Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Οι μαθητές δεν είναι, ποτέ δεν ήταν άλλωστε, πόσο μάλλον τώρα, παθητικοί δέκτες των αλλαγών που επισυμβαίνουν στην κοινωνία - Γράφει ο Βασίλης Πλατής

Η εικόνα που παρουσιάζουν κάποιες σχολικές μονάδες σε κοινωνικά και πολιτισμικά «ευαίσθητες» περιοχές της χώρας, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει σε μικροκλίμακα την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. 

Ως φαίνεται, ό, τι έως σήμερα ξορκίζαμε, πολύ σύντομα επανακάμπτει, ασύνταχτα, βέβαια, και με διαφορετικό μανδύα, για να κλονίσει βεβαιότητες και να μας ξεβολέψει από τη μακαριότητα που ζούμε εν μέσω πανδημίας. 

Πράγματι, ένα χρόνο μετά την ιστορική δικαστική απόφαση για την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, τα θλιβερά γεγονότα στη Σταυρούπολη, τον Εύοσμο και το Νέο Ηράκλειο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υφέρπουσες ανησυχίες ότι απολιθώματα του επαχθούς ναζιστικού μορφώματος μπορεί να επιζούν, καθώς «ρήγματα» αρχίζουν να ενεργοποιούνται ξαφνικά ρίχνοντας βαριά σκιά στην κοινωνία και τον μικρόκοσμο του σχολείου. 

Δεκαεπτάχρονοι μαθητές, έφηβοι, να χαιρετούν ναζιστικά, να βιαιοπραγούν σε βάρος συνομηλίκων τους, να «εκπαιδεύονται» στη χρήση στιλέτων, σιδερογροθιών, αλυσίδων και «νέων τεχνολογιών» άσκησης βίας, να προπηλακίζουν, να επουλώνουν ψυχικά τραύματα προκαλώντας πόνο και οδύνη στον διπλανό τους, τον συμμαθητή, τον δάσκαλο, τον γείτονα.

Ασυγκράτητος θυμός που εκφράζεται με τυφλή βία. Θύματα ακραίων που καταντούν οι ίδιοι θύτες. Αδυναμία και δυσανεξία προς την κοινωνία που εκλαμβάνεται ως «δύναμη», επίδειξη πυγμής. Όταν η βία και ο φόβος ελλοχεύουν στις αίθουσες και τους διαδρόμους των σχολείων, το τελευταίο που ενδιαφέρει είναι ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του σχολείου, η μάθηση, η γνώση, η καινοτομία. Προέχει ο παιδαγωγικός και υποστηρικτικός ρόλος σχολείου και δασκάλου.

Το σχολείο οφείλει να μην  περιθωριοποιεί και στιγματίζει τους μαθητές του που έχουν παραστρατίσει και μπλεχτεί στα δίχτυα ακραίων, που ως φαίνεται καιροφυλαχτούν και επιχειρούν να αλιεύσουν σε θολά νερά. Να τους συμπαραστέκεται αγόγγυστα, να αντιμετωπίζει καθέναν τους εξατομικευμένα, να αναζητά αιτίες, να υποστηρίζει και να επικουρεί. Να καλλιεργεί την επικοινωνία μέσα στις τάξεις και να συζητά τα προβλήματα των νέων και τις ανησυχίες τους.

Οι μαθητές δεν είναι, ποτέ δεν ήταν άλλωστε, πόσο μάλλον τώρα, παθητικοί δέκτες των αλλαγών που επισυμβαίνουν στην κοινωνία. Δέχονται ερεθίσματα και αντιδρούν με το δικό τους τρόπο, ανάλογα με τα βιώματα, την ψυχοσύνθεσή τους, τις «πληγές» που κουβαλούν. 

Είναι βέβαιο ότι έχουν επηρεαστεί από τον κοντά δίχρονο αναγκαστικό εγκλεισμό τους στο σπίτι λόγω της πανδημίας· αναμφίβολα, στερήθηκαν τη ζωογόνο ελευθερία, τις παρέες, τους φίλους, τη χαρά της ζωής. Σε αρκετούς μάλιστα επέδρασε αρνητικά και η άσχημη οικονομική κατάσταση των γονιών τους σε συνάφεια και με την πρόσφατη οικονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικογένειας (συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας…).

Η βία, εξάλλου, γεννά βία, και στην κοινωνία. Πώς μπορεί να προσδοκά κανείς από έφηβους να παραμένουν «αλώβητοι» όταν θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον κοινωνικό περίγυρο, όταν κυριαρχεί κλίμα διχασμού για το θέμα του εμβολιασμού, όταν, γενικότερα, επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον, ατομικό και κοινωνικό.
Το σύγχρονο σχολείο που υπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας ενδυναμώνει και θωρακίζει πνευματικά και ψυχικά τους μαθητές του. Ο ρόλος του διεκπεραιωτή και παρόχου γνώσης δεν ταιριάζει σε αυτό· αδικεί τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, μαζί και τους μαθητές.         

* Βασίλης Πλατής, φιλόλογου-δρος Ιστορίας Α.Π.Θ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τον ΠΑΣΠ ένα βήμα πριν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Αποτελέσματα ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ που ΔΕΝ χρειάζονται εξετάσεις (Προκήρυξη 7Κ/2019)

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Δημοτικά σχολεία: Την Παρασκευή λήγει το Α' τρίμηνο-Σε κλειστούς φακέλους θα δοθούν οι βαθμοί
Στις 10/12 λήγει το Α' τρίμηνο στα Δημοτικά - Πώς θα παραδοθούν οι βαθμοί
Δημοτικά σχολεία: Την Παρασκευή λήγει το Α' τρίμηνο-Σε κλειστούς φακέλους θα δοθούν οι βαθμοί