Παφίλης: Το νομοσχέδιο αντανακλά σκληρούς ταξικούς νόμους του καπιταλισμού
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | INTIME
««Εμείς θέλουμε προσωπικότητες, ανθρώπους που να σκέφτονται. Εσείς θέλετε ρομποτάκια στην υπηρεσία των αφεντικών», τόνισε ο Θ. Παφίλης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αντανακλά τους σκληρούς ταξικούς νόμους του καπιταλισμού» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών & άλλες διατάξεις».

Γι' αυτό, όπως τόνισε, είναι και κοινή η στρατηγική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, που θέλει την προσαρμογή του σχολείου στις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή του κεφαλαίου το οποίο απαιτεί ολοένα «και πιο φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό πλήρως υποταγμένο και ένα φτηνό επιστημονικό δυναμικό από τα μικρομεσαία στρώματα και με τα στελέχη της αστικής τάξης, που είναι και στην κορυφή της οικονομίας, να προέρχονται κυρίως από τα ξένα Πανεπιστήμια» των σπουδών των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Γι' αυτό επισήμανε όσον αφορά και τους στόχους της εκπαίδευσης υπάρχουν δύο πολιτικές που συγκρούονται. Η μία είναι ότι η εκπαίδευση θα «λέει» ό,τι απαιτεί η οικονομία και η άλλη ότι το παιδί θα πρέπει να διδάσκεται και να αποκτά ολοκληρωμένες γνώσεις «να γνωρίζει τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης και να σκέφτεται κριτικά για να μπορεί να αλλάξει αυτά που είναι στραβά. Και αυτό είναι που δεν θέλετε».

Όπως τόνισε, αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί η προώθηση πάνω από όλα των δεξιοτήτων, να γνωρίζει κάποιος τη βίδα, αλλά να μην ξέρει πώς και από πού προέρχεται, ενώ βγαίνουν εκτός εκπαιδευτικής διδασκαλίας μαθήματα όπως η κοινωνιολογία ή του πολιτισμού γιατί διευρύνουν τις γνώσεις των παιδιών, ανοίγουν το μυαλό.

Αυτούς τους στόχους, σημείωσε, «εξυπηρετεί και η θεωρία ότι δεν υπάρχει μία και αντικειμενική αλήθεια που θα πρέπει να διδαχτούν τα παιδιά, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτό και τον ανορθολογισμό».

Σχολιάζοντας τα στοιχεία,  σχετικά με τους εισακτέους και τους απόφοιτους που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ότι «δεν έχει εμφανίσει κανένα στοιχείο που να δείχνει ποια είναι η ταξική προέλευση αυτών που «διώκονται», ενώ σημείωσε ότι είναι «τουλάχιστον αθλιότητα η κυβέρνηση όχι μόνο να μη στηρίζει τα παιδιά που δουλεύουν σκληρά για να καταφέρουν να σπουδάσουν, αλλά από πάνω να βάζει και τον κόφτη του 4 συν 2 και να ζητάει επιπλέον και ένσημα όταν γνωρίζει σε τι συνθήκες δουλεύουν».

Δεν γίνεται αναβάθμιση σχολείου με υπεράριθμες τάξεις και «ακατάλληλα» κτίρια

Όσο για την αναβάθμιση του σχολείου, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «την είδαμε όταν πέρσι» και πάλι με τα σχολεία κλειστά, αύξησε τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις του Δημοτικού στους 25, ή όταν για την Επαγγελματική Εκπαίδευση πέρασε διάταξη που προωθεί την παιδική εργασία στα 15, για να προσφέρει φτηνό, φρέσκο κρέας στην υπηρεσία του κεφαλαίου». 

«Την έχουμε δει στα σχολεία που πάνω από το 50% είναι από το 1950, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει γίνει έστω προσεισμικός έλεγχος ή στα Νηπιαγωγεία όπου 3 στα 4 δεν έχουν δικό του κτίριο και στεγάζονται σε ισόγεια καταστημάτων και ορισμένα στον πρώτο όροφο και άλλα στα κοντέινερ, όπως και πολλά σχολεία».

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ 

Σχολιάζοντας ο Θ. Παφίλης τον ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως ανέφερε, «σχίζει τα ιμάτιά του» υπέρ της ΕΕ, ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί αυτά τα καλά που προβλέπει κ.ο.κ., παρουσίασε τι προβλέπουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όπου 1 δισ. πάνε για την «αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων» που είναι απαίτηση και συνολικά του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη. Προβλέπονται ακόμα 471 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδοτούμενη έρευνα των ΑΕΙ με ιδιώτες, 364 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό «πάλι για να μασήσουν οι ιδιώτες όταν τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση».

Όσο για τις χώρες της ΕΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πρότυπο εκπαίδευσης, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τους αποκλεισμούς των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από το δικαίωμα στη μόρφωση σε Γερμανία, Γαλλία και αλλού, ενώ αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στα 2.500 σχολεία που έκλεισαν στη Φινλανδία.

«Δεν θα σας περάσει», τόνισε «και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα» για να πάει το νομοσχέδιο αυτό «στα σκουπίδια». «Εμείς θέλουμε προσωπικότητες, ανθρώπους που να σκέφτονται. Εσείς θέλετε ρομποτάκια στην υπηρεσία των αφεντικών», σημείωσε.

Δείτε την ομιλία εδώ:


 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Φέτος θα κάτσουμε παραπάνω: Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργιές

Προσφορές 60.000 αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων από την ΕΛΣΤΑΤ - Αιτήσεις έως 27/9

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 27/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Προσλήψεις αναπληρωτών - β΄φάση: Σήμερα η ανακοίνωση
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν -εκτός απροόπτου- οι προσλήψεις των αναπληρωτών για τη β' φάση. Γράφουμε εκτός απροόπτου γιατί λίγο μετά τις 12 το...
Προσλήψεις αναπληρωτών - β΄φάση: Σήμερα η ανακοίνωση
Τζούφη: Στη Βουλή τα χιλιάδες κενά στην παράλληλη στήριξη
Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα χιλιάδες είναι τα κενά που καταγράφονται στην Παράλληλη Στήριξη, κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη
Τζούφη: Στη Βουλή τα χιλιάδες κενά στην παράλληλη στήριξη
εκπαιδευτικοί απεργία ενάντια στην αξιολόγηση - συνέλευση προέδρων
ΕΛΜΕ Λάρισας: Συμπαράσταση για τις επιθέσεις από συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς
Με ψήφισμα που αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας στη γενική τους συνέλευση _Οχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
ΕΛΜΕ Λάρισας: Συμπαράσταση για τις επιθέσεις από συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς