sxoleia-mathites-ekpaideusi
George Vitsaras / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Άμεσες οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας - Έντονη η ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα

Δεκάδες σχολεία στη Θεσσαλία έχουν ανακοινώσει ήδη την αναστολή λειτουργίας τους, λόγω έλλειψης μαθητών, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς η υπογεννητικότητα έχει πλέον άμεσα τις επιπτώσεις της.

Συγκεκριμένα, στα Τρίκαλα αναστέλλουν τη λειτουργία τους 18 νηπιαγωγεία και 12 δημοτικά σχολεία, στην Καρδίτσα 10 νηπιαγωγεία και 6 δημοτικά ενώ στη Λάρισα 11 νηπιαγωγεία.

Τέλος, στη Μαγνησία ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας τους 12 συνολικά σχολεία ( 9 νηπιαγωγεία και 3 δημοτικά).

Σημειώνεται πως ένα σχολείο μπαίνει σε αναστολή λειτουργίας για τρία χρόνια και, αν δεν βρεθούν μαθητές, τότε καταργείται.

Την ίδια ώρα ο Απόστολος Μούσιος, Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, σχολίασε αρνητικά την αλλαγή του πρωτοκόλλου σχετικά με τον αριθμό των 50+1 νοσούντων μαθητών, κάτι το οποίο θεωρεί ότι θα δημιουργήσει προβλήματα.

«Το δημογραφικό αποτελεί εθνικό ζήτημα» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και πρόσθεσε πως «στο μαθητικό δυναμικό των σχολείων το πρόβλημα φαίνεται πολύ έντονα. Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές στη Μαγνησία μειώνονται κατά 6%. Και τα επόμενα δύο με τρία χρόνια βλέποντας τον αριθμό στα νήπια και τα προνήπια το ποσοστό αυτό μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει στο 12%».

Φέτος στην Α’ Τάξη θα φοιτήσουν 1.490 παιδιά, ενώ πέρυσι ήταν 1.580, δηλαδή 90 παιδιά λιγότερα από πέρυσι.

«Οι μαθητές κάθε χρόνο μειώνονται και χρειάζονται πολιτικές από την κυβέρνηση για να αναστραφεί η κατάσταση. Υπάρχουν χωριά με κόσμο και δεν υπάρχουν παιδιά για να πάνε σχολεία. Στη Μαγνησία από τα 123 Νηπιαγωγεία, ένα ποσοστό 7% βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας» ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Και συμπλήρωσε πως «εμείς ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας σε απομακρυσμένα χωριά, να υπάρχουν διαφορετικοί όροι για να μπορούν να λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία έστω και με λιγότερα παιδιά από αυτά που προβλέπεται».

Τα προνήπια που θα φοιτήσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά στα Νηπιαγωγεία ανέρχονται στα 1300, ενώ οι μαθητές της Στ’ Τάξης θα αγγίζουν τους 2.000. Μέσα σε επτά χρόνια το μαθητικό δυναμικό στη Μαγνησία μειώνεται κατά 700 άτομα.

Και είναι ένας σημαντικός δείκτης που αποτυπώνει τη σημαντική μείωση του μαθητικού δυναμικού, καθώς ανάμεσα σε έξι χρόνια υπάρχει ένα χάσμα περίπου 700 ατόμων.

Άλλωστε τα προνήπια που θα φοιτήσουν φέτος, γεννήθηκαν το 2017 σε μια επίσης δύσκολη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η μείωση των μαθητών που στα Δημοτικά είναι ήδη εμφανής στα Γυμνάσια, ενώ πολύ σύντομα θα επεκταθεί και στα Λύκεια.

Αναλυτικά 

Τρίκαλα

trikala2.png
trikala1.png

Καρδίτσα

karditsa.png

 Λάρισα

larisa.png

Μαγνησία

volos.png

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΟΠΠΕΠ
Άμεση ανταπόκριση ΕΟΠΠΕΠ: Στην πλατφόρμα iek.eoppep.gr οι αιτήσεις αποφοίτων ΣΑΕΚ - Όλα λειτουργούν ομαλά!
Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ανταποκρίθηκε ο ΕΟΠΠΕΠ στον μεγάλο φόρτο αιτήσεων για τις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων των...
Άμεση ανταπόκριση ΕΟΠΠΕΠ: Στην πλατφόρμα iek.eoppep.gr οι αιτήσεις αποφοίτων ΣΑΕΚ - Όλα λειτουργούν ομαλά!
εξετάσεις
Κέρκυρα: Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν μεθοδεύσεις, αυθαιρεσία και «εκπαίδευση express» στις εξετάσεις PISA
Καταγγελία από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας για εκφοβισμό καθηγητών και αλλοίωση του δείγματος της PISA
Κέρκυρα: Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν μεθοδεύσεις, αυθαιρεσία και «εκπαίδευση express» στις εξετάσεις PISA
Χρήση κινητού πριν τον ύπνο
Πού καταστρέφεται το smartphone: Τα καθημερινά λάθη που μειώνουν τη διάρκεια ζωής του κινητού
Ο αόρατος εχθρός των smartphone: Οι καθημερινές συνήθειες που φθείρουν τη συσκευή χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Πού καταστρέφεται το smartphone: Τα καθημερινά λάθη που μειώνουν τη διάρκεια ζωής του κινητού