Thumbnail
Όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση θέσεων όπως υποστήριξε πανηγυρικά το ΥΠΑΙΘ, αλλά έχουμε τον μικρότερο αριθμό θέσεων από την έναρξη του θεσµού του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των Επαγγελµατικών Λυκείων!

Ένα γαϊτανάκι fake news χρησιμοποιεί συστηματικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για να εμφανίσει το μαύρο-άσπρο σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που είναι το προφανές. 

Όπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλούνται εκπαιδευτικοί, το υπουργείο Παιδείας έχει διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και στο θέμα της Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑΛ.

Προτού τα δούμε όμως, να ενημερώσουμε τους υποψήφιους που κατέθεσαν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου που έληξε η σχετική προθεσμία τις αιτήσεις τους, ότι στις ιστοσελίδες του κάθε σχολείου αναρτώνται από χθες οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων μαθητευόμενων.

Ενστάσεις μέχρι τη Δευτέρα

Μέχρι την Δευτέρα 8/11/21 μπορούν να υποβάλουν ένσταση στην ίδια πλατφόρμα όπου κατέθεσαν τις αιτήσεις, και να ανεβάσουν το κείμενο με τον ίδιο τρόπο που ανέβασαν και τα δικαιολογητικά.

Τέλος οι επιτυχόντες υποψήφιοι, οφείλουν να συμμορφώνονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για το κλάδο εργασίας που θα μαθητεύσουν (ιδιαίτερα σημαντικό για τις ειδικότητες Νοσηλευτικής, Βοηθού Φαρμακείου, Βρεφονηπιοκόμων και γενικά όπου απαιτείται από τον φορέα). Μη συμμόρφωση συνεπάγεται αδυναμία έναρξης της μαθητείας από τον μαθητευόμενο. Ας δούμε τώρα τι έχει γίνει εφέτος με την Τάξη Μαθητείας.

Στις 8 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μια πανηγυρική ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η προτεραιότητα που δόθηκε στη διεύρυνση του θεσμού της μαθητείας κινητοποίησε σημαντικό αριθμό φορέων του δημόσιου τομέα και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Πιο αναλυτικά, στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν. Γεώργιου Βούτσινου ανταποκρίθηκαν 209 Δημόσιοι φορείς και 645 επιχειρήσεις. Ειδικά, για τη φετινή χρονιά, ο αριθμός των θέσεων μαθητείας που προσφέρθηκαν από φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανέρχεται σε 4505 έναντι 3329 θέσεων που προσφέρθηκαν αντίστοιχα κατά την περσινή χρονιά, γεγονός που καταδεικνύει σημαντική αύξηση της τάξεως του 35%»

Fake News

Μόνο που αυτό είναι fake news. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση, αλλά σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, έχουμε τον μικρότερο αριθμό θέσεων από την έναρξη του θεσµού του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των Επαγγελµατικών Λυκείων!

H σχετική ΚΥΑ 47100/1176/19.11.2020 (Β’ 5139) αναφέρει πως οι θέσεις ήταν 4.808 και όχι 3.329. Επίσης, οι προσφερόµενες θέσεις από δηµόσιους φορείς και επιχειρήσεις (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΥΠΑΙΘ και ΟΑΕΔ) είναι µειωµένες κατά 57%. Επιπλέον, πέρυσι το «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» δε λειτούργησε ούτε µια µέρα λόγω της πανδηµίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες. Σύµφωνα λοιπόν µε τις δηµοσιευµένες κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), οι διαθέσιµες θέσεις στη µαθητεία των ΕΠΑΛ ήταν:

1.jpg

Και αυτή δεν ήταν η μόνη παραπληροφόρηση. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ακόμα ότι το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων αυξάνεται από 75% στο 95% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και ανήλθε στο ποσό των 27,59€. «Επομένως, η αμοιβή των μαθητευομένων αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2020. Τέλος , οι εργοδότες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα μάθησης στον χώρο εργασίας του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης Μαθητείας επιβαρύνονται με μικρότερο ποσό στο πλαίσιο της υποστήριξής τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ειδικότερα, ο κάθε εργοδότης επιβαρύνεται μόνο με τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές και την αποζημίωση των 12 ημερών κανονικής άδειας, δηλαδή με συνολική επιβάρυνση 1.197,72€,  για τη συνολική περίοδο των 11 μηνών του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας», ανέφερε.

