«Καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της να τελειώσει με το δημόσιο σχολείο και τη μόρφωση των παιδιών μας. Το ζήτημα είναι αν θα το επιτρέψουμε. Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την “ελληνική PISA”»

Ακόμα μια ένωση γονέων «αδειάζει» το Υπουργείο Παιδείας για την επιλογή του να οργανώσει τις διαγνωστικές εξετάσεις της λεγόμενης «Ελληνικής PISA».

Σε ανοικτή τους επιστολή, οι γονείς των μαθητών της Ικαρίας (Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας) τονίζουν ότι «το ελληνικό σχολείο έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, με μοναδική έγνοια την “αξιολόγηση” των παιδιών και όχι την ολόπλευρη μόρφωση, την πληροφορία και όχι τη χαρά της μάθησης, αγνοώντας παντελώς τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού»

Οι γονείς συμπληρώνουν: «Στεκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται και καλούμε στη σύσκεψη του ΣΕΠΕ Ικαρίας-Φούρνων και των συλλόγων γονέων του νησιού, σήμερα Τρίτη 10/5 στο σχολείο του Αγίου Πολυκάρπου Ραχών , ώστε να συντονίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας

Ολη η επιστολή των γονέων

Στα πλαίσια της “αναβάθμισης” της εκπαίδευσης, το ΥΠΑΙΘ προωθεί άλλη μια “καινοτομία”: Τον “ελληνικό διαγωνισμό PISA”, πιλοτικά για φέτος σε 6.000 μαθητές 300 Δημοτικών και 300 Γυμνασίων της χώρας. Ένα από αυτά τα σχολεία βρίσκεται στο νησί μας. Πρόκειται για εξετάσεις εθνικού επιπέδου και “διαγνωστικού χαρακτήρα” για μαθητές Στ΄Δημοτικού και Γ΄Γυμνασίου στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά και θα πραγματοποιηθεί στις 18/5.

Εύλογα ίσως, θα αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο αντιτίθενται στο διαγωνισμό, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Δεν είναι ένας ακόμα τρόπος να αξιολογηθούν οι μαθητές και να βελτιωθεί το περιεχόμενο της εκπαίδευσης; Aλήθεια, πώς θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του ΥΠΑΙΘ, ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των παιδιών μας, τη στιγμή που, κυρίως τα 2 τελευταία χρόνια της πανδημίας, τα αντιμετώπισε με το χειρότερο τρόπο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αφήνοντας τα χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από τον ιό και με σοβαρές επιπτώσεις στο μαθησιακό τους επίπεδο, συνέπεια του πιο μακροχρόνιου κλεισίματος σχολείων στον κόσμο! Πώς είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ο οποίος έχει αναλάβει τη διοργάνωση του διαγωνισμού, έχει σκοπό του το καλό των παιδιών μας;

Aπό την ιστοσελίδα του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) αντιγράφουμε το εξής:

«Η PISA είναι πνευματικό παιδί του ΟΟΣΑ και είναι ένα εργαλείο, προκειμένου οι βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ να γενικευτούν και να υιοθετηθούν στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ελληνική πατέντα αλλά για διεθνείς πρακτικές κατηγοριοποίησης των παιδιών ανάλογα με τις επιδόσεις τους, σε σχολεία ανάλογα με τις δυνατότητές τους, κάτι που ήδη συμβαίνει στην Αγγλία, στη Γερμανία αλλά και σε πολιτείες των ΗΠΑ.

Το ελληνικό σχολείο έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, με μοναδική έγνοια την “αξιολόγηση” των παιδιών και όχι την ολόπλευρη μόρφωση, την πληροφορία και όχι τη χαρά της μάθησης, αγνοώντας παντελώς τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Το μόνο που έλειπε από το σχολείο της ημιμάθειας ήταν άλλος ένας κύκλος εξετάσεων και μάλιστα σε παιδιά δημοτικού, με ό,τι συνέπεια θα έχει κάτι τέτοιο στην ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία των μικρών μαθητών από τα αλλεπάλληλα λοκντάουν αλλά και στην τσέπη τη δική μας, στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε τα παιδιά μας ώστε να ανταπεξέλθουν στο διαγωνισμό.

Καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της να τελειώσει με το δημόσιο σχολείο και τη μόρφωση των παιδιών μας. Το ζήτημα είναι αν θα το επιτρέψουμε. Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την “ελληνική PISA.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται και καλούμε στη σύσκεψη του ΣΕΠΕ Ικαρίας-Φούρνων και των συλλόγων γονέων του νησιού, σήμερα Τρίτη 10/5 στο σχολείο του Αγίου Πολυκάρπου Ραχών , ώστε να συντονίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ενάντια στα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης.

ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ !

123.jpg
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

cancer_karkinos.jpg
Καρκίνος της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού
Δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας
Καρκίνος της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού
εκπαιδευση
Ο χρόνος μετακίνησης του  εκπαιδευτικού από σχολείο σε σχολείο πρέπει να θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας
Θα  πρέπει ιδιαίτερα να επισημανθεί το γεγονός ότι ο χρόνος μετακίνησης του  εκπαιδευτικού από σχολείο σε σχολείο αυθαιρέτως δεν θεωρείται από την...
Ο χρόνος μετακίνησης του  εκπαιδευτικού από σχολείο σε σχολείο πρέπει να θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας
serres
Για τον Βασίλη από τις Σέρρες, ετών έντεκα... που το θρανίο του έμεινε άδειο
Γιατί ο Βασίλης από τις Σέρρες, ετών έντεκα,  τη μέρα που τον φόνευσαν, δεν ήθελε να πάει στο Σχολείο...Ήθελε σπίτι του να μείνει. Να χουζουρέψει στο...
Για τον Βασίλη από τις Σέρρες, ετών έντεκα... που το θρανίο του έμεινε άδειο