Μέχρι ποια ηλικία «στροφάρει» το μυαλό; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής (και της παραγωγικής-επαγγελματικής) συνήθως δεν επηρεάζεται η νοητική ευστροφία.

Η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών στον νου - με άλλα λόγια η ευστροφία ή πόσο γρήγορες "στροφές" παίρνει το μυαλό - δεν αρχίζει να μειώνεται πριν την ηλικία των 60 ετών, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η ταχύτητα του νου κορυφώνεται στα 20 και μετά αρχίζει να πέφτει σταδιακά, με μεγαλύτερη επιτάχυνση κατά την τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μίσα φον Κράουζε του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς "Nature Human Behaviour", ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους δέκα έως 80 ετών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε ένα διαδικτυακό πείραμα, που μέτρησε τους χρόνους αντίδρασης σε ένα νοητικό - γνωστικό τεστ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κατηγοριοποιήσουν μια σειρά από λέξεις και εικόνες που εμφανίζονταν αστραπιαία στην οθόνη, πατώντας το σωστό πλήκτρο.

Διαπιστώθηκε ότι ναι μεν ο μέσος χρόνος αντίδρασης άρχισε να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 30 ετών, όμως αυτό δεν είχε να κάνει με την ταχύτητα του μυαλού, αλλά με την πιο επιφυλακτική και προσεκτική στάση. Η ίδια η νοητική διαδικασία της λήψης απόφασης για τη σωστή απάντηση εμφάνισε τάση επιβράδυνσης μόνο μετά τα 60 και στη συνέχεια η καθυστέρηση ήταν ολοένα μεγαλύτερη, όσο μεγάλωνε κανείς.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο γερνάει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο χρόνο κάνει για να αντιδράσει στις αλλαγές στο περιβάλλον του ή στα ερεθίσματα γύρω του. Αυτή η μεγαλύτερη βραδύτητα στις αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσματα, η οποία όντως αρχίζει περίπου μετά τα 20, βαθμιαία αυξάνει στη μέση και στην τρίτη ηλικία. Όμως δεν πρέπει να συγχέεται με το πόσες στροφές παίρνει ο ίδιος ο νους, όταν πρέπει να πάρει μια απόφαση. Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής (και της παραγωγικής-επαγγελματικής) συνήθως δεν επηρεάζεται η νοητική ευστροφία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sakis rouvas
Ποιοι είναι οι ηθοποιοί πίσω από τις φωνές των αγαπημένων μας κινουμένων σχεδίων;
Πόσες φορές βλέποντας μια παιδική ταινία ή σειρά μεταγλωττισμένη στα ελληνικά δεν σκεφτήκατε: "Αυτή η φωνή μου είναι γνώριμη";
Ποιοι είναι οι ηθοποιοί πίσω από τις φωνές των αγαπημένων μας κινουμένων σχεδίων;