Προγεννητική Αγωγή: Γιατί ο ανορθολογισμός χτυπάει την πόρτα των σχολείων
Το θέμα έχει μεγάλη προϊστορία και βρίσκεται στην ατζέντα πολλών σκοταδιστικών κύκλων της Αμερικής. Κύκλους που αποτελούνται από ρατσιστικές, ακροδεξιές, παραθρησκευτικές οργανώσεις.

«Με τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας, ακραίες και επικίνδυνες αντι-επιστημονικές θεωρίες καλλιεργούν τον ανορθολογισμό στα ελληνικά σχολεία … η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα το επιτρέψει!» γράφει ο κύριος Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μάνος Σαριδάκης, στο χθεσινό του άρθρο στο alfavita.gr .

Ο λόγος για την προσπάθεια να προβληθούν βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από την «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής», και τα οποία ανάμεσα στα άλλα εστιάζουν στη θεωρία του «αγέννητου παιδιού». Το περιεχόμενο αυτών των βίντεο αναπαράγει απόψεις όχι απλά σκοταδιστικές, αλλά και πλήρως και καταφανώς λανθασμένες και αντι-επιστημονικές:

Ενδεικτικά, ο κ. Σαριδάκης αναφέρει

• «Το DNA του παιδιού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους».

• «H μητέρα, εκτός από το αίμα της, περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή».

• «H ομοφυλοφιλία οφείλεται στη μη αποδοχή του φύλου από τη μητέρα, που επιθυμούσε να έχει το παιδί της διαφορετικό φύλο».

• «Αμερικανίδα έγκυος θαύμαζε στο μουσείο ελληνικά αγάλματα, και γέννησε κόρη που νίκησε στα καλλιστεία».

«Σε πολλά σημεία των βίντεο το μεταφυσικό περιεχόμενο αγγίζει τα όρια του παγανισμού. Για παράδειγμα αναπαράγονται οι αντιλήψεις τσαρλατάνων όπως ο Ιάπωνας Masaru Emoto, ότι το νερό κρυσταλλώνεται διαφορετικά ανάλογα αν του φωνάζεις "είσαι ηλίθιος" ή "είσαι θαυμάσιος", ή αν του βάζεις να ακούει Μότσαρτ ή Heavy Metal! »

Στο alfavita.gr παρουσιάστηκε αναλυτικά το θέμα ως είδηση. Πίσω από τα γεγονότα όμως υπάρχουν σκοπιμότητες και πέρα από σκοταδιστικές απόψεις υπάρχουν σχεδιασμοί. Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται απλά για απόψεις.

Ας τις ξαναδούμε. «Τα πάντα ξεκινούν τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού» λέει η Μαλαματένια Ρούλια από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής και στηρίζει το επιχείρημα στην αρχαία Κίνα που μετρούσαν την ηλικία του παιδιού από τη στιγμή της σύλληψης. Αλλά και στις πεποιθήσεις κάποιας φυλής στην Αφρική της οποίας τα μέλη θεωρούσαν ότι η ηλικία του παιδιού ξεκινάει από την ώρα που η γυναίκα συλλαμβάνει την ΙΔΕΑ να κάνει παιδί. Από τα ατράνταχτα επιχειρήματα δεν λείπουν και οι πληροφορίες από την αρχαία ελληνική γραμματεία «Ο Σωκράτης λέει ότι μετά τη γέννηση είναι αργά για την οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί» αλλά ούτε και από την εκκλησία «...ο άγιος Πορφύριος υποστηρίζει ότι αγωγή υγείας αρχίζει με τη σύλληψη γιατί τότε από την ανυπαρξία περνάμε στην ύπαρξη».

Η γυναίκα για την κ. Ρούλια είναι η «έγκυος που απλά υλοποιεί το σχέδιο» και σύμφωνα με τη θεωρία της εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους! Εξηγεί λοιπόν πως «...όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του. Ποια είναι τα επιστημονικά επιχειρήματα αυτής της «γνώσης»; Τα παραδείγματα αντλήθηκαν από την αρχαία ελληνική μυθολογία, από τα παιδιά που γεννήθηκαν από την ένωση των Θεών, γιατί «... οι μύθοι συμβολίζουν την ποιότητα της πνευματικότητας του ζεύγους».

