Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro4
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού, στα Πανεπιστήμια, τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της λειτουργίας τους

Με τον φόβο ότι μπορεί να έρθουν σε επαφή με κρούσμα μπαίνουν καθημερινά στα Πανεπιστήμια φοιτητές και διδακτικό προσωπικό, καθώς ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα περιστατικά κορονοϊού στα ιδρύματα της χώρας.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στις αίθουσες διδασκαλίας προβληματίζει τους καθηγητές, οι οποίοι με επιστολή τους στους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, ζήτησαν να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη, διότι όπως τονίζουν «δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα ή έχουν επιβαρυμένη υγεία».

Επιπλέον, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ζήτησαν να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων. 

Αυξάνονται τα κρούσματα στα πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο Πατρών

Την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ των φοιτητών. Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες καταγράφηκαν τέσσερα κρούσματα σε φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του τμήματος Πάρη Ξυπολιά, τα δύο από τα κρούσματα βρέθηκαν στο 2ο έτος και δυο στο 3ο έτος.

Ο πρόεδρος του τμήματος κάλεσε τους φοιτητές να ακολουθούν πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο τις ώρες που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναθροίσεις τους στη πόλη.

ΑΠΘ

Συναγερμός σήμανε και στο ΑΠΘ, καθώς οι ανεμβολίαστοι φοιτητές του πρώτου έτους του Τμήματος Πληροφορικής, που παρακολούθησαν μάθημα της προηγούμενης Δευτέρας, τέθηκαν σε 10ήμερη καραντίνα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση στο ΑΠΘ, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν εντοπιστεί κρούσματα στο 1ο και 7ο εξάμηνο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ενώ στο Τμήμα Ψυχολογίας εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα, καθώς το πρώτο βρέθηκε στις 14 Οκτωβρίου.

Κλειστή παρέμεινε και η Σχολή Θετικών Επιστημών του ιδρύματος λόγω εντοπισμού θετικών κρουσμάτων σε φοιτητές.

Στο ίδιο ίδρυμα, το Τμήμα Ψυχολογίας αριθμεί το δεύτερο του κρούσμα καθώς το πρώτο είχε εντοπιστεί επίσης την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021.

ΕΜΠ

Στο Πολυτεχνείο Αθήνας, ο τοπικός υπεύθυνος COVID-19 της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ), Ιωάννης Φ. Γκόνος ενημέρωσε πως στα μαθήματα του 5ου εξαμήνου Αρχιτεκτονική Υπολογιστών και Εισαγωγή Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ίσως υπήρχε κρούσμα, καθώς βρέθηκε με θετικό rapid test τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου.

Θετικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεταξύ των ανεμβολίαστων φοιτητών.

Σε όλα τα ιδρύματα, οι φοιτητές που ίσως ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού και είχαν εισέλθει με rapid test ή PCR, μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών.

Μέτρα και προϋποθέσεις για την προσέλευση στα ιδρύματα

Στην τελευταία υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων προβλέπεται ότι διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, όταν προσέρχονται στα ιδρύματα, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή

- Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

- Να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ.

Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

8 επιδόματα που δε γνώριζες ότι δικαιούσαι - Πώς θα λάβεις τα χρήματα

ΕΟΦ: Οι αναμνηστικές δόσεις εξασθενούν το ανοσοποιητικό

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Μόνιμοι Διορισμοί σε Δήμους: Το  πιο εύκολο Lower - Proficiency για μόρια μέσα σε 3 ημέρες με ΤΗΛΕΞΈΤΑΣΗ - Μόνο 111 ευρώ

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί Ρεθύμνου: 140 κενά πριν τα Χριστούγεννα και προσλήφθηκαν μόνο 4 αναπληρωτές
«Τα συνολικά κενά στο Ρέθυμνο ήταν 140 πριν τα Χριστούγεννα και μόνο την πρώτη εβδομάδα προστέθηκαν 40 απουσίες εκπαιδευτικών λόγω COVID» είπε ο ΣΕΠΕ...
Εκπαιδευτικοί Ρεθύμνου: 140 κενά πριν τα Χριστούγεννα και προσλήφθηκαν μόνο 4 αναπληρωτές
Εκπαιδευτικοί στο σχολείο
Εκπαιδευτικοί - Χανιά: 10 προσλήψεις για 63 εκπαιδευτικά κενά
«Καμία ανοχή στη συγκάλυψη της αντιεκπαίδευτικής πολιτικής», τονίζει ο ΣΕΠΕ Χανίων - Πάνω από 280 εκπαιδευτικοί απουσίαζαν σε όλη την Περιφέρεια και...
Εκπαιδευτικοί - Χανιά: 10 προσλήψεις για 63 εκπαιδευτικά κενά