golearn-engl_970-250
mathites_kilkis
Μαθητές από το Κιλκίς καλλιεργούν μικρολαχανικά σε κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών και κερδίζουν την πρωτιά για το «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022» του JA Greece

Καλλιέργησαν ορισμένα από τα πιο ακριβά μικρολαχανικά στον κόσμο μέσα σε κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατάφεραν να κερδίσουν τον θαυμασμό αλλά και την ψήφο του κοινού στον διαγωνισμό «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022» του προγράμματος/διαγωνισμού του Junior Achievement Greece. Η μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens- Magicgreens» από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς αναδείχθηκε νικήτρια, παίρνοντας το «χρυσό» εισιτήριο και την απευθείας πρόκριση στον φετινό πανελλαδικό τελικό του προγράμματος, που θα γίνει στις 6 Μαΐου, με τη συμμετοχή των δέκα καλύτερων ομάδων.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το καλύτερο promo video έγινε, χθες το απόγευμα, σε ένα live event του Junior Achievement Greece, με τον πρόεδρο του JA Greece Μάρκο Βερέμη να ανακοινώνει τη νικήτρια ομάδα, προκαλώντας «κύματα» ενθουσιασμού και χαράς από τους μαθητές και μαθήτριες της «Microgreens- Magicgreens», που ήταν συντονισμένοι στην εκδήλωση, μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους. Το βίντεο της μαθητικής εικονικής επιχείρησης από το Κιλκίς πήρε πάνω από 1000 ψήφους, όπως επισήμανε ο κ. Βερέμης, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από την καταπληκτική ιδέα των παιδιών. «Το ταξίδι τώρα ξεκινάει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του JA Greece, υπενθυμίζοντας πως έχουμε μπροστά μας την πλήρη εξέλιξη του διαγωνισμού και συγχαίροντας τόσο τους νικητές όσο και τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν.

Ογδόντα δύο βίντεο διαγωνίστηκαν για το έπαθλο και συνολικά 27.000 ψήφοι ήταν αυτές που έκριναν το αποτέλεσμα, με τη δεκάδα των καλύτερων promo video -πέραν των νικητών- να συμπληρώνουν οι εξής ομάδες: 6ο ΕΕΛ Καβάλας/ B-Safe, Pierce- The American College of Greece/ Extra Mile, 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης»/ Ζωομπουκίτδες Έβρου Α.Ε., Εκπαιδευτήρια Γείτονα- ASPIS, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Δημητρίου & 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου/ ReUZ+, Γυμνάσιο Κλειτορίας/ Flying, ΓΕΛ Θουρίας/ Granel, 1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας - Χορτιάτη/ Σουφέρνωναφας και ΓΕΛ Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης/ AGORA.

Τα βίντεο και οι ιδέες των παιδιών που διαγωνίστηκαν απέδειξαν, όπως τονίστηκε στη διάρκεια του live event, πόσο σύγχρονες, βιώσιμες και εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας είναι οι ιδέες των μαθητριών και μαθητών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. «Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή για τα παιδιά», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του JA Greece Αργύρης Τζικόπουλος, επισημαίνοντας πως όλοι όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι νικητές. «Η νίκη είναι η ίδια η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για μια συναρπαστική διαδρομή έκανε λόγο η Ελίζα Παυλίδη, υπεύθυνη προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», ενώ ο Γιώργος Στέφας, Digital Marketing Specialist JA Greece, εξήρε τη δουλειά των παιδιών και τις πρωτότυπες ιδέες τους.

Μια πολύ σημαντική φετινή καινοτομία του προγράμματος/διαγωνισμού, τον θεσμό των Inspirational Mentors, παρουσίασε η διευθύντρια επικοινωνίας της JA Greece Μαρία Γιαννέτου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη όλης της ομάδας για τη συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων της χώρας στο mentoring των μικρών «επιχειρηματιών». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο θεσμός των Inspirational Mentors αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση και ώθηση για τα παιδιά».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των Inspirational Mentors είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και άλλοι 35 διακεκριμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηματικού και του δημοσιογραφικού κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης. Οι Inspirational Mentors συμμετείχαν και στα promo video των ομάδων τους.

