Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
oura apth estia
Ουρές δεκάδων μέτρων έξω από το εστιατόριο της φοιτητικής εστίας του ΑΠΘ για ένα πιάτο φαγητό - Ερωτηματικά για την έλλειψη χώρου εν μέσω εκτάκτων αναγκών λόγω κορονοϊού

Δεκάδες φοιτητές περιμένουν στην ουρά κυριολεκτικά για ένα πιάτο φαγητό. Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκριζε κανείς έξω από το εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

Σε εικόνες που ανήρτησε στα social media ο διδάκτωρ Ιστορίας, Σταύρος Παναγιωτίδης, διακρίνεται μια ουρά δεκάδων μέτρων μέχρι την είσοδο του εστιατορίου της φοιτητικής εστίας του ΑΠΘ, όπου φοιτητές περιμένουν στο πεζοδρόμιο.

Συγκεκριμένα, γράφει:

«Αυτή είναι η φοβερή προετοιμασία που έκανε ο πρύτανης του ΑΠΘ και το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα του Ιδρύματος. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων περιμένουν για πάρα πολλή ώρα σε αυτήν την τεράστια ουρά για να φάνε στη Λέσχη. 

Σε λίγες μέρες που ο καιρός θα κρυώσει τι θα γίνεται; Για αυτο το πραγμα θα απολογηθεί κάποιος; Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί; Έχει μείνει κάποιος που να ντρέπεται λιγο;

Ποιος από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτό το αίσχος θα άφηνε ποτέ το δικό του παιδι να σταθεί μια ώρα στην ουρά μέσα στο κρύο για να φάει ένα πιάτο φαγητό;;;»

Όπως φαίνεται, τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού στα πανεπιστήμια μόνο επαρκή δεν είναι, γεγονός που επισημαίνεται και από πλήθος συλλόγων διδασκόντων στα ΑΕΙ.

Μήνες μετά το τέλος του εαρινού εξαμήνου και ενώ μεσολάβησαν οι καλοκαιρινές διακοπές, δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που να καλύπτει τις νέες ανάγκες που προκύπτουν εν μέσω πανδημίας.

Υπογραμμίζεται ότι το ΑΠΘ είναι ένα από τα ιδρύματα, που ανακοίνωσαν την έναρξη των μαθημάτων από τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, για την «καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

Τι ισχύει για τα φοιτητικά εστιατόρια και τις εστίες

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, για τα φοιτητικά εστιατόρια και τις φοιτητικές εστίες ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα.

Πιο αναλυτικά:

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: 

Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Φοιτητικές εστίες:

Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Στα αμφιθέατρα χωρίς αποστάσεις

Σύμφωνα με το news247.gr, πρωτόγνωρες είναι όμως οι εικόνες και μέσα στις αίθουσες. Οι φοιτητές προσήλθαν στη δια ζώσης διδασκαλία, με μάσκες αλλά, λόγω έλλειψης χώρων, σε πολλές σχολές οι απαραίτητες αποστάσεις δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν.

Η χρήση μάσκας στα πανεπιστήμια είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός.

Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

H ΠΟΣΔΕΠ ζητά επιπλέον μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα

«Υπέρ της επιστροφής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία» τάσσεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού με ανακοίνωσή τηςζητώντας όμως επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Εκτός των μέσων προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων και εφαρμογή των πρωτοκόλλων που προτείνουν οι ειδικοί), απαιτεί «να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να αναζητηθούν νέοι και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Πλήρης οδηγός εκπαιδευτικού
Το alfavita.gr ετοίμασε έναν χρήσιμο οδηγό για τις για ψηφιακές εξετάσεις που θα λάβουν χώρα σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕ.ΠΙΣ.) σε όλη την Ελλάδα -...
Εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Πλήρης οδηγός εκπαιδευτικού
Πανελλήνιες 2021: Ποιες είναι οι φετινές «κομβικές» αλλαγές
Πανελλήνιες 2022: Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;
Κραυγές αγωνίας για την εξεταστέα ύλη στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις
Πανελλήνιες 2022: Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;
kerameos-vouli
Voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Τι προβλέπει η τροπολογία
Αναλυτικά η τροπολογία για τη χορήγηση voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ - Ρύθμιση και για το μηχανογραφικό των πανελλαδικών 2022
Voucher 200€ σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Τι προβλέπει η τροπολογία