Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
"Οι μαθητές μας θα χάσουν, στην καλύτερη περίπτωση, το 1/3 της σχολικής χρονιάς και συνεπώς δεν θα πάρουν τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα στη ζωή τους και για οποία έχουν εγγραφεί στα Σ.Δ.Ε".

Ο Νοέμβρης τελειώνει και σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα η σχολική χρονιά προχωράει κανονικά, έστω και με κάποιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Σε όλα; Δυστυχώς όχι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (1), όπου οι διδακτικές ώρες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα είναι ελάχιστες.  Αν είχε συμβεί αυτό σ’ οποιοδήποτε άλλο τύπο σχολείου, είμαστε βέβαιοι ότι θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), ανακοίνωση την οποία παρουσιάζουμε ολόκληρη παρακάτω: 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και όμως υπάρχουν σχολεία στη χώρα μας που ακόμη περιμένουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα

Ο Νοέμβρης τελειώνει και σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα η σχολική χρονιά προχωράει κανονικά, έστω και με κάποιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Σε όλα; Δυστυχώς όχι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (1), όπου οι διδακτικές ώρες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα είναι ελάχιστες.  Αν είχε συμβεί αυτό σ’ οποιοδήποτε άλλο τύπο σχολείου, είμαστε βέβαιοι ότι θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στη συντριπτική πλειονότητα των Σ.Δ.Ε. προς το παρόν υπηρετούν  δύο εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα μαθήματα (γραμματισμοί αποκαλούνται στα Σ.Δ.Ε.) και οι αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών είναι οκτώ. Είναι προφανές ότι τα σχολεία ουσιαστικά δεν λειτουργούν.

Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα Σ.Δ.Ε. είναι ωρομίσθιοι που προσλαμβάνονται μετά από ειδική πρόσκληση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Η σχετική πρόσκληση για την τρέχουσα σχολική χρονιά δημοσιεύθηκε στις 28/7/2021 και τέσσερις μήνες αργότερα η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (η τελευταία εκτίμηση από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι ότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου). Να σημειωθεί ότι η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση επαναλαμβάνεται και φέτος, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι λειτουργεί ειδικό Μητρώο εκπαιδευτικών και συμβούλων Σ.Δ.Ε., ένα από τα πλεονεκτήματα του οποίου θα ήταν, όπως μας διαβεβαίωναν από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ότι θα επέτρεπε την έγκαιρη πρόσληψη των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων.

Οι συνέπειες της καθυστέρησης αυτής είναι προφανώς δυσμενέστατες και για τους μαθητές και για  τους ωρομίσθιους που απασχολούνται στα Σ.Δ.Ε. Οι μαθητές μας θα χάσουν, στην καλύτερη περίπτωση, το 1/3 της σχολικής χρονιάς και συνεπώς δεν θα πάρουν τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα στη ζωή τους και για οποία έχουν εγγραφεί στα Σ.Δ.Ε. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ως κύρια ή και αποκλειστική απασχόληση τα Σ.Δ.Ε., χάνουν τουλάχιστο το 1/3 του εισοδήματος που θα είχαν αν οι προσλήψεις τους πραγματοποιούνταν έγκαιρα και μερικοί απ’ αυτούς δεν θα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το επίδομα ανεργίας. Να σημειωθεί εδώ ότι οι αμοιβές τους δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα Σ.Δ.Ε. αποτελούν έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και έτσι μειώνεται και η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Ο ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε. ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.: α) Να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις του ωρομίσθιου προσωπικού στα Σ.Δ.Ε., β) Να εξηγήσουν την επαναλαμβανόμενη και παράλογη καθυστέρηση στις προσλήψεις και να δεσμευτούν ότι δεν θα επαναληφθεί, γ) Να προβλεφθεί αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί, ώστε να μην «πληρώσουν» οι μαθητές μας την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να μη θιγεί το κύρος του απολυτήριου τίτλου που παρέχουν τα Σ.Δ.Ε.

Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.


1.Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι σχολεία που απευθύνονται σε όσους ενηλίκους δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (ευάλωτες κοινωνικά ομάδες) και παρέχουν τίτλους που είναι ισότιμοι με το απολυτήριο Γυμνασίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτά είναι τα 5 επαγγέλματα με μισθό πάνω από 87000 ευρώ

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ  Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

kerameos
Τηλεκπαίδευση: Η κ.Κεραμέως καλείται να διασφαλίσει τα δεδομένα χιλιάδων μαθητών
Η 4η εντολή: Η κ.Kεραμέως αποφάσισε τελικά να συνεργαστεί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και τώρα καλείται να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο...
Τηλεκπαίδευση: Η κ.Κεραμέως καλείται να διασφαλίσει τα δεδομένα χιλιάδων μαθητών
apergia ekpaideutikoi axiologisi
Εβδομάδα κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια και άλλες δράσεις - Τι έχει προγραμματιστεί
Σειρά κινητοποιήσεων και άλλων δράσεων από τους εκπαιδευτικούς αυτή την εβδομάδα - Δύο συλλαλητήρια στην Αθήνα - Τι άλλο έχει προγραμματιστεί
Εβδομάδα κινητοποιήσεων με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και δράσεις
Μουσείο Ακρόπολης
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 172,1% της επισκεψιμότητας στα μουσεία της χώρας τον Σεπτέμβριο
Αύξηση 172,1% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 172,1% της επισκεψιμότητας στα μουσεία τον Σεπτέμβριο