήνας.

2. Δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε όλες τις σχολές.

3. Κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

4. Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 2 Ιούνη στις 12:00 στα Προπύλαια.

5. Αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία σε πανεπιστήμιο άμεσα αποχή από όλα τα μαθήματα, αποκλεισμός των ιδρυμάτων για να μην επιτρέψουμε την είσοδό της και συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων και τα εργατικά σωματεία.

6. Συντονισμός της δράσης μας με τους εργαζόμενους, μεταπτυχιακούς, διδάκτορες και καθηγητές των Ιδρυμάτων, με τα εργατικά σωματεία." 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δάσκαλος
«Ξεσκαρτάρισμα» εκπαιδευτικών και μαθητών με όχημα τα σχολικά αποτελέσματα: Τράπεζα Θεμάτων και "Ελληνική" Pisa εν δράσει
«Να το πούμε λίγο πιο απλά. Σχεδόν οι μισοί μαθητές δεν έχουν κατανοήσει βασικές έννοιες των μαθηματικών, προχωρούν στα επόμενα κεφάλαια/επίπεδα...
«Ξεσκαρτάρισμα» εκπαιδευτικών και μαθητών με όχημα τα σχολικά αποτελέσματα: Τράπεζα Θεμάτων και "Ελληνική" Pisa εν δράσει
δασκαλος
Προς υπουργείο Παιδείας: Πριν φτιάξετε το ψηφιακό σχολείο φτιάξτε πρώτα το κανονικό σχολείο
Θα ήταν επικίνδυνη αυταπάτη να πιστέψει κανείς ότι σήμερα αντί για περισσότερους διορισμούς εκπαιδευτικών που θα είναι μέσα στην τάξη και πάνω από...
Προς υπουργείο Παιδείας: Πριν φτιάξετε το ψηφιακό σχολείο φτιάξτε πρώτα το κανονικό σχολείο