Σχολείο
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS
Παρά τις υποσχέσεις του Περιφερειακού Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής για την άμεση λύση στην έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα των εκπρόθεσμων εγγραφών, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, μετά από κάλεσμα εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής: Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, ΕΛΜΕ Καλλιθέας Ν. Σμύρνης Μοσχάτου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης Αττικής με παρουσία εκπαιδευτικών μαθητών και γονιών με βασικά αιτήματα:

  • Να εγκριθούν και να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα χαρακτηρισμένα ως ολιγομελή τμήματα  σε ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια, Ειδικά σχολεία.
  • Να ολοκληρωθούν οι εγγραφές των μαθητών μας στα τμήματα της επιλογής τους.

Στη συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικοί από τις σχολικές μονάδες που εμφανίζονται «ολιγομελή» τμήματα.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγείλανε το γεγονός ότι ενώ εκατοντάδες μαθητές δεν έχουν κάνει ηλεκτρονική εγγραφή, το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εγγραφούν στο τμήμα της επιλογής τους. Απαιτήσαν να ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών για όλα τα τμήματα. Κατήγγειλαν επίσης την πολιτική που διώχνει, στην ουσία, από το δημόσιο σχολείο τους μαθητές και τους στέλνει στην κατάρτιση και την άμισθη εργασία των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ.

«Επισημάναμε το γεγονός ότι τα σχολεία αποψιλώνονται από μαθητές, τους οποίους εξαναγκάζουν ακόμα και στη Γ΄ τάξη (είτε γενικής παιδείας, είτε ειδικότητας) να μεταναστεύσουν σε άλλο σχολείο για να ολοκληρώσουν το Λύκειο ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν εκπαιδευτικοί, αίθουσες και εργαστήρια!!! Πολλές φορές δε έξω από τα όρια του δήμου κατοικίας αλλά και ολόκληρης της διεύθυνσης εκπαίδευσης (π.χ. Γ΄ τάξη φυσικού αερίου του 1ου ΕΠΑΛ Ιλίου). Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διατυμπάνιζε στα ΜΜΕ (δηλώσεις Γεν. Γραμματέα Α. Κόπτση) πως αξιοποιούνται ελεύθερες αίθουσες στα σχολεία και αναζητούνται αίθουσες στους δήμους για να στεγαστούν τμήματα από κατάτμηση, στο πλαίσιο μέτρων για την πανδημία!!!», σχολιάζουν οι εκπαιδευτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν άμεσα να εγκριθούν και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα σε ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. γιατί δεν μπορούν να επιτρέψουν την απομάκρυνση των μαθητών από τα σχολεία τους και γιατί δεν αποδεχόνται τη λογική της κατηγοριοποίησης των σχολείων.

Θέσανε επίσης το ζήτημα της μη έγκρισης τμημάτων ένταξης προσφύγων σε κεντρικούς δήμους της Αθήνας, αλλά και την μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, με τραγικά αποτελέσματα για τους μαθητές αυτούς, που τελικά εγκαταλείπουν το σχολείο παρά τις προσπάθειες τους να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Κόσυβας δήλωσε ότι αναμένεται συμπληρωματική απόφαση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ, το συντομότερο δυνατόν. Δήλωσε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση είχε αποστείλει θετική εισήγηση στο υπουργείο, μίλησε για «λάθη» του συστήματος, ωστόσο υποστήριξε πως στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών και της αξιοποίησης του προσωπικού, σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα, το υπουργείο προχώρησε στη μείωση των τμημάτων σε σχολικές μονάδες, ενώ «έκλεισε» το σύστημα δήλωσης εγγραφών στο myschool από τον Ιούνιο, για να προετοιμάσει έγκαιρα τη σχολική χρονιά.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα, όπως αυτά κατατέθηκαν εγγράφως από τους εκπροσώπους των σωματείων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε νέα επικοινωνία που είχαν οι εκπαιδευτικοί με τον κ. Κόσυβα την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, κάτω από την τρομερή πίεση που δέχονται από γονείς και μαθητές που είναι ακόμη μετέωροι και εκτός τάξης, τους διαβεβαίωσε μιλώντας εκ μέρους του υπουργείου (μόλις είχε τελειώσει τηλεδιάσκεψη με στελέχη του Υπουργείου) ότι η Υ.Α. για την έγκριση των «ολιγομελών» θα εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου. Μέχρι χτες, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου δεν υπήρχε κανένα νεότερο και σήμερα, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία μέρα των εκπρόθεσμων εγγραφών.

Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν: «Το υπουργείο και η διοικητική πυραμίδα για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι και επιδεικνύουν περίσσεια αναλγησία απέναντι στους μαθητές, τις οικογένειες τους και τους εκπαιδευτικούς».

Και καταλήγουν: «Επιμένουμε για να δοθεί τώρα λύση! Στηρίζουμε τους μαθητές μας και τα μορφωτικά τους δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, το δημόσιο, δωρεάν σχολείο».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Αθήνα σε Άγκυρα: Μη μας απειλείτε με πόλεμο - Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας
«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», σημειώνει η Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού...
Αθήνα σε Άγκυρα: Μη μας απειλείτε με πόλεμο - Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας
ntountouka
Ειδική αγωγή: Νέο κάλεσμα στην κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο ΥΠΑΙΘ αύριο
Εκπαιδευτικά σωματεία, ενώσεις γονέων και συλλογικότητες αναπήρων καλούν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει...
Ειδική αγωγή: Νέο κάλεσμα στην κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο ΥΠΑΙΘ αύριο
συλλήψεις Πολυτεχνειούπολη
Πολυτεχνειούπολη: Με κακουργήματα αντιμέτωποι οι 23 από τους 32 συλληφθέντες
Σωρεία κατηγοριών απήγγειλε ο Εισαγγελέας στους 23 από τους 32 συλληφθέντες στην Πολυτεχνειούπολη - Κατηγορούνται και για κακουργήματα
Πολυτεχνειούπολη: Με κακουργήματα αντιμέτωποι οι 23 από τους 32 συλληφθέντες
rapid test eody
Καταγγελία: Έκοψαν την πρόσβαση του Θ. Λύτρα σε στοιχεία του ΕΟΔΥ μετά τη μελέτη
Μόλις εννέα ημέρες αφότου ο Θεόδωρος Λύτρας έστειλε το Β' μέρος της μελέτης του για την πανδημία και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στους αρμόδιους φορείς,...
Καταγγελία: Έκοψαν την πρόσβαση του Θ. Λύτρα σε στοιχεία του ΕΟΔΥ μετά τη μελέτη