Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Διευκρινίσεις για τις άδειες των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών - Πότε τις δικαιούνται - Τι ισχύει για το διάστημα από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο

Αναλυτική ενημέρωση με διευκρινίσεις για τις άδειες των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών παρέχει η Διεύθυνση Υπηρεσιακής Κατάστασης και εξέλιξης εκπαιδευτικού προσωπικού του υπουργείου Παιδείας, έπειτα από σχετική ερώτηση διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται κανονική άδεια με αποδοχές δύο (2) μήνες μετά το διορισμό τους. Η άδεια που δικαιούνται να λάβουν οι υπάλληλοι ορίζεται σε δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας και δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τον αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούνται με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσία».

Επιπλέον: «Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να παίρνουν κανονική άδεια με αποδοχές ως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος».

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν διακοπές εργασίας δύο μηνών (Ιούλιο - Αύγουστο), δικαιούνται δέκα (10) ημέρες κανονικής άδειας συνολικά για τους υπόλοιπους μήνες.

Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιστοιχεί μία (1) ημέρα άδειας το μήνα

Υπογραμμίζεται ότι για το διάστημα των μηνών από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο, οι ημέρες της άδειας που δικαιούται νεοδιόριστος/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να υπολογιστούν αναλογικά.

Η απάντηση για τις άδειες των εκπαιδευτικών:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού αναφορικά με τον αριθμό ημερών των αδειών που δύναται να χορηγηθούν σε νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς έως το τέλος του τρέχοντος ημερολογιακού έτους (κανονικής, άδειας ασθένειας τέκνου, άδειας παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, εξετάσεων, ειδικής άδειας νοσήματος 22 ημερών), σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται στους/στις μόνιμους/ες εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α’ 26), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και συγκεκριμένα: της παρ. 4 του άρθρου 48 (κανονική άδεια), της παρ. 8 του άρθρου 53 (άδεια ασθένειας τέκνου), της παρ. 6 του άρθρου 53 και της αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.53/1222/οικ.20561, ΦΕΚ Β’ 1613 Υ.Α. (άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης), των παρ. 1 και 2 του άρθρου 60 (άδεια εξετάσεων) και της παρ. 2 του άρθρου 50 (ειδική άδεια νοσήματος 22 ημερών). Με όλες τις προαναφερθείσες διατάξεις ορίζεται ότι οι εν λόγω άδειες χορηγούνται ανά ημερολογιακό έτος.

Ήδη με το αριθ. 169923 /Ε3/15-12-2020 έγγραφο της υπηρεσίας μας έχουν δοθεί οι ακόλουθες διευκρινίσεις για τον τρόπο χορήγησης της κανονικής άδειας σε νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς : «Με την παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν. 3528/2007 (26 Α’) ορίζεται ότι:

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται κανονική άδεια με αποδοχές δύο (2) μήνες μετά το διορισμό τους. Η άδεια που δικαιούνται να λάβουν οι υπάλληλοι ορίζεται σε δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας και δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τον αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούνται με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσία» και με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι:

«Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να παίρνουν κανονική άδεια με αποδοχές ως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος».

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν διακοπές εργασίας δύο μηνών (Ιούλιο - Αύγουστο), δικαιούνται δέκα (10) ημέρες κανονικής άδειας συνολικά για τους υπόλοιπους μήνες. Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιστοιχεί μία (1) ημέρα άδειας το μήνα (σχετικό το αριθ. 158986/Ε3/25-09-2018 με ΑΔΑ: 788Θ4653ΠΣ-Ζ7Τ έγγραφο τις υπηρεσίας μας)».

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι για όλα τα είδη αδειών που αναφέρονται στο έγγραφό σας ο προβλεπόμενος στον Υ.Κ. αριθμός ημερών ορίζεται κατ’ έτος (δηλ. για δωδεκάμηνο διάστημα, από Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο), άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι για το διάστημα των μηνών από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο, οι ημέρες της άδειας που δικαιούται νεοδιόριστος/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να υπολογιστούν αναλογικά.

Το έγγραφο εδώ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιβίβαση στο μετρό
Μετρό : Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από αύριο στη Γραμμή 2
Πρόωρο κλείσιμο τεσσάρων σταθμών στη Γραμμή 2 από αύριο – Σε ισχύ ειδικές ρυθμίσεις και έκτακτη λεωφορειακή γραμμή
Μετρό : Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από αύριο στη Γραμμή 2
bullying
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
Βία ανηλίκων στην Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε 13χρονη στον δρόμο για το σπίτι – Αναζητείται η μαθήτρια που βιντεοσκοπούσε
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
ναζι
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
Υπόθεση Μένγκελε: Η Ελβετία ανοίγει τα «απόρρητα» αρχεία για τον «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
μπατι
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
Στρατηγική συνεργασία στην Αρχαιολογία: Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχτηκε την Κινεζική Κλασική Σχολή
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα