τάξη, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Υπόμνημα στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως αποστέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας - 55.000 οι αναπληρωτές που απαιτούνται

Υπόμνημα προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αποστέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας. Το alfavita.gr έλαβε και δημοσιεύει το έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στους ελάχιστους διορισμούς που έγιναν στην εκπαίδευση και τα χιλιάδες κενά που μένουν ακάλυπτα.

Τονίζεται πως το πρόβλημα γιγαντώθηκε καθώς επί 12 χρόνια είχαν παγώσει οι διορισμοί στην εκπαίδευση και κατά συνέπεια να απαιτούνται χιλιάδες αναπληρωτές κάθε χρόνο. Μάλιστα, την φετινή χρονιά τα εκπαιδευτικά κενά εκτοξεύτηκαν στα 55.000.

Ενδεικτικό των κενών που παραμένει σε όλη τη χώρα, είναι το γεγονός πως παρά τους περσινούς διορισμούς, το υπουργείο χρειάστηκε να προσλάβει άλλους 4.000 αναπληρωτές.

«Οι 11.700 διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2021 ήταν σταγόνα στον ωκεανό», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μέσω του εγγράφου, οι αναπληρωτές διεκδικούν την άμεση μονιμοποίηση τουλάχιστον 10.000 εκπαιδευτικών στη γενική και ειδική αγωγή, τη συνεχή ροή διορισμών, την ενίσχυση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να περιοριστεί το θλιβερό φαινόμενο της σχολικής διαρροής που οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την ενίσχυση των οικογενειών στηρίζοντας με εκπαιδευτικό προσωπικό έγκαιρα και με επάρκεια τους μαθητές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικά το έγγραφο:

Υπόμνημα προς την Υπουργό

Επί 12 χρόνια είχαν παγώσει οι διορισμοί στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το πρόβλημα των κενών του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, σε σημείο που τα τελευταία χρόνια απαιτούνται χιλιάδες αναπληρωτές κάθε χρόνο (φέτος 55.000) με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Συνεπώς, οι 11.700 διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2021 ήταν σταγόνα στον ωκεανό.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γεγονός που θα προκαλέσει ένα επιπρόσθετο θέμα στην λειτουργία των σχολείων τόσο στην γενική όσο και στην ειδική αγωγή.

Τα κενά σε όλη την επικράτεια είναι μεγάλα σε όλες τις ειδικότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον κλάδο των Φυσικών υπάρχουν 205 οργανικά κενά και παρά τους περσινούς διορισμούς (87) φέτος προσλήφθηκαν 500 αναπληρωτές μόνο στη γενική αγωγή και αντίστοιχα στο κλάδο των Φιλολόγων ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1.376 μόνιμοι διορισμοί, χρειάστηκε φέτος το υπουργείο να προσλάβει άλλους 4.000 αναπληρωτές. 

Ο συσσωρευμένος αριθμός συνταξιοδοτήσεων και η επί δεκαετίες αδιοριστία δημιούργησαν πολλά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα οποία είτε καλύπτονται με αναπληρωτές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και συχνά όχι έγκαιρα είτε δε καλύπτονται καθόλου. 

Για αυτό διεκδικούμε:

● Άμεση μονιμοποίηση τουλάχιστον 10.000 εκπαιδευτικών στην γενική και ειδική αγωγή.
● Συνεχή ροή διορισμών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
● Ενίσχυση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να περιοριστεί το θλιβερό φαινόμενο της σχολικής διαρροής που οξύνει τις κοινωνικές
ανισότητες. 

Ενίσχυση των οικογενειών στηρίζοντας με εκπαιδευτικό προσωπικό έγκαιρα και με επάρκεια τους μαθητές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Στον αέρα» σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό – Αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Έως 210 ευρώ κάθε μήνα για το ενοίκιο: Ποιοι το δικαιούνται;

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλκοόλ
Αδιανόητο στο Ρέθυμνο: Σέρβιραν αλκοόλ σε 7χρονο αντί για χυμό – Στο νοσοκομείο το παιδί
Πώς αντιλήφθηκαν οι γονείς του παιδιού ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, συνελήφθη ο υπεύθυνος του καταστήματος
Αδιανόητο στο Ρέθυμνο: Σέρβιραν αλκοόλ σε 7χρονο αντί για χυμό – Στο νοσοκομείο το παιδί
κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα
Καθηγητής προειδοποιεί: Γιατί η Δυτική Ελλάδα θα «χτυπιέται» από ακραία φαινόμενα
Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου, εξηγεί γιατί η Δυτική Ελλάδα αποτελεί το «hotspot» της κλιματικής κρίσης
Καθηγητής προειδοποιεί: Γιατί η Δυτική Ελλάδα θα «χτυπιέται» από ακραία φαινόμενα
podcast But Why?
PODCAST «But Why?»: Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά παίρνουν το μικρόφωνο
Μια πρωτοβουλία από τη Σχολική Διαμεσολάβηση και το Τμήμα Ένταξης που ενώνει εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσω του European School Radio
PODCAST «But Why?»: Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά παίρνουν το μικρόφωνο