foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro4
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού, στα Πανεπιστήμια, τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της λειτουργίας τους

Με τον φόβο ότι μπορεί να έρθουν σε επαφή με κρούσμα μπαίνουν καθημερινά στα Πανεπιστήμια φοιτητές και διδακτικό προσωπικό, καθώς ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα περιστατικά κορονοϊού στα ιδρύματα της χώρας.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στις αίθουσες διδασκαλίας προβληματίζει τους καθηγητές, οι οποίοι με επιστολή τους στους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, ζήτησαν να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ χωρίς διακρίσεις εμβολιασμένων και μη, διότι όπως τονίζουν «δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα ή έχουν επιβαρυμένη υγεία».

Επιπλέον, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ζήτησαν να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων. 

Αυξάνονται τα κρούσματα στα πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο Πατρών

Την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ των φοιτητών. Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες καταγράφηκαν τέσσερα κρούσματα σε φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του τμήματος Πάρη Ξυπολιά, τα δύο από τα κρούσματα βρέθηκαν στο 2ο έτος και δυο στο 3ο έτος.

Ο πρόεδρος του τμήματος κάλεσε τους φοιτητές να ακολουθούν πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο τις ώρες που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναθροίσεις τους στη πόλη.

ΑΠΘ

Συναγερμός σήμανε και στο ΑΠΘ, καθώς οι ανεμβολίαστοι φοιτητές του πρώτου έτους του Τμήματος Πληροφορικής, που παρακολούθησαν μάθημα της προηγούμενης Δευτέρας, τέθηκαν σε 10ήμερη καραντίνα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση στο ΑΠΘ, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν εντοπιστεί κρούσματα στο 1ο και 7ο εξάμηνο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ενώ στο Τμήμα Ψυχολογίας εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα, καθώς το πρώτο βρέθηκε στις 14 Οκτωβρίου.

Κλειστή παρέμεινε και η Σχολή Θετικών Επιστημών του ιδρύματος λόγω εντοπισμού θετικών κρουσμάτων σε φοιτητές.

Στο ίδιο ίδρυμα, το Τμήμα Ψυχολογίας αριθμεί το δεύτερο του κρούσμα καθώς το πρώτο είχε εντοπιστεί επίσης την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021.

ΕΜΠ

Στο Πολυτεχνείο Αθήνας, ο τοπικός υπεύθυνος COVID-19 της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ), Ιωάννης Φ. Γκόνος ενημέρωσε πως στα μαθήματα του 5ου εξαμήνου Αρχιτεκτονική Υπολογιστών και Εισαγωγή Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ίσως υπήρχε κρούσμα, καθώς βρέθηκε με θετικό rapid test τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου.

Θετικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεταξύ των ανεμβολίαστων φοιτητών.

Σε όλα τα ιδρύματα, οι φοιτητές που ίσως ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού και είχαν εισέλθει με rapid test ή PCR, μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών.

Μέτρα και προϋποθέσεις για την προσέλευση στα ιδρύματα

Στην τελευταία υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων προβλέπεται ότι διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, όταν προσέρχονται στα ιδρύματα, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή

- Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

- Να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ.

Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοι 1.jpg
Αθέμιτες και επικίνδυνες ενέργειες από τη Διεύθυνση Π.Ε Αν. Αττικής
Με ευθύνη της Δ/νσης Π.Ε. Αν. Αττικής και Συμβούλων Εκπαίδευσης, αθέμιτη, και επικίνδυνη παρότρυνση προς εκπαιδευτικούς που καταστρατηγεί το δικαίωμα...
Αθέμιτες και επικίνδυνες ενέργειες από τη Διεύθυνση Π.Ε Αν. Αττικής