Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
«Τι απαιτήσεις πρέπει να έχετε για ένα μάθημα που δεν διδάσκεται στα περισσότερα Λύκεια και οι οικογένειες των παιδιών που ενδιαφέρονται, πρέπει να πληρώσουν αδρά δασκάλους εκτός σχολείου για να προετοιμαστούν, έχοντας μάλιστα σήμερα περάσει μιάμιση χρονιά με καραντίνες, που έκαναν σαφώς πιο δύσκολη ή και αδύνατη την πρόσβαση στα μαθήματα;», αναφέρει η επιστολή

Το alfavita.gr έλαβε και αναδημοσιεύει επιστολή μητέρας (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεσή μας) υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών, η οποία εκφράζει τεράστια ανησυχία για την εφαρμογή του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που αφήνει εκτός σχολών προτίμησης ακόμη και υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει μεγάλη βαθμολογία. 

Η επιστολή

Είμαι μητέρα διδύμων που έδωσαν φέτος πανελλήνιες και είχα τη χαρά να τα δω και τα δυο να αριστεύουν, μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά. Αυτά ως τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, καθότι η κόρη μου είχε το όνειρο από μικρή να σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική. Οι επιδόσεις της ήταν 18.1 στο γραμμικό και 12.47 στο ελεύθερο. Μετά τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των παιδιών βλέπουμε ότι οι ΕΒΕ στα δύο μαθήματα μπορεί να κυμανθούν από 13.5-15.5! 

Κατόπιν αυτού συνειδητοποιούμε ότι στα ειδικά μαθήματα, η ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής) δεν συμψηφίζεται , σε αντίθεση με τα τέσσερα κανονικά μαθήματα που δίνουν οι υποψήφιοι. Καταλαβαίνουμε με έναν πρόχειρο υπολογισμό ότι, πιθανότατα η ΕΒΕ στο ελεύθερο σχέδιο είναι αρκετά μεγαλύτερη από την επίδοση της κόρης μου. Οι περισσότερες σχολές έχουν ως συντελεστή το 1 ή το 0.90 που μάλλον κι αυτό για μας δεν είναι αρκετό.

Αφού κάνουμε κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς συμπεραίνουμε ότι η κόρη μου θα διεκδικήσει μία θέση αποκλειστικά και μόνο στην Αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων αφού μόνο αυτή έχει συντελεστή στο ειδικό μάθημα 0.8. Όλα αυτά έχοντας συγκεντρώσει 20.795 μόρια!!! Αν κατοχυρώσει μία θέση εκεί, κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει μετεγγραφή λόγω του αδερφού της, που με βάση τα μόριά του εισάγεται στο ΕΜΠ ή στο ΑΠΘ. Έτσι η κόρη μου θα παίρνει μετεγγραφή χάρη στον αδερφό της σε ένα τμήμα, από του οποίου τη βάση θα έχει σαφώς περισσότερα μόρια.

Σας ρωτώ λοιπόν κ. Κεραμέως τι θεωρείτε άριστο; Και με ποια λογική οι ΕΒΕ συμψηφίζονται στα κανονικά μαθήματα, ενώ στα ειδικά όχι; Και τι απαιτήσεις πρέπει να έχετε για ένα μάθημα που δεν διδάσκεται στα περισσότερα Λύκεια και οι οικογένειες των παιδιών που ενδιαφέρονται, πρέπει να πληρώσουν αδρά δασκάλους εκτός σχολείου για να προετοιμαστούν, έχοντας μάλιστα σήμερα περάσει μιάμιση χρονιά με καραντίνες, που έκαναν σαφώς πιο δύσκολη ή και αδύνατη την πρόσβαση στα μαθήματα; Αλήθεια τι προαπαιτούμενα σε γνώσεις θετικών επιστημών και σχεδίου έχετε θέσει στα κολέγια άραγε, για να επιτρέψουν να φοιτήσει κάποιος σ' αυτά και να σπουδάσει Αρχιτεκτονική; Γιατί αν υποστηρίζετε ότι έτσι ανεβάζετε το επίπεδο των σπουδών, το ίδιο θα έπρεπε να απαιτείτε και από τα κολέγια ως προϋπόθεση για να γίνει δεκτός εκεί ένας φοιτητής να εισαχθεί, αλλά και για να αποφοιτήσει.  Ή μήπως όχι; Και αν όχι γιατί, αφού τους δίνετε ίδια δικαιώματα μετά την αποφοίτηση.

Παραδοσιακά εδώ και 20 ίσως και πλέον χρόνια, ίσχυε η βάση του δέκα ως περιορισμός για κάθε ειδικό μάθημα ξεχωριστά για να εισαχθείς στην Αρχιτεκτονική, αλλά μάλλον αυτό δεν ήταν αρκετό. Σκέφτομαι πόσα παιδιά μπορεί να έχουν πρόβλημα στο ένα ή και στο άλλο μάθημα σε σχέση με την ΕΒΕ. Ακόμη αναρωτιέμαι με ποια λογική έθεσε ως προαπαιτούμενο το ΔΠΘ τον συντελεστή 1.1, αφού μάλλον θα το οδηγήσει σε μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που ψηφίζονται αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και εφαρμόζονται την ίδια χρονιά. Οι συντελεστές που επέλεξαν οι σχολές για την ΕΒΕ έγιναν γνωστοί τον Μάιο! Και δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ ποια μπορεί να είναι η σκοπιμότητα σε όλο αυτό και αν ήταν στοχευμένο. Ιδιαιτέρως ύστερα από την εξίσωση των πτυχίων Αρχιτεκτονικής των κολεγίων μ’ αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Τι επιδιώκετε κ. Κεραμέως για τις Αρχιτεκτονικές; Να μείνουν χωρίς εισακτέους και να κλείσουν; Κι όλο αυτό προς όφελος ποιων; Ποιους εξυπηρετείτε;

Πάντως σίγουρα καθόλου δεν είναι όλο αυτό προς όφελος των παιδιών μας. Προσωπικά μετατρέψατε έναν άθλο, μια επιτυχία ζωής σε κόλαση, από τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε τι πρόκειται να συμβεί. Και πιστέψτε με, είναι πολλά τα παιδιά που θα πάρουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη απογοήτευση, όταν θα επιλέγουν ένα τμήμα στο μηχανογραφικό τους και αυτό θα το απορρίπτει.

Λυπάμαι γιατί δημιουργείτε στην Παιδεία ένα περιβάλλον τιμωρητικό και ανάλγητο, που πραγματικά έτσι ποτέ δεν αποδίδει. Αλλά μάλλον αυτό δεν σας ενδιαφέρει καθόλου.                                            

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων - Ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δύο νεαρούς στη Θεσσαλονίκη - Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο νεαροί από επίθεση ατόμων
papaevaggelou
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», υπογραμμίζει η Βάνα...
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικούς σκοπού των εργαζομένων - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει
xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)