ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Μέλη ΔΕΠ: Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να εμβολιαστεί καθολικά
Ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο θεωρεί ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να δώσει το παράδειγμα της εμπιστοσύνης στην επιστήμη, στις μεθόδους και τα αποτελέσματά της, πριν την έναρξη της διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο

Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των μαθημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Όλοι συμφωνούμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν διαπιστώθηκε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία ή οι εξετάσεις που επεβλήθησαν ως αναγκαστικές εκπαιδευτικές πρακτικές στη διάρκεια της πανδημίας υστερούν σημαντικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες «δια ζώσης και εκ του σύνεγγυς» και ακόμη περισσότερο στις σχολές που το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει εργαστηριακές ασκήσεις, πρακτική άσκηση, πτυχιακές με πειραματικό μέρος κλπ», αναφέρει ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

Επομένως, αναφέρουν οι Πανεπιστημιακοί, το επιθυμητό είναι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να διεξαχθεί με όρους όσο το δυνατόν πλησιέστερους σε εκείνους των ετών προ της πανδημίας. Αναμενόταν ότι αυτό θα γινόταν δυνατόν καθώς η δυνατότητα εμβολιασμού έχει παρασχεθεί από τον παρελθόντα Μάιο σε όλους τους νέους και νέες των ηλικιών άνω των 17 ετών και επομένως ακόμη και τα νεαρότερα άτομα της πανεπιστημιακής κοινότητας μπορούν να προστατευθούν από την νόσο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 25-30% του φοιτητικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιστεί. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα αυτή μετακινείται μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών διαμερισμάτων (τόπος κατοικίας και σπουδών) και συγχρωτίζεται περισσότερο σε τόπους σπουδών και διασκέδασης καθώς και σε μέσα συγκοινωνίας. Από τη άλλη, λόγω και του 10ετούς εμπάργκο στην ανανέωση του προσωπικού των ΑΕΙ, το διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ είναι πιο γηρασμένο από ποτέ και επομένως περισσότερο ευάλωτο στην πανδημία.

Χρόνια τώρα πολλά πανεπιστήμια συζητούσαν για τον υπερβολικό αριθμό των εισακτέων και τις ανεπαρκείς υποδομές τους. Σήμερα αυτό γίνεται εμφανές με τρόπο δραματικό. Τα αμφιθέατρα, κατά κανόνα χωρίς φυσικό εξαερισμό, απαιτείται να εξυπηρετήσουν πολλαπλάσιους φοιτητές από τα διαθέσιμα έδρανα ενώ για να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας θα χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί το 1/3 ή λιγότερα. Σημαντικά προβλήματα αναμένονται ακόμη στην τήρηση μέτρων ασφαλείας στα διαλείμματα, στα κυλικεία κατά την χρήση των μέσων συγκοινωνίας και κυρίως στην διενέργεια ελέγχων εισόδου στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Με λίγα λόγια τα Πανεπιστήμια χρειάζονται άμεσα ένα σχέδιο λειτουργίας το οποίο:

  • Να επαναφέρει την δια ζώσης λειτουργία
  • Να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή προστασία για τους φοιτητές και το προσωπικό
  • Να ορίζει τους όρους εφαρμογής των κανόνων προστασίας (μέτρα και έλεγχος, που, πόσο συχνά, από ποιους) σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου.

Τέλος, τα μέλη ΔΕΠ, επισημαίνουν ότι ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπισθεί μέχρι τώρα, είναι η μετακίνηση των φοιτητών στα κτίρια του Πανεπιστημίου. Είναι σε όλους γνωστό ότι στις ώρες αιχμής, τα λεωφορεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβαινόντων. «Είναι απαραίτητο, σε περίπτωση έναρξης των μαθημάτων με φυσική παρουσία, να γίνει προσπάθεια από μέρους των πρυτανικών αρχών για πύκνωση των δρομολογίων στις ώρες αιχμής αλλά και για σύσταση ελέγχου των μέτρων ασφαλείας κατά τη διαμονή των επιβαινόντων στα μέσα μαζικής μεταφοράς», σημειώνουν οι Πανεπιστημιακοί.

Η στάση ευθύνης απέναντι στην υγεία και την ζωή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας όλων των ηλικιών και κατηγοριών επιβάλλει την κατηγορηματική υποστήριξη της διαδικασίας εμβολιασμού με όλα τα μέσα που ιδεωδώς θα πρέπει να βασίζονται στην πειθώ ή άλλως σε κατάλληλα οργανωτικά μέτρα προστασίας.

«Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα αν θα υπάρξει σχετική απόφαση της κυβέρνησης ή των πρυτανικών αρχών, φρονούμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να εμβολιαστεί καθολικά (προσωπικό και φοιτητές), δίνοντας το παράδειγμα της εμπιστοσύνης στην επιστήμη, στις μεθόδους και τα αποτελέσματά της, αλλιώς υπονομεύει ευθέως την αξιοπιστία και την κοινωνική της χρησιμότητα», τονίζουν οι εκπαιδυετικοί.

Η πρόταση για εμβολιαστικό κέντρο στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, μία κίνηση συμβολική, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, ενώ το εξάμηνο ξεκινάει σε λιγότερο από ένα μήνα, και οι απαραίτητες διευκρινήσεις για το πως θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια (με τι πληρότητα, σε ποιες αίθουσες/ ποια αμφιθέατρα, ποιος και με ποια δικαιοδοσία θα διενεργεί τον έλεγχο των πιστοποιητικών και με τι εργαλεία κ.ά.) δεν έχουν δοθεί.

Ο Σύλλογος εκφράζει τον προβληματισμό του για αυτή την κατάσταση και ζητά από τα αρμόδια όργανα να μεριμνήσουν για την ασφαλή επιστροφή στα Πανεπιστήμια και στην κανονικότητα, κάτι που όλη η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Έρχονται 1.163 μόνιμες προσλήψεις σε τρία υπουργεία

28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί στα σχολεία - Τι ισχύει για τις μάσκες στην παρέλαση

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδοτεί και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, ΜΟΝΟ με 25 ευρώ τον μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, πόντιουμ, ομιλία, άνδρας, διαδήλωση, συγκέντρωση
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών συνεχίζεται και δυναμώνει!
«Απέναντί μας έχουμε μια διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των νέων ως εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων ως κόστος» -...
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών συνεχίζεται και δυναμώνει!
perama katadioksi
Πέραμα: Στον εισαγγελέα οι 7 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία
Στην εισαγγελία Πειραιά αναμένεται να οδηγηθούν στις 7 απόγευμα οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα με ένα...
Πέραμα: Στον εισαγγελέα οι 7 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία
μίνα γκάγκα σχολεία
Γκαγκα: «Να ενημερώσουμε για τα εμβόλια, να λύσουμε τους φόβους»
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο θα προσπαθήσουμε να λύνουμε προβλήματα στα νοσοκομεία, στα κατά τόπους γενικά νοσοκομεία και στις δομές υγείας ώστε να...
Γκαγκα: «Να ενημερώσουμε για τα εμβόλια, να λύσουμε τους φόβους»