kritis
Ένα πολλά υποσχόμενο βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ανοσία σε τρείς μεταλλάξεις του κορονοϊού πέτυχαν σε πειραματικό στάδιο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μάλιστα σε μορφή χαπιού. Για την επιτυχία τους έλαβαν το δεύτερο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του iGEΜ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.  

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Exeter, Παναγιώτη Σαρρή, που μίλησε στην ΕΡΤ, η ομάδα ξεκίνησε την έρευνα πριν από ενάμισι χρόνο με την έναρξη της πανδημίας, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω των lock-down, που καθιστούσε δύσκολη και επικίνδυνη την προσέλευση των φοιτητών στα εργαστήρια. Ωστόσο, η προσπάθεια άξιζε και είχε αποτέλεσμα.

Η 15μελής ερευνητική ομάδα iGEΜ από φοιτητές και τρεις επιβλέποντες καθηγητές του πανεπιστημίου Κρήτης διακρίθηκε μεταξύ 40 χωρών, 350 ομάδων, όπου συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα των σημαντικοτέρων πανεπιστημίων στον κόσμο, όπως MIT,  Harvard, Oxford, Cambridge.

Η ομάδα εργάστηκε με τις πρωτεΐνες του ιού. Το ασημένιο μετάλλιο για ένα βρώσιμο εμβόλιο αφορά μια πρωτότυπη ιδέα. «Πήραμε τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και τις τοποθέτησαν σε αναπτυχθούν σε φυτικά κύτταρα, και ειδικά σε μαρούλια. Στην συνέχεια, όταν αυτά καταναλώνονται, τότε διεγείρεται ο ανοσοποιητικός μηχανισμός, μέσω του επιθηλίου του εντέρου», εξηγεί ο κ. Σαρρής.

Μέσω αυτού αποκτάται ανοσία στον Covid και όπως τονίζει ο κ. Σαρρής, η ομάδα προέβη σε μια σημαντική καινοτομία. Συμπεριλάβαμε διαφορετικά στελέχη του ιού, την Βρετανική – ΑΛΦΑ μετάλλαξη, την νοτιοαφρικανική- ΒΗΤΑ και τον αρχικό κορΟνοϊό. Αυτό καλύπτει ένα μεγάλο εύρος της νόσου και αποτελεί επαρκέστατη ασπίδα προστασίας. Από το πειραματικό στάδιο σε ποντίκια έως το επόμενο στάδιο των δοκιμών σε πρωτεύοντα θα μεσολαβήσει περίπου 1,5 χρόνος. Εξαρτάται από τα αποτελέσματα, αλλά είναι πολλά υποσχόμενο.

Σημειώνεται ότι από το έντερο γίνεται η απορρόφηση όλων των προϊόντων της πέψεως, μετάλλων, βιταμινών κλπ.. Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο λεπτό έντερο προς απορρόφηση είναι υπό τη μορφή των αμινοξέων. Η μεταφορά τους στον οργανισμό γίνεται μέσω της κυτταρικής μεμβράνης. Οι μελέτες που θα συνεχιστούν θα βοηθήσουν και στην περίπτωση δυσαπορρόφησης, που παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

oiele-germanoi-677x316_c.jpg
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Η ΟΙΕΛΕ συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση 15 Δεκέμβρη
Το κύριο αίτημα της κινητοποίησης είναι η αύξηση των αποδοχών σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η αποκατάσταση των συλλογικών...
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Η ΟΙΕΛΕ συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση 15 Δεκέμβρη
ypaith
Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις-Νέες συγκεντρώσεις Παρασκευή και Δευτέρα
Πανελλαδική ημέρα δράσης την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου έξω από το υπουργείο Παιδείας - Συγκέντρωση και αύριο Παρασκευή στη Διεύθυνση ΠΕ Δυτικής Αττικής
Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις-Νέες συγκεντρώσεις Παρασκευή και Δευτέρα