Στο χθεσινό live event συμμετείχαν επίσης οι Κωνσταντίνος Τσουρής, εθελοντής, Vice President, Senior Relationship Manager, Global Subsidiaries Group, Corporate Banking Citi, Έλλη Μουχταρίδου και Ιάσονας Φιλιππίδης, απόφοιτοι προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση».

Την εκδήλωση παρουσίασαν η communication specialist του Junior Achievement Greece Φωτεινή Κοκκινάκη και ο Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, απόφοιτος του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση».

Η ιδέα που κέρδισε το κοινό

Η μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens- Magicgreens» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του '21, με έδρα το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και αποτελείται από 30 μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου, του 2ου Πειραματικού Λυκείου και του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Το καινοτόμο προϊόν που παράγουν είναι ένας πλήρως αυτοματοποιημένος θάλαμος καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών.

Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα πιο ακριβά μικρολαχανικά (microgreens) που μεγαλώνουν ταχύτατα, έχουν σαράντα φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν την επιλογή κορυφαίων σεφ είναι αυτά που καλλιεργούν μέσα σε κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών οι μαθητές. Τα φυτά μεγαλώνουν με τη βοήθεια ειδικού φωτός, με βάση το μπλε και το κόκκινο χρώμα, που βοηθούν το φυτό να αναπτυχθεί και να βλαστήσει. Παράλληλα, ειδικοί αισθητήρες ειδοποιούν αν υπάρχει αυξημένη υγρασία, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανεμιστηράκι του παλιού υπολογιστή με την ενέργεια που παίρνει από το τροφοδοτικό του. Η καλλιέργεια γίνεται με τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και της αποστολής των δεδομένων της καλλιέργειας σε cloud, σε μια εφαρμογή που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της έξυπνης γεωργίας.

Με αυτόν, λοιπόν, τον πλήρως αυτοματοποιημένο θάλαμο ανάπτυξης μικρολαχανικών που κατασκεύασαν και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής για ιδιοκατανάλωση αλλά και για πώληση, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων αυτών του Κιλκίς συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείριση».

«Μάθηση στην πράξη»

Το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του JA Greece τελεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά προγράμματα που εδράζεται στην αρχή «μάθηση στην πράξη» και βασίζεται στο αντίστοιχο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Junior Achievement Worldwide, που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ και σε 120 άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η νικήτρια ομάδα του Πανελλαδικού Τελικού Διαγωνισμού 2022 θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό «JA Europe Company Program Competition 2022», στις 12 με 14 Ιουλίου στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E. Κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις 10 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» που θα διαγωνισθούν στον πανελλαδικό τελικό της 6ης Μαΐου. Η περυσινή νικήτρια ομάδα «FlowOn» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατάφερε να κερδίσει το 2ο Βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του JA Europe του 2021.

Έχοντας επιτελέσει σπουδαίο, παγκόσμιο έργο στην ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών εδώ και πάνω από 100 χρόνια, το Junior Achievement Worldwide - μέλος του οποίου είναι το Junior Achievement Greece - είναι υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δικαστικό Σώμα: Αποχωρούν σήμερα 26 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς
Αποχωρούν σήμερα δικαστές και εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου συνταγματικού προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.
Δικαστικό Σώμα: Αποχωρούν σήμερα 26 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς
Fuel Pass 2: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή -Πόσο θα επιδοτηθείτε για την βενζίνη και το πετρέλαιο

Σήμερα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής η νέα ενίσχυση του κράτους προς τους πολίτες, που έχει ως σκοπό την κάλυψη...

Fuel Pass 2: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή -Πόσο θα επιδοτηθείτε για την βενζίνη και το πετρέλαιο
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι
Ανησυχία έχει προκαλέσει η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η παράλληλη αύξηση των εισαγωγών και νοσηλειών στα νοσοκομεία.
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι