pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Thumbnail
Κενά εκπαιδευτικών, παράτυπες μετακινήσεις για την κάλυψή τους και σοβαρά προβλήματα στα σχολεία καταγγέλλουν έξι ΕΛΜΕ της Α' Αθήνας

Δεκάδες κενά και παράτυπη μετακίνηση εκπαιδευτικών για την κάλυψή τους, καθώς και σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία εν μέσω πανδημίας καταγγέλλουν έξι ΕΛΜΕ της Α' Αθήνας.

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Α' Αθήνας τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις του προϊσταμένου «δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ»

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, «το Υπουργείο και η διοικητική πυραμίδα για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι και επιδεικνύουν περίσσεια αναλγησία απέναντι στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα δημόσια σχολεία».

Ακολουθεί η ενημέρωση για την παράσταση διαμαρτυρίας:

Τη Δευτέρα 22/11/2021, με απόφαση των σωματείων μας, εκπρόσωποι της Α' ΕΛΜΕ, Β' ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Στ΄ ΕΛΜΕ και Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συζήτηση με τον προϊστάμενο της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας Λ. Μάντζο, προκειμένου να συζητήσουμε, για άλλη μία φορά, τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων των ΕΛΜΕ της Δ.Δ.Ε. Α' Αθήνας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

1. Ύπαρξη δεκάδων κενών και παράτυπη μετακίνηση συναδέλφων για την κάλυψή τους.

Στην αρχή της συζήτησης επισημάναμε τα δεκάδες κενά που υπάρχουν – τρεις μήνες τώρα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς – καθώς και τα μαθησιακά και παιδαγωγικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας αυτών στις σχολικές μονάδες (Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ιδιαίτερα στα ΕΠΑ.Λ.). Καταγγείλαμε τις αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου από Γυμνάσια και ΕΠΑ.Λ. προς άλλες σχολικές μονάδες, κυρίως σε Γενικά Λύκεια, αφήνοντας στην ουσία  τους μαθητές χωρίς ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Θέσαμε το ερώτημα για το ποιος ευθύνεται γι΄ αυτήν την απόφαση με την οποία οι μαθητές του ενός σχολείου θεωρούνται ήσσονος σημασίας από τους μαθητές κάποιου άλλου. Με αυτόν τον τρόπο είναι προφανές ότι γίνεται πράξη η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων!! Αναφέραμε σχολεία στα οποία οι μαθητές επί δύο μήνες έκαναν μάθημα μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα (!!!) λόγω έλλειψης καθηγητών και επισημάναμε τις ευθύνες του προϊσταμένου για τα σοβαρά μαθησιακά και παιδαγωγικά ζητήματα που πολλές φορές συμβάλλουν σε προβλήματα βίαιης και ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των μαθητών. Στην απαίτησή μας να δεσμευτεί για την άμεση κάλυψη των κενών και την ανάκληση των παράτυπων μετακινήσεων, αρνήθηκε κάθε δέσμευση, δηλώνοντας άγνοια για το πότε και αν θα γίνουν οι επόμενοι διορισμοί.

2. Ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών

Για άλλη μία φορά εκθέσαμε τη σοβαρή κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε  ευπαθείς ομάδες και στους οποίους αρνούνται ειδική άδεια καθώς και μείωση του ωραρίου τους, κάτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ρωτήσαμε σχετικά με τη λειτουργία διαδικτυακών τμημάτων για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που έως και σήμερα δεν έχουν κάνει μάθημα, με ό, τι σημαίνει αυτό για τη πρόοδό τους καθώς και τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων και Πανελλαδικές με ΕΒΕ. Ζητήσαμε τα παραπάνω τμήματα να στελεχωθούν με εκπαιδευτικούς που πέρυσι ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και με εκπαιδευτικούς με προβλήματα υγείας. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι «δεν προβλέπεται κανενός είδους άδεια για τους καθηγητές με χρόνια προβλήματα υγείας. Όσον αφορά στα διαδικτυακά μαθήματα, το ΥΠΑΙΘ σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόσληψη 200 αναπληρωτών συναδέλφων, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε.»

3. Προβλήματα παραβατικότητας στα σχολεία που οξύνονται λόγω της έλλειψης συναδέλφων 

Θέσαμε τόσο τα αυξημένα προβλήματα παραβατικότητας που υπάρχουν φέτος σε πολλά σχολεία, που οφείλονται και στο παρατεταμένο κλείσιμο, όσο και τις δυσανάλογες ευθύνες που αναλαμβάνουν οι συνάδελφοι για να τα αντιμετωπίσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, συνάδελφοι ακόμη και με αποφάσεις Συλλόγων διδασκόντων αναλαμβάνουν καθήκοντα που είναι έξω από τις αρμοδιότητες τους. Επισημάναμε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες αποφάσεις καθώς και το ότι μπορεί να στραφούν εναντίον τους. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν το ίδιο το σχολείο. Τα προβλήματα δε που μπορεί να προκύψουν απ’ αυτές τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων δεν τον αφορούν.  

4. Συνδικαλιστική άδεια για τις εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις

Αναφέροντας τις ιδιαιτερότητες της φετινής σχολικής χρονιάς που απαιτούν τη διά ζώσης επαφή μεταξύ των μελών της κάθε ΕΛΜΕ, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, απαιτήσαμε να ανακαλέσει την απόφασή του για μη χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας ή να διευκολύνει τη συμμετοχή των συναδέλφων την ημέρα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης (όπως γινόταν μέχρι σήμερα). Η απάντησή του και στις δύο προτάσεις ήταν αρνητική. Και μάλιστα, επί λέξει είπε ότι δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με την πολιτική απόφαση του υπουργείου και άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος είναι ιδεολογικά αντίθετος στο να δίνονται τέτοιου είδους άδειες. 

Οι απαντήσεις του προϊσταμένου δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ. Το Υπουργείο και η διοικητική πυραμίδα για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι και επιδεικνύουν περίσσεια αναλγησία απέναντι στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα δημόσια σχολεία.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του Δημόσιου σχολείου χωρίς αποκλεισμούς. Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και  να λειτουργήσουν σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας.

Τα σωματεία της Α΄ Αθήνας:

Α΄ ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Στ΄ ΕΛΜΕ, Ζ΄ ΕΛΜΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 200 ευρώ: Από που παίρνεις ΔΩΡΕΑΝ Laptop

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kefalidou
Κεφαλίδου για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών
Κατάθεση ερώτησης, της Χ. Κεφαλίδου, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης των Υλικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας...
Κεφαλίδου για επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών
Ευλογιά των Πιθήκων: Έκτακτη συνεδρίαση ΠΟΥ - Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη
Έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με πηγές - Κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν...
Ευλογιά των Πιθήκων: Έκτακτη συνεδρίαση ΠΟΥ - Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη
Κεραμέως για σχολικό εκφοβισμό: «Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα με δύσκολη λύση»
«Το bullying είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα με πολύ δύσκολη λύση», τόνισε η Ν. Κεραμέως - Τι θα γίνει με τη χρήση μάσκας στα σχολεία
Κεραμέως για σχολικό εκφοβισμό: «Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα με δύσκολη λύση»