Δράσεις για το κλίμα: Παγκόσμια διάκριση για 8 ελληνικά σχολεία
Παγκόσμια διάκριση - βράβευση γιαοκτώ Σχολεία Αριστείας του Προγράμματος Δράσης για το Κλίμα ανάμεσα σε 250 σχολεία παγκοσμίως

Η σημαντική αυτή διάκριση απονεμήθηκε λόγω της συνεχούς και συντονισμένης δραστηριότητας του σχολείου στην εκπαίδευση για το κλίμα με μια ολιστική σχολική προσέγγιση. Η βράβευση έγινε από τον οργανισμό Cartoon Network Climate Champions και το Climate Action Project.

Ο οργανισμός Cartoon Network Climate Champions αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή που έχει ως στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καθημερινές προκλήσεις που συλλογικά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του πλανήτη μας. Έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Τι είναι το Climate Action Project

Το Climate Action Project είναι ένα δωρεάν παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον οργανισμό Take Action Global, έναν εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ, στον οποίο συμμετέχουν 2.700.000 εκπαιδευτικοί και μαθητές σε 146 χώρες.

Το έργο στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν για την κλιματική κρίση με αυθεντικούς τρόπους και να διαδώσουν λύσεις στο Διαδίκτυο ώστε να αναλάβουν δράση για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Στους συνεργαζόμενους φορείς περιλαμβάνονται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η NASA, η WWF, το Cartoon Network, η LEGO Education και το Βραβείο Earthshot που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 από το Royal Foundation.

Τα αναγνωρισμένα σχολεία υπέβαλαν την εργασία τους κατά τον περασμένο χρόνο και πληρούσαν εκτεταμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την εκπαίδευση για το κλίμα και τις λύσεις των μαθητών.

Τα σχολεία που βραβεύτηκαν

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου βραβεύτηκε για τη συνολική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στη δράση και στην εκπαίδευση για το κλίμα καθώς έχει υλοποιήσει περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα σε συνεργασία με άλλα σχολεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα eTwinning προγράμματα “Gaia’s Buddies”, “Let’s Go Eco”, “We are Art”, “Food for All” και “Forest Friends”, και σε παγκόσμιο επίπεδο με τις δράσεις “Climate Action Project”, “Goals Project” και “No More Plastic”.

Το 1ο ΠΕΙ. Δ. Σ. Πύργου συμμετέχει στη δράση από το 2017, την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας Σοφία Κουζούλη, η οποία είναι και πρέσβειρα της Δράσης για τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετέχουν. 

Από την Ελλάδα βραβεύτηκαν, επίσης, τα σχολεία:

  1. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Μαρία Πανουσιάδου - Δασκάλα,
  2. 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Σταυρούλα Σκιαδά - Καθηγήτρια Πληροφορικής,
  3. 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Φρόσω Στάμου - Δασκάλα,
  4. 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Μαργαρίτα Δακορώνια - Δασκάλα,
  5. 1o Γυμνάσιο Μαρκόπουλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Βασιλική Δογάνη - Φιλόλογος,
  6. 3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Άννα Δρακωτού - καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, και
  7. τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Δούκα, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Χρυσάνθη Σωτηρίου - καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, υπεύθυνη του τμήματος Ξένων Γλωσσών. 

Τα επιλεγμένα 250 Σχολεία Αριστείας του Προγράμματος Δράσης για το Κλίμα ανακοινώθηκαν στις 4 Νοέμβρη 2021, κατά τη διάρκεια της Ημέρας Δράσης για το Κλίμα, μια ετήσια ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν 250.000 άτομα παγκοσμίως και η οποία τη φετινή χρονιά έγινε στο ευρύτερο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Πρίγκιπας William, ο Πρόεδρος των Σεϋχελλών Τζέιμς Άλις Μισέλ, ο Ρικ Ντέιβις από τη NASA, o Ματ Λάρσεν-Ντόου από τη WWF, η πριγκίπισσα Εσμεράλντα του Βελγίου, ο Χουάν Πάμπλο Κέλις Γκαρσία υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, επιστήμονες για το κλίμα και ακτιβιστές. 

afisa_apo_to_site.jpg

Ο Πρίγκιπας William δήλωσε «Χρειαζόμαστε τη δημιουργικότητα των νέων για να φτιάξουμε τον πλανήτη μας. Χρειαζόμαστε μαθητές να εφεύρουν και να καινοτομούν - να σκεφτούν πέρα από το που βρισκόμαστε τώρα και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον μας».

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Climate Action Project Κόεν Τίμμερς δήλωσε: «Οι νέοι έχουν την ικανότητα να κάνουν περισσότερα από το να μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή. Όλοι μπορούν να βρουν λύσεις, να κάνουν μικρές ενέργειες και να εμπνεύσουν άλλους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Τελικά, η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών και της νοοτροπίας της κοινωνίας θα είναι κρίσιμη για την επίλυση της κρίσης».

Η Δρ. Τζέννιφερ Γουίλιαμς από το Climate Action Project δήλωσε: «Έχουμε συγκεντρωθεί ως κοινότητα εκπαιδευτικών για να υποστηρίξουμε την κλιματική εκπαίδευση για όλους. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, ιδέες και ευκαιρίες να αναλάβουν δράση για τον πλανήτη και, σήμερα αυτά τα Σχολεία Αριστείας ανοίγουν το δρόμο για ολόκληρο τον κόσμο»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο
Νέα ρύθμιση Γεωργιάδη: Έρχονται αθρόες προσλήψεις με «μπλοκάκι» σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Οργανισμούς
Τι προβλέπει η τροπολογία - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Νέα ρύθμιση Γεωργιάδη: Έρχονται αθρόες προσλήψεις με «μπλοκάκι» σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Οργανισμούς
internet.jpg
«Συνδέσου και Μείνε Υγιής»: Αύριο η τελική εκδήλωση του Δικτύου Αγωγής Υγείας Π.Ε Αχαΐας
Τη φετινή σχολική χρονιά, συμμετείχαν στο Δίκτυο «Συνδέσου και Μείνε Υγιής» 400 μαθητές Δημοτικού και 22 εκπαιδευτικοί από 8 Σχολικές μονάδες του...
«Συνδέσου και Μείνε Υγιής»: Αύριο η τελική εκδήλωση του Δικτύου Αγωγής Υγείας Π.Ε Αχαΐας