Εδώ το κρίσιμο δεν είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά αντιεπιστημονικές, αναχρονιστικές και πολύ προβληματικές απόψεις. Δεν είναι μόνο ότι ενοχοποιούν τη γυναίκα ως προς το πως θα διαχειριστεί το σώμα της αλλά και για τη μετέπειτα υγεία και πορεία των παιδιών της. Ουσιαστικά πρόκειται για την κερκόπορτα που ανοίγει το θέμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Το θέμα έχει μεγάλη προϊστορία και βρίσκεται στην ατζέντα πολλών σκοταδιστικών κύκλων της Αμερικής. Κύκλους που αποτελούνται από ρατσιστικές, ακροδεξιές, παραθρησκευτικές οργανώσεις. Από επίσημες «εκκλησίες» που υπάρχουν πολλές και νόμιμες στις ΗΠΑ, από όλους αυτούς που συσπειρώθηκαν γύρω από την εκλογή του Τραμπ και αναθάρρησαν. Όταν έγιναν η «επίσημη Δεξιά» των ΗΠΑ πέτυχαν να περάσουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα κάποιων Πολιτειών τις θεωρίες τους, να εξοβελίσουν το Δαρβίνο και τη θεωρία της εξέλιξης από τα σχολικά βιβλία και σε κάποια πολιτεία να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Δεν έμειναν όμως εκεί. Προώθησαν την ατζέντα τους και στον υπόλοιπο κόσμο. Καλύτεροι και πιο πετυχημένοι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη αναδείχθηκαν οι Ούγγροι. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δώσει ρεσιτάλ ρατσιστικών νόμων είτε για τις εκτρώσεις είτε για τη διαχείριση της σεξουαλικότητας, είτε των «ξένων» είτε των «διαφορετικών». Μάλλον ο ιστός υφαίνεται και στη δική μας χώρα.

Τα βίντεο αυτά ήταν να προβληθούν τον Ιούνιο του 2021, στο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας,», με αναπαραγωγή όλων των ενοχοποιητικών για τη γυναίκα στερεοτύπων και μάλιστα «υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας». Ξέσπασε τότε σάλος από τις γυναικείες οργανώσεις, κάποιοι έψαξαν περισσότερο το θέμα, η Προεδρία της Δημοκρατίας απέσυρε τη στήριξή της και το «συνέδριο» ναυάγησε. Τώρα, μέσω πολλών παραθρησκευτικών κύκλων που έχουν φωλιάσει στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρήκαν άλλο, καλύτερο τρόπο να προωθήσουν τις απόψεις τους φορτώνοντας με ενοχές από την εφηβεία τους τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια.

Ευτυχώς υπάρχουν και τα κοινωνικά δίκτυα και πολλοί χρήστες τους κοινοποίησαν τα γεγονότα. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής».

Η κ. Κεραμέως έριξε τις ευθύνες στο ΙΕΠ, περίπου είπε «δεν το ξέραμε, μας διέφυγε» και μάλιστα άφησε και αιχμές. «Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά από παρέμβασή μου, επανεξέτασε και ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει για το πρόγραμμα … Από ότι φαίνεται η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρεία έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε.». Τώρα το πως ο ΓΓ του υπουργείου της έβαλε την υπογραφή του για την έγκριση δεν μας το διευκρίνισε η κ. Κεραμέως. Το δικαιολόγησε ο ίδιος : «η έγκριση τέτοιων προγραμμάτων δε σημαίνει και υιοθέτηση απόψεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεν μπορεί να ελέγχει κάθε εκπαιδευτικό υλικό, καθώς η έγκριση δίνεται από το ΙΕΠ». Την υπογραφή του όμως την έβαλε για να σταλεί στα σχολεία…

Για την ιστορία και την πλήρη κάλυψη του θέματος να πούμε ότι η επίσημη Εκκλησία έχει εντάξει τη συγκεκριμένη Εταιρεία στη λίστα με τις παραθρησκευτικές οργανώσεις και τις αιρέσεις ! Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν ;

