pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
«Αν ο μαθητής είναι ασυμπτωματικός και το self test αρνητικό, έχουμε ελάχιστη πιθανότητα για ενδοσχολική διαπσορά»

Για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία μετά το άνοιγμά τους μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υποστηρίζοντας ότι «ήταν κάτι αναμενόμενο. Και είναι μόνο θετικό και ευχάριστο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε προσυμπτωματικό επίπεδο».

«Νομίζω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα στα σχολεία. Τώρα πιάνουμε αυτούς που κόλλησαν στο σπίτι στις γιορτές» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Σε σχέση με τις ανησυχίες των γονιών για το γεγονός ότι κάποιο παιδί που διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό την Τρίτη, ήταν στο σχολείο τη Δευτέρα, απάντησε ότι «ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα ξεκινάει ένα ή δύο 24ωρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα. Οι Έλληνες γονείς συνειδητοποιούν ότι ένα παιδί το οποίο έχει συνάχι, πυρετό, αρχίζει να δείχνει άρρωστο και δεν θα το στείλουν στο σχολείο. Συνεπώς, τα παιδιά τα οποία πιάνουμε με τα self test είναι ασυμπτωματικά».

«Εφόσον είναι ασυμπτωματικά και έχουν το self test αρνητικό και φορούν τη μάσκα τους στο σχολείο, έχουμε ελάχιστη πιθανότητα για ενδοσχολική διασπορά. Το έδειξε η πορεία του φθινοπώρου. Η Όμικρον είναι αρκετά διαφορετική, όμως αν τα παιδιά με συμπτώματα κάθονται σπίτι και τα άλλα παιδιά φορούν τη μάσκα τους στο σχολείο κάνοντας τα self test κανονικά, νομίζω ότι θα πάμε καλά» υπογράμμισε.

Επίσης, συνέστησε στους γονείς, μετά από ένα θετικό self test των παιδιών τους εφόσον αυτά είναι μάλιστα και ασυμπτωματικά, να προχωρούν σε rapid test και όχι απαραίτητα σε μοριακό (PCR).

Σε ερώτηση για το τι γίνεται εάν το self test είναι θετικό, ενώ το rapid αρνητικό, η Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι εφόσον και το παιδί είναι ασυμπτωματικό, «εμπιστευόμαστε το rapid», καθώς η διαδικασία λήψης του δείγματος θεωρείται ότι διεξάγεται πιο σωστά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, η ίδια δήλωσε: «Δεν θα ήμουν εντελώς αρνητική». Όπως είπε, για την εικόνα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος βοήθησε, όχι τα μέτρα. «Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι έχουμε 50.000 κρούσματα και μαζεύτηκε» παρατήρησε.

Όσο για το εάν η Όμικρον μπορεί να οδηγεί στο τέλος της πανδημίας, τόνισε, παραπέμποντας στον κίνδυνο για την εμφάνιση νέων. μεταλλάξεων: «Δεν θα το έλεγα εγώ αυτό, είμαι επιφυλακτική, δεν θα βιαζόμουν να πω κάτι τέτοιο».

Αύξηση κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες

Η καθηγήτρια αναφερόμενη στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, επεσήμανε ότι παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που προκύπτουν σε σχέση με την επιπέδωση των κρουσμάτων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στις απλές κλίνες, αλλά και αύξηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει μία μετατόπιση των κρουσμάτων από τις ηλικίες 18 - 35 ετών που «οδήγησαν» την «έκρηξη» των Χριστουγέννων, στις ηλικίες 35 - 65 ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ευρώ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε 80000 ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα