τάξη, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Υπόμνημα στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως αποστέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας - 55.000 οι αναπληρωτές που απαιτούνται

Υπόμνημα προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αποστέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας. Το alfavita.gr έλαβε και δημοσιεύει το έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στους ελάχιστους διορισμούς που έγιναν στην εκπαίδευση και τα χιλιάδες κενά που μένουν ακάλυπτα.

Τονίζεται πως το πρόβλημα γιγαντώθηκε καθώς επί 12 χρόνια είχαν παγώσει οι διορισμοί στην εκπαίδευση και κατά συνέπεια να απαιτούνται χιλιάδες αναπληρωτές κάθε χρόνο. Μάλιστα, την φετινή χρονιά τα εκπαιδευτικά κενά εκτοξεύτηκαν στα 55.000.

Ενδεικτικό των κενών που παραμένει σε όλη τη χώρα, είναι το γεγονός πως παρά τους περσινούς διορισμούς, το υπουργείο χρειάστηκε να προσλάβει άλλους 4.000 αναπληρωτές.

«Οι 11.700 διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2021 ήταν σταγόνα στον ωκεανό», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μέσω του εγγράφου, οι αναπληρωτές διεκδικούν την άμεση μονιμοποίηση τουλάχιστον 10.000 εκπαιδευτικών στη γενική και ειδική αγωγή, τη συνεχή ροή διορισμών, την ενίσχυση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να περιοριστεί το θλιβερό φαινόμενο της σχολικής διαρροής που οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την ενίσχυση των οικογενειών στηρίζοντας με εκπαιδευτικό προσωπικό έγκαιρα και με επάρκεια τους μαθητές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικά το έγγραφο:

Υπόμνημα προς την Υπουργό

Επί 12 χρόνια είχαν παγώσει οι διορισμοί στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το πρόβλημα των κενών του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, σε σημείο που τα τελευταία χρόνια απαιτούνται χιλιάδες αναπληρωτές κάθε χρόνο (φέτος 55.000) με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Συνεπώς, οι 11.700 διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2021 ήταν σταγόνα στον ωκεανό.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γεγονός που θα προκαλέσει ένα επιπρόσθετο θέμα στην λειτουργία των σχολείων τόσο στην γενική όσο και στην ειδική αγωγή.

Τα κενά σε όλη την επικράτεια είναι μεγάλα σε όλες τις ειδικότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον κλάδο των Φυσικών υπάρχουν 205 οργανικά κενά και παρά τους περσινούς διορισμούς (87) φέτος προσλήφθηκαν 500 αναπληρωτές μόνο στη γενική αγωγή και αντίστοιχα στο κλάδο των Φιλολόγων ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1.376 μόνιμοι διορισμοί, χρειάστηκε φέτος το υπουργείο να προσλάβει άλλους 4.000 αναπληρωτές. 

Ο συσσωρευμένος αριθμός συνταξιοδοτήσεων και η επί δεκαετίες αδιοριστία δημιούργησαν πολλά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα οποία είτε καλύπτονται με αναπληρωτές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και συχνά όχι έγκαιρα είτε δε καλύπτονται καθόλου. 

Για αυτό διεκδικούμε:

● Άμεση μονιμοποίηση τουλάχιστον 10.000 εκπαιδευτικών στην γενική και ειδική αγωγή.
● Συνεχή ροή διορισμών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
● Ενίσχυση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να περιοριστεί το θλιβερό φαινόμενο της σχολικής διαρροής που οξύνει τις κοινωνικές
ανισότητες. 

Ενίσχυση των οικογενειών στηρίζοντας με εκπαιδευτικό προσωπικό έγκαιρα και με επάρκεια τους μαθητές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Εγγραφές μαθητών στα Δημόσια Λύκεια 2026/27: Οδηγίες βήμα – βήμα για εύκολη εγγραφή χωρίς προβλήματα
Η διαδικασία μπορεί να είναι απλή, αλλά απαιτεί σωστή προετοιμασία. Οι γονείς καλούνται να κινηθούν έγκαιρα, να ελέγξουν τα στοιχεία τους και να...
Εγγραφές μαθητών στα Δημόσια Λύκεια 2026/27: Οδηγίες βήμα – βήμα για εύκολη εγγραφή χωρίς προβλήματα
τραμπ
Τραμπ: «Δεν μπορούσα να αφήσω τρελούς να έχουν πυρηνικά» – Δέκα ημέρες παράταση στο Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων
Από την πλευρά της Τεχεράνης, μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ετοιμότητα έως και 1.000.000 στρατιωτών για πιθανή χερσαία σύγκρουση με τις δυνάμεις...
Τραμπ: «Δεν μπορούσα να αφήσω τρελούς να έχουν πυρηνικά» – Δέκα ημέρες παράταση στο Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων
βιβλία
Τι σημαίνει η λέξη "ουτιδανός" και γιατί δεν τη συναντάμε συχνά
Υπάρχουν λέξεις της ελληνικής γλώσσας που, παρότι έχουν βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την καθημερινή χρήση.
Τι σημαίνει η λέξη "ουτιδανός" και γιατί δεν τη συναντάμε συχνά