kritis
Ένα πολλά υποσχόμενο βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ανοσία σε τρείς μεταλλάξεις του κορονοϊού πέτυχαν σε πειραματικό στάδιο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μάλιστα σε μορφή χαπιού. Για την επιτυχία τους έλαβαν το δεύτερο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του iGEΜ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.  

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Exeter, Παναγιώτη Σαρρή, που μίλησε στην ΕΡΤ, η ομάδα ξεκίνησε την έρευνα πριν από ενάμισι χρόνο με την έναρξη της πανδημίας, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω των lock-down, που καθιστούσε δύσκολη και επικίνδυνη την προσέλευση των φοιτητών στα εργαστήρια. Ωστόσο, η προσπάθεια άξιζε και είχε αποτέλεσμα.

Η 15μελής ερευνητική ομάδα iGEΜ από φοιτητές και τρεις επιβλέποντες καθηγητές του πανεπιστημίου Κρήτης διακρίθηκε μεταξύ 40 χωρών, 350 ομάδων, όπου συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα των σημαντικοτέρων πανεπιστημίων στον κόσμο, όπως MIT,  Harvard, Oxford, Cambridge.

Η ομάδα εργάστηκε με τις πρωτεΐνες του ιού. Το ασημένιο μετάλλιο για ένα βρώσιμο εμβόλιο αφορά μια πρωτότυπη ιδέα. «Πήραμε τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και τις τοποθέτησαν σε αναπτυχθούν σε φυτικά κύτταρα, και ειδικά σε μαρούλια. Στην συνέχεια, όταν αυτά καταναλώνονται, τότε διεγείρεται ο ανοσοποιητικός μηχανισμός, μέσω του επιθηλίου του εντέρου», εξηγεί ο κ. Σαρρής.

Μέσω αυτού αποκτάται ανοσία στον Covid και όπως τονίζει ο κ. Σαρρής, η ομάδα προέβη σε μια σημαντική καινοτομία. Συμπεριλάβαμε διαφορετικά στελέχη του ιού, την Βρετανική – ΑΛΦΑ μετάλλαξη, την νοτιοαφρικανική- ΒΗΤΑ και τον αρχικό κορΟνοϊό. Αυτό καλύπτει ένα μεγάλο εύρος της νόσου και αποτελεί επαρκέστατη ασπίδα προστασίας. Από το πειραματικό στάδιο σε ποντίκια έως το επόμενο στάδιο των δοκιμών σε πρωτεύοντα θα μεσολαβήσει περίπου 1,5 χρόνος. Εξαρτάται από τα αποτελέσματα, αλλά είναι πολλά υποσχόμενο.

Σημειώνεται ότι από το έντερο γίνεται η απορρόφηση όλων των προϊόντων της πέψεως, μετάλλων, βιταμινών κλπ.. Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο λεπτό έντερο προς απορρόφηση είναι υπό τη μορφή των αμινοξέων. Η μεταφορά τους στον οργανισμό γίνεται μέσω της κυτταρικής μεμβράνης. Οι μελέτες που θα συνεχιστούν θα βοηθήσουν και στην περίπτωση δυσαπορρόφησης, που παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκίνητα στη λεωφόρο Συγγρού
«Κάμερα – θησαυρός» στη Συγγρού: 750.000 ευρώ σε πρόστιμα μέσα σε λίγες ώρες
Η πρώτη AI κάμερα της Αθήνας «συλλαμβάνει» παραβάτες και φέρνει ταμείο ρεκόρ – Τι σημαίνει για τους οδηγούς
«Κάμερα – θησαυρός» στη Συγγρού: 750.000 ευρώ σε πρόστιμα μέσα σε λίγες ώρες
επιδομα
Νέο Επίδομα 1700€ φέρνει το 2026 με το καλημέρα σε χιλιάδες εργαζόμενους
Το νέο voucher των 750 ευρώ έρχεται με το καλημέρα το 2026, έπεται πρόγραμμα έως 1700 ευρώ από ομοσπονδία και ακόμα 7 δράσεις ενίσχυσης από την ΔΥΠΑ!...
Νέο Επίδομα 1700€ φέρνει το 2026 με το καλημέρα σε χιλιάδες εργαζόμενους
astinomia
Συναγερμός στην Κυψέλη για ύποπτο αντικείμενο - Διακοπή της κυκλοφορίας στη Δροσοπούλου
Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο ΤΕΕΜ και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Δροσοπούλου, από το ύψος της οδού Ανάφης.
Συναγερμός στην Κυψέλη για ύποπτο αντικείμενο - Διακοπή της κυκλοφορίας στη Δροσοπούλου
ραμαλα
Ραμάλα: Έποικος παρασέρνει Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια προσευχής (Βίντεο)
Σοκαριστικά πλάνα από τη Δυτική Όχθη αναδεικνύουν την κλιμάκωση της βίας και τις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων
Ραμάλα: Έποικος παρασέρνει Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια προσευχής (Βίντεο)