Τα συνολικά οργανικά κενά εκπαιδευτικών τη χρονιά 2022-2023 φαίνεται πως θα είναι πάνω από 11.000 ενώ οι συνολικές ανάγκες τη νέα σχολική χρονιά ανέρχονται περίπου στις 50.000 (την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν προσληφθεί περίπου 44.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ενώ περίπου 4.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν υποβάλλει παραίτηση για συνταξιοδότηση και ως εκ τούτου δεν θα βρίσκονται στα σχολεία το νέο σχολικό έτος).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως στόχος του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να εκλείψει ο «θεσμός» του αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα να πραγματοποιούνται μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σταθερά κάθε χρόνο.

Πέρσι, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι 11.500 διορισμοί στη Γενική Αγωγή έπειτα από 12 χρόνια αδιοριστίας, οι οποίοι όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά της εκπαίδευσης, τα οποία έχουν συσσωρευθεί.

Είναι πλέον γεγονός πως μέσα σε μία πενταετία (2016-2021) οι προσλήψεις των αναπληρωτών αυξήθηκαν κατά 156%. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν σχεδόν το 26% του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών.

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει με αγωνία τους νέους διορισμούς μέχρι το καλοκαίρι του 2022 τόσο στη Γενική, όσο και στην Ειδική Αγωγή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών (κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη) σε λίγες μέρες, στο τέλος του Απρίλη θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των μόνιμων διορισμών οι οποίοι θα γίνουν από τους υπάρχοντες αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ.

Τον Μάϊο θα καθορισθεί, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών ο αριθμός των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Θηριώδης ο αριθμός των κενών στην εκπαίδευση

Το πρόβλημα με τα εκπαιδευτικά κενά έχει γιγαντωθεί καθώς επί 12 χρόνια είχαν παγώσει οι διορισμοί στην εκπαίδευση και κατά συνέπεια  απαιτούνταν χιλιάδες αναπληρωτές κάθε χρόνο. Μάλιστα, την φετινή χρονιά χρειάστηκαν περίπου 44.000 αναπληρωτές παρόλο που τα δυο τελευταία χρόνια διορίστηκαν περίπου 17.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Η κατάσταση για το νέο σχολικό έτος 2022/23 προδιαγράφεται ακόμη δυσκολότερη καθώς τα εκπαιδευτικά κενά αναμένεται να πλησιάσουν τις 50.000 αφού στα υπάρχοντα θα προστεθούν και άλλα τουλάχιστον 4.000 περίπου κενά που θα δημιουργηθούν από τις φετινές συνταξιοδοτήσεις.

Μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών αντιστοιχούν στο 30% του μόνιμου εκπαιδευτικού πληθυσμού.

Μέχρι σήμερα, για την κάλυψη των αναγκών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) πραγματοποιήθηκαν 23.371 προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών - ΠΕ60 και δασκάλων - ΠΕ70 (χωρίς να υπολογιστεί το προσωπικό ΕΕΠ-ΕΒΠ).

Με βάση τους αναλυτικούς πίνακες που παραθέτει ο ΠΑΣΑΔ, παρατηρούμε ότι οι Δάσκαλοι (ΠΕ70) που προσλήφθηκαν σε Γενική και Ειδική Αγωγή ανέρχονται στους 10.758

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΑΣΑΔ, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω -ιδίως στον κλάδο των δασκάλων (ΠΕ70)- μετά την οριστικοποίηση των φετινών συνταξιοδοτήσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

Οι πίνακες με τις προσλήψεις στην Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση τη σχολική χρονιά 2021/22:

pe70 1

pe70 2

 

pe70 3

pe70 4

Τι εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ κ. Αλέξανδρος Κόπτσης για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Στο ραδιοσταθμό Alpha 989 και στη δημοσιογράφο Ντίνα Μόσχου ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης απαντώντας στην ερώτηση "Πότε θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί;" δήλωσε τα παρακάτω:

"Πέρσι έγιναν 11.700 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών αντί για 5.000 που είχαν προγραμματιστεί. Ο σκοπός και ο στόχος  του υπουργείου Pαιδείας είναι κάθε χρονιά να γίνεται ένας τέτοιος αριθμός μονίμων διορισμών εκπαιδευτικών, ώστε αυτό το φαινόμενο των αναπληρωτών σιγά σιγά να εκλείψει"

Ακούστε τι λέει ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ

 

989AlphaRadio · Αλέξανδρος Κόπτσης στην Nτίνα Μόσχου 14/02/22

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει
Ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε ανοιχτά για την ηλικία του, ενώ αναφέρθηκε και στα αρνητικά σχόλια για το μαγιό που επέλεξε να φορά στις καλοκαιρινές του...
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει
ΗΠΑ
Νέο μακελειό με 6 τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ
Οι πυροβολισμοί στο Όκλαντ συγκλόνισαν και πάλι τις ΗΠΑ έπειτα από τους πρόσφατους πυροβολισμούς σε σχολείο στη Φιλαδέλφεια, ενώ η χώρα ακόμη δεν...
Νέο μακελειό με 6 τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ
Οδηγός για Δάσκαλους: Οσα πρέπει να γνωρίζουν για τη λειτουργία των σχολείων
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος παρουσιάζει για δωδέκατη σχολική χρονιά - τα νομοθετήματα και τις διατάξεις εκείνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία της...
Οδηγός για Δάσκαλους: Οσα πρέπει να γνωρίζουν για τη λειτουργία των σχολείων