Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Στόχος είναι η δια ζώσης εκπαίδευση
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η απόφαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 - Καλεί την πολιτεία να στηρίξει εγκαίρως τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την διά ζώσης λειτουργία τους

Η εξ αποστάσεως υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τα τελευταία τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα προέκυψε ως ανάγκη στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19. Υπό τις συνθήκες αυτές, η συνέχιση του διδακτικού έργου με όρους ποιότητας κατέστη εφικτή και επιτυχής με τις εντατικές προσπάθειες του συνόλου του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, αναφέρει στην ανακοίνωση της η η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πλέον, με τη διαμόρφωση νέων δεδομένων, όπως η καθολική πρόσβαση του ενήλικου πληθυσμού στον εμβολιασμό, η επαναφορά στην κανονικότητα της διά ζώσης διδασκαλίας μπορεί να εξεταστεί ως εναλλακτική, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Παράλληλα όμως, ο έγκαιρος προγραμματισμός και η άμεση χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα υπό τα νέα δεδομένα της πανδημίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση του αποτελεσματικού σχεδιασμού και της ομαλής έναρξης του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, τόσο από την άποψη της ακαδημαϊκής διαχείρισης εκ μέρους των Πανεπιστημίων, όσο και για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των Ιδρυμάτων. Η ενιαία αυτή πολιτική πρέπει να προσδίδει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα την απαραίτητη ευελιξία, όπως ήδη συμβαίνει στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, ούτως ώστε αυτά να μπορούν να καθορίσουν πτυχές της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής τους λειτουργίας, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφασίζει τα ακόλουθα:

  • Καλεί την πολιτεία όπως εγκαίρως στηρίξει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την διά ζώσης πραγματοποίηση των μαθημάτων, των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, προχωρώντας στις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους πρόσθετους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για την πλήρη συμμόρφωση με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο θέμα του ελέγχου των όποιων δικαιολογητικών πρόσβασης στους χώρους διδασκαλίας, μια διαδικασία που είναι στην πράξη αδύνατο να πραγματοποιηθεί από το διδακτικό και υφιστάμενο προσωπικό των Ιδρυμάτων. Χωρίς την ανωτέρω μέριμνα, η διά ζώσης διδασκαλία δεν θα είναι εφικτή.
  • Απευθύνει έκκληση στους/στις φοιτητές/φοιτήτριες και σε όλες τις κατηγορίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού να εμβολιασθούν, στηρίζοντας εμπράκτως την προσπάθεια επαναφοράς στην διά ζώσης εκπαιδευτική πραγματικότητα με την μέγιστη δυνατή ατομική και συλλογική ασφάλεια.
  • Να υποβάλει αίτημα στον ΕΟΔΥ για την διάθεση κινητών μονάδων πραγματοποίησης τακτικών ελέγχων (rapid tests), δυο φορές την εβδομάδα, για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εντός των χώρων του Ιδρύματος, πέραν του αιτήματος που έχει ήδη κατατεθεί για την λειτουργία κινητών εμβολιαστικών κέντρων στην Κέρκυρα, Λευκάδα, Αργοστόλι και Ζάκυνθο.
  • Εντέλλεται την Ιδρυματική Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας να προχωρήσει στην κατάρτιση, δημοσιοποίηση, συντονισμό και επίβλεψη των απαραίτητων -για τον ασφαλή προγραμματισμό της διά ζώσης διδασκαλίας- μέτρων και υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους Κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Μήνυμα προς τους υποψηφίους Φυσικής στις Πανελλαδικές
Η Φυσική στις Πανελλαδικές είναι ένα μάθημα λογικής. Δεν ζητά απλώς να απομνημονεύσεις τύπους και διαδικασίες. Ζητά να καταλάβεις πώς λειτουργεί η...
Μήνυμα προς τους υποψηφίους Φυσικής στις Πανελλαδικές
Σωκράτης Φάμελλος
Σωκράτης Φάμελλος: Με ενωτικό προοδευτικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές – Αιχμές για Πολάκη
Ο Φάμελλος ανοίγει τα χαρτιά του για τον ρόλο του Τσίπρα και τη διαγραφή Πολάκη
Σωκράτης Φάμελλος: Με ενωτικό προοδευτικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές – Αιχμές για Πολάκη
ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη: 67 ερωταπαντήσεις για τις Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας στα ΑΕΙ (SUB1.1)
Πράσινο φως για τον Οδηγό Υλοποίησης των «Συμπράξεων Ερευνητικής Αριστείας» - Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Σοφία Ζαχαράκη: 67 ερωταπαντήσεις για τις Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας στα ΑΕΙ (SUB1.1)