Δεν πρόκειται όμως για ένα μεμονωμένο γεγονός, για κάτι «τυχαίο», που «διέφυγε της προσοχής». Πριν δύο χρόνια, Ιανουάριο του 2020, είχαμε την εμφάνιση στους χώρους του μετρό, μίας αφίσας περί «αγέννητου παιδιού». Τότε, μετά το θόρυβο που έγινε, οι αφίσες κατέβηκαν αλλά κανείς δεν μας εξήγησε επαρκώς πως πήραν άδεια και ανέβηκαν. Γιατί, δεν ανέβηκαν στα κρυφά. Μάλλον «στα μουλωχτά». Επίσης πέρυσι το Μάρτιο ευρωβουλευτής της ΝΔ τάχθηκε με την ψήφο του στην Ευρωβουλή υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Στο κόμμα του έκαναν πως δεν κατάλαβαν, κάτι ψέλλισαν για «προσωπικές απόψεις» και φρόντισαν να το θάψουν στα Μέσα που ελέγχουν. Καμία επίπτωση δεν είχε για τον εκπρόσωπό τους. Κι αυτό «τυχαίο».

Επίσης μην φανταζόμαστε ότι η εισαγωγή μεταφυσικών απόψεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τελειώνει εδώ. Αν σας ενδιαφέρει, υπάρχει ολόκληρη σειρά διαλέξεων, σε πιο light έκδοση. Ιδού η πρόσκληση :

"......Τα διαδραστικά μαθήματα «Υγεία και Θρησκεία» που αρχίζουν στις 4 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου 2022, έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους φοιτητές της Ιατρικής, τους γιατρούς όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων, και κάθε ενδιαφερόμενο για τον θεραπευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η θρησκευτικότητα στην υγεία όλων μας. Στο πλαίσιο των μαθημάτων θα εξετάσουμε πως η Ιατρική και η Θεολογία μπορούν να βρεθούν πιο κοντά για το καλό των ασθενών αλλά και των γιατρών τους. Καθηγητές της Ιατρικής από το Harvard, Johns Hopkins, Duke, γνωστοί Έλληνες Θεολόγοι και γιατροί, δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση, στην οποία είναι προσκαλεσμένοι όλοι, λειτουργοί υγείας, θεολόγοι, ιερείς.

Η σύγχρονη τεχνολογία του Διαδικτύου θα επιτρέψει τη «ζωντανή» παρακολούθηση (με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων), αλλά και τη μεταγενέστερη παρακολούθηση όλων των διαλέξεων. Ο κύκλος των μαθημάτων διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Prolepsis, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Υπογραφή : Δημήτρης Λινός, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Lecturer Harvard Medical School".

Εάν ανήκετε κι εσείς στους καχύποπτους που δεν ήθελαν να καταλάβουν γιατί, από τόσους λοιμωξιολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που πέρασαν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας που ζούμε από την περίφημη Εθνική Επιτροπή, δεν βγήκε κανένας να πει με θάρρος, φωναχτά, από την αρχή του lockdown «κλείστε και τις εκκλησίες εκτός από τα σχολεία, τις επιχειρήσεις κλπ» ή γιατί απαντούσαν με μισόλογα στην ερώτηση «με τη θεία μετάληψη μεταδίδεται ο ιός ;», ίσως έχετε την ευκαιρία να το καταλάβετε στα προαναφερθέντα μαθήματα.

Πάντως, δεν νομίζετε κι εσείς ότι πολλά τέτοια «τυχαία» γεγονότα συμβαίνουν τα δύο τελευταία χρόνια ;

Ντάλης Βαγγέλης, εκπαιδευτικός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γυμναστική
Έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες επιτυγχάνουν με λιγότερη άσκηση έναντι των ανδρών, καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία τους
«Για όλους τους ενήλικες που ασχολούνται με οποιαδήποτε τακτική σωματική δραστηριότητα, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 24% στις γυναίκες και...
Έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες επιτυγχάνουν με λιγότερη άσκηση έναντι των ανδρών, καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία τους