Μόνο που “ξέχασε" να προσθέσει ότι οι ηµερήσιες ώρες εργασίας αυξήθηκαν από 7 σε 8, ενώ το ποσοστό αποζηµίωσης που ίσχυε ήταν 80% και όχι 75%. Ταυτόχρονα, το ΥΠΑΙΘ απαλλάσσει τους εργοδότες από τη συµμετοχή στην ηµερήσια αµοιβή των μαθητευόμενων. Είναι προφανές ποιους εξυπηρετεί. Επιπλέον, δεν μας εξήγησε για ποιον λόγο οι καµπάνιες ενηµέρωσης για το της Μαθητείας έχουν ακυρωθεί από το καλοκαίρι του 2019.

Τέσσερα ερωτήματα από ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα αυτό κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κ.Κεραμέως να απαντήσει σε 4 συγκεκριμένα ερωτήματα:

  1. Τι µέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να σταµατήσει η περαιτέρω απαξίωση του θεσµού της µαθητείας; Γιατί ακυρώθηκαν όλες οι καµπάνιες ενηµέρωσης για τα ΕΠΑΛ και το θεσµό της µαθητείας;

  2. 2. Πότε θα ξεκινήσει η µαθητεία για τη φετινή χρονιά και µε ποιους εκπαιδευτικούς; Θα λειτουργήσουν όλα τα τµήµατα (και τα ολιγοµελή), στα οποία θα υπάρχει ενδιαφέρον µαθητευόµενων και οι αντίστοιχες θέσεις; Θα γίνουν και πότε οι αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών για τη λειτουργία του θεσµού;

  3. 3. Γιατί έχει ακυρωθεί νοµοθετικά η οργανική σχέση του «Μεταλυκειακού έτους - Τάξης µαθητείας» µε τα ΕΠΑΛ; Υπάρχει πρόθεση ο θεσµός αυτός να υλοποιείται στο µέλλον από ιδιωτικούς φορείς εκτός του δηµόσιου εκπαιδευτικού συστήµατος των Επαγγελµατικών Λυκείων;

  4. 4. Γιατί µηδενίστηκε η συµµετοχή των ιδιωτών στην αµοιβή των µαθητευοµένων, όταν θα πρέπει και αυτοί να συµβάλουν στην ανάπτυξη του θεσµού αφού επωφελούνται άµεσα αλλά και προοπτικά;

Να δούμε ποιες απαντήσεις θα δώσει το Υπουργείο Παιδείας που δε θα μπορέσει να προσφεύγει για πάντα στην τακτική της παραπληροφόρησης. Και κυρίως να δούμε πότε θα ξεκινήσει η Μαθητεία, καθώς μόλις στις 3 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Συντονιστών Π.Δ.Ε. και Υπευθύνων Δ.Δ.Ε. για τη Μαθητεία, με προθεσμία που ξεκινάει από την ερχόμενη Δευτέρα 8-11-2021 και λήγει την Τρίτη 16-11-2021

 28 ειδικότητες εφέτος στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας

Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης, Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών, Ειδικότητα Συντήρησης Έργων Τέχνης–Αποκατάστασης, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, Βοηθός Φαρμακείου, Ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης, Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics), Ειδικότητα Αργυροχρυσοχοΐας, Τεχνικός ζυθοποιίας, Ειδικότητα Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Βοηθός Οδοντοτεχνίτη, Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»
Κ. Μητσοτάκης στο TikTok για το επίδομα μητρότητας: Κρατική στήριξη για εννιά μήνες σε όλες τις μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»