golearn-engl_970-250
via-apth
ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 19 Μαΐου, από 10πμ έως 2μμ

Σκληρή ανακοίνωση για την αστυνομική βία στο ΑΠΘ, με την οποία μάλιστα καταφέρεται κατά της Συγκλήτου η οποία «δίνει άλλοθι για τη συνέχιση της βίαιης καταστολής και επικυρώνει την απόπειρα εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας», εξέδωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ.

Ο Σύλλογος αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας την Πέμπτη ζητώντας την κατάργηση του ν. Κεραμέως – Χρυσοχοίδη και καλεί τους συναδέλφους σε εγρήγορση και κινητοποίηση, από κοινού με τους εργαζόμενους-ες και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ, που μέσα από τους συλλόγους τους αντιδρούν και διεκδικούν ένα δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Επίσης, ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει το οργανωμένο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου, ένα σχέδιο όπου το πανεπιστήμιο της αγοράς, μετατρέπει τους διδάσκοντες σε επιχειρηματίες, την έρευνα σε διαρκή διαδικασία προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων και επενδυτών, τους φοιτητές σε πελάτες, και τη γνώση σε εμπόρευμα και αγοραίες «δεξιότητες».

Ολη η ανακοίνωση των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ

Το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της πρυτανείας, με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής και προβοκατόρων, που δεν έχουν καμία σχέση με τη συντεταγμένη πανεπιστημιακή κοινότητα, τους Συλλόγους και τους αγώνες της, βρίσκεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σε κλιμακούμενη εξέλιξη. Σκοπός τους είναι το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο των «projects» της αγοράς και η συνακόλουθη αστυνομοκρατία. Παράλληλα, ο επιχειρούμενος «αντιπερισπασμός» τους, με προσχήματα και ψευτοδιλήμματα, δεν μπορεί να καλύψει τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως τη διαρκώς διογκούμενη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, τη μετά από 28 χρόνια αύξηση του στασιμοπληθωρισμού στο 10,2 % που συρρικνώνει το εισόδημα των εργαζομένων, τη συνεχή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων, την κατάρρευση εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, τη συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων καθώς και της ελεύθερης και βασικής έρευνας.

Ο ΕΣΔΕΠ με αφορμή τα μεθοδευμένα έκτροπα των ημερών: Καταδικάζει τη βάναυση και απαράδεκτη εισβολή ΜΑΤ και ασφαλιτών στην Πανεπιστημιούπολη, και ειδικά στο κτήριο της ΣΘΕ, με ανθρωποκυνηγητό σε φοιτητές, ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χρήση χημικών, την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα στον χώρο, εγκλωβίζοντας για ώρες και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία φοιτητών-τριών και διδασκόντων που βρίσκονταν σε αμφιθέατρα και εργαστήρια. Η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, δίνει άλλοθι για τη συνέχιση της βίαιης καταστολής και επικυρώνει την απόπειρα εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Καταδικάζει τις απρόκλητες βίαιες επιθέσεις και τους ξυλοδαρμούς φοιτητών στο Κτήριο Διοίκησης και στη ΣΘΕ, που οδήγησαν σε σοβαρούς τραυματισμούς και στη σύλληψη ενός φοιτητή. Η Πρυτανεία, με πρόσχημα το έργο της βιβλιοθήκης στη ΣΘΕ και με «μη ανακοινώσιμο σχέδιο» (όπως ρητά δηλώθηκε στο ΔΣ του ΕΣΔΕΠ στις 5.4.2022), αντί να δώσει αμέσως λύση, μετατρέπει από κοινού με την κυβέρνηση το ΑΠΘ από χώρο εκπαίδευσης και έρευνας σε πεδίο άσκησης αυταρχισμού και καταστολής στις δίκαιες διεκδικήσεις του συντεταγμένου πανεπιστημιακού κινήματος φοιτητών, ΔΕΠ και εργαζομένων.

Καταγγέλλει το οργανωμένο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου, ένα σχέδιο όπου το πανεπιστήμιο της αγοράς, μετατρέπει τους διδάσκοντες σε επιχειρηματίες, την έρευνα σε διαρκή διαδικασία προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων και επενδυτών, τους φοιτητές σε πελάτες, και τη γνώση σε εμπόρευμα και αγοραίες «δεξιότητες». Πρόκειται για σχέδιο που συμβαδίζει με τη βίαιη καταστολή της διεκδίκησης για ένα δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των συγχρόνων κοινωνικών αναγκών.

Ο ΕΣΔΕΠ απαιτεί την κατάργηση του ν. Κεραμέως – Χρυσοχοίδη και καλεί τους συναδέλφους σε εγρήγορση και κινητοποίηση, από κοινού με τους εργαζόμενους-ες και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ, που μέσα από τους συλλόγους τους αντιδρούν και διεκδικούν ένα δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο ΕΣΔΕΠ κηρύσσει για αρχή, 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 19 Μαΐου, από 10πμ έως 2μμ, και καλεί τα μέλη ΔΕΠ και τους Συλλόγους φοιτητών/ριών και εργαζομένων, σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του Κτηρίου Διοίκησης στις 12 μμ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δικαστικό Σώμα: Αποχωρούν σήμερα 26 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς
Αποχωρούν σήμερα δικαστές και εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου συνταγματικού προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.
Δικαστικό Σώμα: Αποχωρούν σήμερα 26 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς
Fuel Pass 2: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή -Πόσο θα επιδοτηθείτε για την βενζίνη και το πετρέλαιο

Σήμερα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής η νέα ενίσχυση του κράτους προς τους πολίτες, που έχει ως σκοπό την κάλυψη...

Fuel Pass 2: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή -Πόσο θα επιδοτηθείτε για την βενζίνη και το πετρέλαιο
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι
Ανησυχία έχει προκαλέσει η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η παράλληλη αύξηση των εισαγωγών και νοσηλειών στα νοσοκομεία.
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι