Μετεγγραφές: Ερώτηση για τον αποκλεισμό φοιτητών από το ΚΙΝΑΛ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Η προσθήκη στο νόμο της δυνατότητας μετεγγραφής «αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος των σπουδών» του φοιτητή/τριας, ακυρώνει τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών στην ίδια πόλη

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Άρση στον άδικο περιορισμό μετεγγραφών αδελφών προπτυχιακών φοιτητών».  

Η Χ. Κεφαλίδου υποστηρίζει ότι οι μετεγγραφές περιορίζονται αποκλειστικά σε όσους προπτυχιακούς φοιτητές φοιτούν στο πρώτο έτος, αποκλείοντας έτσι τα αδέλφια που φοιτούν σε μεγαλύτερα εξάμηνα με αποτέλεσμα την άδικη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Ολόκληρη η ερώτηση

Στον νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 111 /Α΄/12-06-2020) «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», όσον αφορά στις μετεγγραφές αδελφών προπτυχιακών φοιτητών και ειδικά στο άρθρο 76, με βάση το οποίο εκδόθηκε και η εγκύκλιος μετεγγραφών ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, προβλέπεται ότι: «φοιτητής ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, δύναται να αιτηθεί μετεγγραφή αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος των σπουδών του». Βάζει όριο για το κατά κεφαλήν εισόδημα έως δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια (12.500) ευρώ. Και ορίζει ότι: α) Ο φοιτητής δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού. β) Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού, ο φοιτητής δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του ή της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

Κατά τις ειδικότερες διατάξεις της παραγράφου 1 στοιχείο α΄ του άρθρου 10 της απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με αριθμό 142413/20.10.2020 (ΦΕΚ 4617/Β΄), θεσπίζεται η προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφή φοιτητή θα υποβάλει, μέσω του ιδίου Πληροφοριακού Συστήματος, υπεύθυνη δήλωση περί παραμονής του καθ΄ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του στο Τμήμα φοίτησής του και περί μη άσκησης του δικαιώματος μετεγγραφής του.

γ) Εάν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, και υπό την προϋπόθεση ότι ο ένας εκ των αδελφών φοιτητών βρίσκεται στο πρώτο έτος σπουδών, τα αδέλφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα Τμήματα τα οποία εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Επειδή η προσθήκη στο νόμο της δυνατότητας μετεγγραφής «αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος των σπουδών» του φοιτητή/τριας, τελικά αποδομεί και ακυρώνει τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών στην ίδια πόλη, με άμεση συνέπεια την μεγάλη και άδικη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου 76 του ν. 4692/2020, που καταργεί στην πράξη τις μετεγγραφές αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, περιορίζοντας αυτές μόνο σε όσους φοιτούν στο πρώτο έτος των σπουδών και αποκλείοντας παντελώς τα αδέλφια τους που φοιτούν σε μεγαλύτερο εξάμηνο, και επιβαρύνει έτσι αφάνταστα οικονομικά τις οικογένειές τους;

  2. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ενίσχυση των οικογενειών που τα παιδιά τους πέρασαν σε σχολές ΑΕΙ σε διαφορετικές πόλεις και δεν τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να φοιτήσουν στην ίδια πόλη;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Φωτιά Φθιώτιδα
Τραγωδία στη Γαλλία: 65χρονος σκοτώθηκε προσπαθώντας να βγάλει τα σκυλιά του από το φλεγόμενο σπίτι του
Η σύζυγος του νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο της Βεζούλ
Τραγωδία στη Γαλλία: 65χρονος σκοτώθηκε προσπαθώντας να βγάλει τα σκυλιά του από το φλεγόμενο σπίτι του
astinomia-peripoliko
Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια ηλικιωμένων στα νότια προάστια
Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, συνέλαβαν στην Ηλιούπολη τρεις άντρες 57, 38 και 31 ετών, που λίγο πριν είχαν διαρρήξει ένα σπίτι
Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια ηλικιωμένων στα νότια προάστια