golearn-engl_970-250
upourgeio
«Δεν μπορεί να τίθεται ο πήχης των απαιτήσεων προς τους μαθητές στο ίδιο ύψος που θα τον τοποθετούσαμε σε μια χρονιά χωρίς έκτακτα προβλήματα...»

Οι ημέρες που διανύουμε αν μη τι άλλο είναι πολύ δύσκολες. Λόγω της πανδημίας, αλλά και των καιρικών συνθηκών, χάνονται ώρες διδασκαλίας, καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών και  εκπαιδευτικών αδυνατούν να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο. Η εκπαιδευτική πράξη  υπολειτουργεί, τα σχολεία έχουν αποσυντονιστεί και θα χρειαστεί χρόνος ώστε να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Τα δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, την οποία και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δεν την αποδέχεται ως ισάξια της διά ζώσης διδασκαλίας, έστω και καθυστερημένα, ήταν μια λύση ανάγκης, η οποία όμως δημιούργησε πλείστα όσα κενά στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών. Πέραν των κλασικών προβλημάτων, των οποίων η επανάληψη μάλλον έχει κουράσει τους πάντες, και χωρίς οι μαθητές να έχουν ορθοποδήσει, ήρθαν νέα προβλήματα να προστεθούν.

Δεν μπορεί να τίθεται ο πήχης των απαιτήσεων προς τους μαθητές στο ίδιο ύψος που θα τον τοποθετούσαμε σε μια χρονιά χωρίς έκτακτα προβλήματα. Απαιτούνται κινήσεις προσαρμογής και ευελιξία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί.

Μια αναγκαία ενέργεια, ώστε να γνωρίζουμε την διδακτική πραγματικότητα, είναι η καταγραφή της ύλης που έχει διδαχθεί έως σήμερα από όλες τις μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η καταγραφή πρέπει να αφορά όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται επί σειρά ετών για τη Γ’ Λυκείου και με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν και λαμβάνοντας υπόψη και την χαμηλότερη κάλυψη ύλης που θα δηλωθεί, να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως:

  • αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης,
  • επαναπροσδιορισμό των στόχων που μπορούν να επιτευχθούν από το αναλυτικό πρόγραμμα,
  • εστίαση στο ελάχιστο αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο που πρέπει να εμπεδώσουν οι μαθητές,
  • άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών όπου υπάρχουν,
  • οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από την ενεργό δράση για όσο χρειαστεί. Δε χρειάζεται να καταλήξουμε σε τραγωδίες…,
  • να ανασταλούν για φέτος κάποιες από τις εισηγήσεις νέων σχεδιασμών, όπως η Τράπεζα Θεμάτων, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται υπό συνθήκες ομαλότητας, ή να εφαρμοστούν πιλοτικά,
  • συνεργεία του ΕΟΔΥ να είναι διαθέσιμα, όταν απαιτείται, να «τρέχουν» στις σχολικές μονάδες,

Η εμβάθυνση σε όλο το μήκος και πλάτος της διδακτέας ύλης, όπως αυτή ορίστηκε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι πρακτικά ανέφικτη, πλέον. Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκαν μεσούσης της σχολικής χρονιάς δεν επαρκούν αριθμητικά και η προτεινόμενη ύλη ούτε ασθμαίνοντας δεν μπορεί να καλυφθεί, πια.

Η επίδειξη ευελιξίας αλλά και ευαισθησίας στη δύσκολη πραγματικότητα δεν είναι αδυναμία. Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ειλικρινούς ενδιαφέροντος για ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει κάθε τόπος, τα παιδιά. Η παιδεία και η εκπαίδευση αποτελούν τη μέγιστη επένδυση για ένα λαό, είναι το μέλλον του. Δεν πρέπει να γίνεται οικονομία στο μέλλον. Και το μέλλον, πρέπει να το φροντίζουμε όπως πρέπει, καθημερινά.

Η  Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής
Δρακόπουλος Γρ.
Εμμανουηλίδης Αρ.
Πετρόπουλος Μιχ

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

simopoulos dionisis
Πέθανε ο σπουδαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος. Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου έδινε μάχη με...
Πέθανε ο σπουδαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος
Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας
Τραγική κατάληξη είχαν οι καλοκαιρινές διακοπές για μία γυναίκα περίπου 50 ετών, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.
Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης των διορισθέντων με κωδικό εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού (ΜΑΔ)
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
ΑΑΔΕ: Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς φορολογούμενες επιχειρήσεις
Στην τελική ευθεία το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.
ΑΑΔΕ: Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς φορολογούμενες επιχειρήσεις