foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro2
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αν όλοι οι φοιτητές ήταν εμβολιασμένοι και τα εμβόλια ήταν 100% αποτελεσματικά τότε ο έλεγχος με τεστ και η καραντίνα δεν θα ήταν απαραίτητα

Η εμφάνιση νέων στελεχών, ο μαζικός εμβολιασμός και η ανοσία της αγέλης, που σταδιακά μπορεί να επιτευχθεί, μπορεί να καθιστούν πλέον μη υποχρεωτικό τον έλεγχο με τεστ και την εφαρμογή καραντίνας στα πανεπιστήμια.

Αν όλοι οι φοιτητές ήταν εμβολιασμένοι και τα εμβόλια ήταν 100% αποτελεσματικά τότε ο έλεγχος με τεστ και η καραντίνα δεν θα ήταν απαραίτητα.

Ωστόσο τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna έχουν μία αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% και της εταιρείας AstraZeneca 66%, ενώ η αποτελεσματικότητα έναντι σε νέα στελέχη και η διάρκεια της δεν είναι ακόμη γνωστές.

Για να προσδιοριστεί η θέση των δειγματοληπτικών τεστ και της καραντίνας στο νέο ακαδημαϊκό έτος χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ένα πληθυσμό προσομοίωσης  5000 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Duke στην Βόρεια Καρολίνα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA.

Πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της ανάλυσης ήταν το ποσοστό των νοσούντων φοιτητών σε 100 ημέρες και ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που τέθηκαν σε καραντίνα.

Στην προσομοίωση ότι το εμβόλιο έχει 90% αποτελεσματικότητα, ο εβδομαδιαίος έλεγχος ρουτίνας συσχετίστηκε μόνο με οριακή μείωση στη μετάδοση του ιού. Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τοποθετηθεί στο 50% με 75%, ο δειγματοληπτικός έλεγχος φαίνεται να μειώνει σε στατιστικά μοντέλα τη μετάδοση κατά 93,6%.

Η εφαρμογή της δεκαήμερης καραντίνας μείωσε σε μικρό βαθμό τις λοιμώξεις όσο η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν άνω του 50%.

Ο συχνός και αυξημένος έλεγχος των ύποπτων επαφών υπολογίστηκε ως εξίσου αποτελεσματικός με την εφαρμογή καραντίνας στην μείωση της διασποράς. 

Σε αυτό το μοντέλο προσομοίωσης της δυναμικής των νέων λοιμώξεων σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον όπου το 100% των φοιτητών είναι εμβολιασμένο, ακόμα και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο εβδομαδιαίος έλεγχος μείωσε τις λοιμώξεις, ενώ η δεκαήμερη καραντίνα δεν υπερτερούσε των συχνών τεστ. Με βάση τα στοιχεία αυτά μπορούν τα πανεπιστήμια να σχεδιάσουν το πρωτόκολλο λειτουργίας τους για το νέο ακαδημαϊκό έτος, ώστε να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες εκπαιδευτικές ώρες, θέτοντας παράλληλα τη διασπορά σε έλεγχο. 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

akinita_0_0.jpg
Κοινωνική Αντιπαροχή: Πώς θα πάρετε σπίτι με σχεδόν μηδενικό ενοίκιο
Το κράτος παραχωρεί οικόπεδα, ιδιώτες χτίζουν σύγχρονες κατοικίες και νέοι έως 39 ετών αποκτούν στέγη με μηδενικό ή συμβολικό ενοίκιο
Κοινωνική Αντιπαροχή: Πώς θα πάρετε σπίτι με σχεδόν μηδενικό ενοίκιο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Γονείς για Ηλιούπολη: «Τα παιδιά μας είναι ζωές» – Κινητοποίηση την Πέμπτη 21/5 στο υπουργείο Παιδείας
Στους δρόμους οι γονείς για την ψυχική υγεία των μαθητών – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21/5 στις 10:30πμ στο Μαρούσι
Γονείς για Ηλιούπολη: «Τα παιδιά μας είναι ζωές» – Κινητοποίηση την Πέμπτη 21/5 στο υπουργείο Παιδείας
foto_education_pencils_2.jpg
Προαγωγές, συνάφειες τίτλων και μονιμοποιήσεις: Τι αποφάσισε το ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας
Ομόφωνες αποφάσεις για μονιμοποιήσεις και προαγωγές στην 25η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας
Προαγωγές, συνάφειες τίτλων και μονιμοποιήσεις: Τι αποφάσισε το ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας
ΤΣΙΠΡΑΣ
Αλέξης Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση για τα κόκκινα δάνεια – «Κρατικά εγγυημένη ληστεία της μεσαίας ιδιοκτησίας»
Βίντεο-παρέμβαση Τσίπρα στα social media: «Πενταπλασιάστηκαν οι πλειστηριασμοί κατοικιών το 2025»
Αλέξης Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση για τα κόκκινα δάνεια – «Κρατικά εγγυημένη ληστεία της μεσαίας ιδιοκτησίας»