Διορισμοί εκπαιδευτικών: Να καταργηθεί η διετία στην περιοχή του πρώτου διορισμού
Να καταργηθεί η διετία για την υπηρέτηση της οργανικής θέσης των νεοδιόριστών εκπαιδευτικών στην περιοχή πρώτου διορισμού ζητά η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στηρίζει το αίτημά τους για μείωση του απαιτούμενου χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στη θέση του πρώτου διορισμού των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ από δύο σχολικά έτη σε ένα, όπως ίσχυε και παλαιότερα πριν την ψήφιση των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 62 του Ν. 4589/2019 και του άρθρου 42 του Ν. 4722/20.

Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν (εργαζόμενοι για πολλά χρόνια ως αναπληρωτές ανά την Ελλάδα) αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και τις οικογένειές τους, κάτι το οποίο τους δημιουργεί και μεγάλα οικονομικά προβλήματα αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθεί μια οικογένεια στις απαιτήσεις που συνεπάγονται τα διπλά ενοίκια, οι μετακινήσεις και όλα τα επιβεβλημένα έξοδα.

Η υποχρέωση παραμονής για μια διετία στην οργανική θέση δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στη Δημόσια Εκπαίδευση, αφού οι μετακινήσεις των εκπαιδευτικών γίνονται μετά τη λήξη του διδακτικού έτους, ενώ αντίθετα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αλλά και αδικίες αν υπάρξουν το 2022 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης.

Θα παρατηρηθεί, δηλαδή, το φαινόμενο να δοθούν κενές οργανικές θέσεις για νέους διορισμούς τις οποίες θα μπορούσαν να καταλάβουν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι με μετάθεση. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τα Π.Δ. 50/96 και 100/97 τα οποία ορίζουν ότι οι διορισμοί έπονται της διαδικασίας των μεταθέσεων.

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των σχετικών διατάξεων των Ν. 4589/19 και Ν. 4722/20 και να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο υπηρέτησης της οργανικής θέσης των νεοδιόριστων από δύο σε ένα έτος, έτσι ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να κάνουν αίτηση για μετάθεση από τη φετινή σχολική χρονιά.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aithousa-taksi-sxoleio
Ποιοι μαθητές μονογονεϊκών οικογενειών δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ
Πανελλαδικές: Θεσμοθετείται το βραβείο των 1.000 ευρώ για παιδιά αγροτών – Τι αλλάζει για τους μονογονείς
Ποιοι μαθητές μονογονεϊκών οικογενειών δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ
Η στιγμή που αεροσκάφος της United χτυπά φορτηγό
Δραματική στιγμή στον αέρα: Boeing 767 της United συγκρούεται με φορτηγό πριν την προσγείωση
Απίστευτο περιστατικό στο Νιούαρκ: Αεροπλάνο χτυπά στύλο φωτισμού και φορτηγό κατά την προσέγγιση
Δραματική στιγμή στον αέρα: Boeing 767 της United συγκρούεται με φορτηγό πριν την προσγείωση
Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: «Όχι» στην εξομοίωση του επιδόματος σε Διευθυντές Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις
Η υπουργός Παιδείας απάντησε σε σχετική αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Χρήστο Μπουκώρο
Ζαχαράκη: «Όχι» στην εξομοίωση του επιδόματος σε Διευθυντές Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις