Thumbnail
Κενά εκπαιδευτικών, παράτυπες μετακινήσεις για την κάλυψή τους και σοβαρά προβλήματα στα σχολεία καταγγέλλουν έξι ΕΛΜΕ της Α' Αθήνας

Δεκάδες κενά και παράτυπη μετακίνηση εκπαιδευτικών για την κάλυψή τους, καθώς και σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία εν μέσω πανδημίας καταγγέλλουν έξι ΕΛΜΕ της Α' Αθήνας.

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Α' Αθήνας τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις του προϊσταμένου «δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ»

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, «το Υπουργείο και η διοικητική πυραμίδα για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι και επιδεικνύουν περίσσεια αναλγησία απέναντι στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα δημόσια σχολεία».

Ακολουθεί η ενημέρωση για την παράσταση διαμαρτυρίας:

Τη Δευτέρα 22/11/2021, με απόφαση των σωματείων μας, εκπρόσωποι της Α' ΕΛΜΕ, Β' ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Στ΄ ΕΛΜΕ και Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συζήτηση με τον προϊστάμενο της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας Λ. Μάντζο, προκειμένου να συζητήσουμε, για άλλη μία φορά, τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων των ΕΛΜΕ της Δ.Δ.Ε. Α' Αθήνας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

1. Ύπαρξη δεκάδων κενών και παράτυπη μετακίνηση συναδέλφων για την κάλυψή τους.

Στην αρχή της συζήτησης επισημάναμε τα δεκάδες κενά που υπάρχουν – τρεις μήνες τώρα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς – καθώς και τα μαθησιακά και παιδαγωγικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας αυτών στις σχολικές μονάδες (Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ιδιαίτερα στα ΕΠΑ.Λ.). Καταγγείλαμε τις αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου από Γυμνάσια και ΕΠΑ.Λ. προς άλλες σχολικές μονάδες, κυρίως σε Γενικά Λύκεια, αφήνοντας στην ουσία  τους μαθητές χωρίς ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Θέσαμε το ερώτημα για το ποιος ευθύνεται γι΄ αυτήν την απόφαση με την οποία οι μαθητές του ενός σχολείου θεωρούνται ήσσονος σημασίας από τους μαθητές κάποιου άλλου. Με αυτόν τον τρόπο είναι προφανές ότι γίνεται πράξη η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων!! Αναφέραμε σχολεία στα οποία οι μαθητές επί δύο μήνες έκαναν μάθημα μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα (!!!) λόγω έλλειψης καθηγητών και επισημάναμε τις ευθύνες του προϊσταμένου για τα σοβαρά μαθησιακά και παιδαγωγικά ζητήματα που πολλές φορές συμβάλλουν σε προβλήματα βίαιης και ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των μαθητών. Στην απαίτησή μας να δεσμευτεί για την άμεση κάλυψη των κενών και την ανάκληση των παράτυπων μετακινήσεων, αρνήθηκε κάθε δέσμευση, δηλώνοντας άγνοια για το πότε και αν θα γίνουν οι επόμενοι διορισμοί.

2. Ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών

Για άλλη μία φορά εκθέσαμε τη σοβαρή κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε  ευπαθείς ομάδες και στους οποίους αρνούνται ειδική άδεια καθώς και μείωση του ωραρίου τους, κάτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ρωτήσαμε σχετικά με τη λειτουργία διαδικτυακών τμημάτων για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που έως και σήμερα δεν έχουν κάνει μάθημα, με ό, τι σημαίνει αυτό για τη πρόοδό τους καθώς και τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων και Πανελλαδικές με ΕΒΕ. Ζητήσαμε τα παραπάνω τμήματα να στελεχωθούν με εκπαιδευτικούς που πέρυσι ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και με εκπαιδευτικούς με προβλήματα υγείας. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι «δεν προβλέπεται κανενός είδους άδεια για τους καθηγητές με χρόνια προβλήματα υγείας. Όσον αφορά στα διαδικτυακά μαθήματα, το ΥΠΑΙΘ σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόσληψη 200 αναπληρωτών συναδέλφων, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε.»

3. Προβλήματα παραβατικότητας στα σχολεία που οξύνονται λόγω της έλλειψης συναδέλφων 

Θέσαμε τόσο τα αυξημένα προβλήματα παραβατικότητας που υπάρχουν φέτος σε πολλά σχολεία, που οφείλονται και στο παρατεταμένο κλείσιμο, όσο και τις δυσανάλογες ευθύνες που αναλαμβάνουν οι συνάδελφοι για να τα αντιμετωπίσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, συνάδελφοι ακόμη και με αποφάσεις Συλλόγων διδασκόντων αναλαμβάνουν καθήκοντα που είναι έξω από τις αρμοδιότητες τους. Επισημάναμε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες αποφάσεις καθώς και το ότι μπορεί να στραφούν εναντίον τους. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν το ίδιο το σχολείο. Τα προβλήματα δε που μπορεί να προκύψουν απ’ αυτές τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων δεν τον αφορούν.  

4. Συνδικαλιστική άδεια για τις εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις

Αναφέροντας τις ιδιαιτερότητες της φετινής σχολικής χρονιάς που απαιτούν τη διά ζώσης επαφή μεταξύ των μελών της κάθε ΕΛΜΕ, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, απαιτήσαμε να ανακαλέσει την απόφασή του για μη χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας ή να διευκολύνει τη συμμετοχή των συναδέλφων την ημέρα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης (όπως γινόταν μέχρι σήμερα). Η απάντησή του και στις δύο προτάσεις ήταν αρνητική. Και μάλιστα, επί λέξει είπε ότι δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με την πολιτική απόφαση του υπουργείου και άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος είναι ιδεολογικά αντίθετος στο να δίνονται τέτοιου είδους άδειες. 

Οι απαντήσεις του προϊσταμένου δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ. Το Υπουργείο και η διοικητική πυραμίδα για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι και επιδεικνύουν περίσσεια αναλγησία απέναντι στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα δημόσια σχολεία.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του Δημόσιου σχολείου χωρίς αποκλεισμούς. Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και  να λειτουργήσουν σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας.

Τα σωματεία της Α΄ Αθήνας:

Α΄ ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Στ΄ ΕΛΜΕ, Ζ΄ ΕΛΜΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εγγραφές των εισαγομένων Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Ελλήνων του εξωτερικού
Εγγραφές των εισαγομένων Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Εκλογές αιρετών: Η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα υπηρεσιακά συμβούλια
Απόφαση για τη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας...
Εκλογές αιρετών: Η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα υπηρεσιακά συμβούλια
Η ανώμαλη κατάσταση με την παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ πρέπει να σταματήσει
«Οι φοιτητές είναι παιδιά μας. Η αστυνομία κακοποιεί τους φοιτητές μας. Μπορεί να είναι εκεί έξω και τα δικά μας παιδιά»
Η ανώμαλη κατάσταση με την παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ πρέπει να σταματήσει
καιρός βροχές
Καιρός: Ραγδαία πτώση θερμοκρασίας και βροχές από την Κυριακή 2/10
Αίθριος γενικά ο καιρός αύριο, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βορειοανατολικά, πτώση της θερμοκρασίας και ανέμους έως 6-7 Μποφόρ
Καιρός: Ραγδαία πτώση θερμοκρασίας και βροχές από την Κυριακή 2/10