Μια φορά κι έναν καιρό, το μακρινό 2013-2014 ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα των ΕΔΕΑΥ και έτσι τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά αναπληρωτάκια, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι σε δομές γενικής αγωγής.

Τα αναπληρωτάκια γεμάτα ενθουσιασμό έδιναν όλο τους το ΕΙΝΑΙ στην υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους ακόμα και εάν κάποιες φορές μόλις δυο αναπληρωτάκια έπρεπε να υποστηρίξουν πάνω από 1.200 οικογένειες ή να πηγαίνουν σε 9 σχολικές μονάδες την εβδομάδα ή ακόμα ακόμα και να πηγαίνουν μια μέρα την εβδομάδα παίρνοντας πλοίο σε ένα νησί!!

Τέτοιο ήταν αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Δύσκολο και απαιτητικό. Κάθε μέρα άλλο σχολείο. Άλλα τα αναπληρωτάκια ήταν χαρούμενα και ευγνωμονούσαν που είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν και μάλιστα στο αντικείμενο τους και μάλιστα με παιδιά!

Τα χρόνια πέρναγαν το ένα μετά το άλλο αλλά το πρόγραμμα παρέμενε πιλοτικό και τα αναπληρωτάκια μεγάλωναν και δεν κατανοούσαν γιατί δοκιμάζονται ακόμα, αφού τόσα χρόνια έχουν περάσει και εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ώσπου μια μέρα η κα. Δρακουμέλενα, για να εξυπηρετήσει άλλους δικούς της μοχθηρούς σκοπούς, είπε στα αναπληρωτάκια -''τόσα χρόνια εδώ κάπου χρειάζεστε και εσείς, θα σας κάνω οργανικές θέσεις αλλά όχι στα σχολεία που δουλεύατε αλλά αλλού και μην ρωτάτε γιατί! Για το καλό σας είναι. Ξέρω καλύτερα εγώ!''

Και τους έκανε όντως οργανικές θέσεις. Αλλού βέβαια. Και τα αναπληρωτάκια ήταν τόσο ευτυχισμένα που μετά από 8 σχολικές χρονιές συνεχούς παρουσίας στην γενική αγωγή ''κάπου χρειαζόντουσαν και αυτοί'' και ''μπήκαν και αυτοί σε ένα οργανόγραμμα δομής έτσι να υπάρχουν''. Και που ξέρετε ίσως μια μέρα και να διοριστούν. Μετά από πόσες συνεχείς σχολικές χρονιές δεν ξέρουμε, βέβαια.

Βέβαια, είναι και πολλά άλλα αναπληρωτάκια, όπως οι Σχολικοί Νοσηλευτές που υποστηρίζουν παιδιά με επιληψία και άλλα προβλήματα υγείας ή παιδιά που χτυπάνε στο διάλειμμα. Αυτούς γιατί άραγε δεν τους έκανε οργανικές θέσεις η κα. Δρακουμέλενα;

Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια μέρα τα παιδάκια μάθουν να αυτοθεραπευονται. Μακάρι! Τι ωραία που θα ήταν!

Υπάρχουν και άλλα πολλά αναπληρωτάκια Ε.Β.Π και Λογοθεραπευτές και Εργοθεραπευτές και Φυσικοθεραπευτές και Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών που βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες του εξωτερικού υποστηρίζουν τα παιδάκια στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης. Ούτε αυτά όμως υπάρχουν στα οργανογράμματα των σχολείων της γενικής αγωγής. 

Και χιλιάδες χιλιάδων άλλα αναπληρωτάκια όλων των κλάδων που μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα και αριθμούς, μοιράζουν απλόχερα τις αγκαλιές όταν αυτά τα χρειάζονται, τα υποστηρίζουν και τους εισάγουν στον όμορφο κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού, τους μαθαίνουν για το πως λειτουργεί η κοινωνία μας και πολλά άλλα!

Όλοι χρήσιμοι που προσφέρουν και δίνουν όλο τους το ΕΙΝΑΙ για το δημόσιο σχολείο απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, σε μικρά νησάκια όπου υπάρχουν λίγα παιδάκια στο σχολείο και ακόμα και σε ορεινά χωρία!

Όλοι αυτοί γιατί δεν υπάρχουν σε οργανογράμματα σχολείων, αφού όλα αυτά τα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Δεν μπορώ να καταλάβω....

Μιχαήλ Βολκίδης

ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών

Αναπληρωτής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

ΌΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΚΤΑ στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ - Αιτήσεις Εδώ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη ληστεία
Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι δράστες που επιχείρησαν να ληστέψουν κατάστημα κινητής τηλεφωνίας
Οι τέσσερις δράστες που επιχείρησαν ληστεία με ομήρους σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας - Πώς εγκλωβίστηκαν μέσα στην επιχείρηση
Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι δράστες που επιχείρησαν να ληστέψουν κατάστημα κινητής τηλεφωνίας
Ο γηραιότερος περιπατητής στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Συμβουλές μακροζωίας από τον γηραιότερο περιπατητή – Είναι 99 ετών και περπατάει καθημερινά 4χλμ
«Η ζωή είναι πολύ γλυκιά και πρέπει να τη γευτείς όσο μπορείς περισσότερο»
Θεσσαλονίκη: Συμβουλές μακροζωίας από τον γηραιότερο περιπατητή – Είναι 99 ετών και περπατάει καθημερινά 4χλμ