Κύριε Διγαλάκη, το ψέμα είναι δική σας αποκλειστικότητα
George Vitsaras / SOOC
Πρόταση Β. Διγαλάκη για την αξιοποίηση των ΑΕΙ της Κρήτης, στην ταχεία αποκατάσταση ζημιών από τους πρόσφατους σεισμούς

Την αξιοποίηση των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης για την ταχεία αποκατάσταση ζημιών από τους πρόσφατους σεισμούς και την ενίσχυση της σεισμολογικής παρακολούθησης στο νησί προτείνει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης.

Το έγγραφό προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, αναφέρει πως «το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης, με τις υποδομές και την τεχνογνωσία του, είναι σε θέση να συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών και στη διαχείριση των συνεπειών τους, και ειδικότερα να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Κρήτη με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως τα αεροδρόμια, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, τα ενεργειακά δίκτυα κ.λπ».

Σημειώνει ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχει η τεχνογνωσία και ο απαιτούμενος εξοπλισμός, που καθιστά δυνατή την ακριβή και ταχεία καταγραφή των πληγέντων υποδομών, τον έλεγχο της δομικής τρωτότητας καθώς επίσης και τον σχεδιασμό επεμβάσεων αποκατάστασης και ενίσχυσης. 

Αναλυτικά:

Σεισμοί: Πρόταση Διγαλάκη για την αξιοποίηση των Ιδρυμάτων της Κρήτης σε δύο «μέτωπα»

Την αξιοποίηση των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης για την ταχεία αποκατάσταση ζημιών από τους πρόσφατους σεισμούς και την ενίσχυση της σεισμολογικής παρακολούθησης στο νησί προτείνει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, με έγγραφό του προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Το έγγραφο κοινοποιείται στον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, στον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ τονίζει την ανάγκη τόσο της άμεσης αντιμετώπισης των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν σε πολλά κτήρια στο νησί από τους τελευταίους σεισμούς, όσο και της ενίσχυσης της σεισμικής παρακολούθησης στην Κρήτη. Σημειώνει ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχει η τεχνογνωσία και ο απαιτούμενος εξοπλισμός, που καθιστά δυνατή την ακριβή και ταχεία καταγραφή των πληγέντων υποδομών, τον έλεγχο της δομικής τρωτότητας καθώς επίσης και τον σχεδιασμό επεμβάσεων αποκατάστασης και ενίσχυσης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «ισχυρό πλεονέκτημα για το νησί» τη λειτουργία του Σεισμολογικού Δικτύου Κρήτης του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο «αποτελεί σημαντική υποδομή μέσω της οποίας μπορεί να αναπτυχθεί η αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με τη συνεχή και εστιασμένη παρακολούθηση της σεισμικότητας στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο με παροχή αξιόπιστων δεδομένων και πληροφοριών που είναι απαραίτητα σε κάθε προσπάθεια αντισεισμικού σχεδιασμού και πολιτικής προστασίας.

«Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης, με τις υποδομές και την τεχνογνωσία του, είναι σε θέση να συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών και στη διαχείριση των συνεπειών τους, και ειδικότερα να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Κρήτη με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως τα αεροδρόμια, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, τα ενεργειακά δίκτυα κ.λπ. Επιπλέον στην κοινή επιδίωξη της έγκαιρης και διαχρονικής θωράκισης απέναντι στις σεισμικές καταστροφές, εντάσσεται και η προστασία των πόλεων της Κρήτης, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αποτελούν μοναδικά δείγματα της Ιστορίας και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σημειώνει στην πρότασή του κ. Διγαλάκης.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

αγορια στο ντουζ
Σχολείο, φύλο και νεοσυντηρητισμός: Μια συζήτηση με αφορμή την ταινία «Αγόρια στο ντους»
Μετά από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε και την στοχοποίηση της εκπαιδευτικού που πρόβαλε την ταινία, το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της...
Σχολείο, φύλο και νεοσυντηρητισμός: Μια συζήτηση με αφορμή την ταινία «Αγόρια στο ντους»