Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Πανελλήνιες 2021: Κατά της ΕΒΕ οι μαθητές εσπερινών σχολείών
INTIME NEWS
Συνολικά 67 Φοιτητικοί Σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν και καταδικάζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων στις εκλογικές διαδικασίες τους

Συνολικά 67 Φοιτητικοί Σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν και καταδικάζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων στις εκλογικές διαδικασίες τους, με τις αποφάσεις των ΦΣ να αυξάνονται σχεδόν καθημερινά. «Οι εξαγγελίες, εφόσον επιχειρηθεί να εφαρμοστούν, αποτελούν ευθεία παρέμβαση στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων!», τονίζουν οι φοιτητές.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν οι σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης:
«Από την εκλογή της κιόλας η ΝΔ αναβάθμισε την επίθεση στους Φοιτητικούς Συλλόγους (ΦΣ) και το φοιτητικό κίνημα (φκ) ξεκινώντας με την κατάργηση του ασύλου. Αυτό συνεχίστηκε και με την ψήφιση του νόμου Κεραμέως -Χρυσοχοϊδη (ΚΧ). Η ΝΔ επιδιώκει να αναδιαρθρώσει συνολικά την εκπαίδευση και για αυτό προσπαθώντας να προωθήσει τον σχεδιασμό της, χτυπά ευθέως τους ΦΣ. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι επιδιώκει να παρέμβει ακόμα και με νόμο στον τρόπο λειτουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων και των διαδικασιών τους».

Και άλλοι σύλλογοι πανελλαδικά όπως ΗΜΜΥ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, ο σύλλογος ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ του ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ αλλά και ο σύλλογος ΕΛΜΕΠΑ Χανίων:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει “ενιαία ψηφοδέλτια” στις εκλογές των φοιτητικών συλλόγων, σε μία προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα! Η διαδικασία εκλογής στους συλλόγους των φοιτητών δεν ορίζεται δια νόμου, αλλά από τα καταστατικά των ίδιων των συλλόγων! Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κ. Κεραμέως, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έρχεται για να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να κατέβει ως μεμονωμένος υποψήφιος! Αυτό προβλέπεται και τώρα στα καταστατικά των Συλλόγων. Αντίθετα, προβαίνοντας σε μία αντιδημοκρατική κίνηση, έρχεται να απαγορεύσει με την επιβολή του ενιαίου ψηφοδελτίου, το δικαίωμα πολλών φοιτητών να συγκροτούν παράταξη, να κατέβουν όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο που τους εκφράζει, να διεκδικούν την ψήφο των συμφοιτητών τους από κοινού, προβάλλοντας κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, αξίες και προτάσεις για τις σπουδές και τη ζωή μας!»

«Οι αρχαιρεσίες των συλλόγων, οι φοιτητικές εκλογές, αποτελούν τη διαδικασία εκείνη μέσα από την οποία αναδεικνύονται και αναμετρούνται οι διαφορετικές αντιλήψεις, οπτικές και πολιτικές τοποθετήσεις των φοιτητών. Τα ενιαία ψηφοδέλτια έρχονται να μετατρέψουν τη διαδικασία αυτή σε διαγωνισμό δημοφιλίας μεταξύ προσώπων, αποκρύπτοντας την πολιτική τοποθέτηση των σχημάτων/παρατάξεων! Αποτελεί μια κίνηση που στοχεύει στην αποπολιτικοποίηση των φοιτητών και των συλλόγων τους!» αναφέρουν οι φοιτητές στην ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα , όπως αναφέρουν οι ΦΣ ΝΟΜΙΚΗΣ και ΦΥΣΙΚΟΥ της Αθήνας:
«Επιδιώκουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων σε αντιπαράθεση "προσώπων" - "παραγόντων", σε ατομική συνδιαλλαγή εκπροσώπων των φοιτητών με διοικήσεις και υπουργεία. Με το μέτρο αυτό θέλουν τους φοιτητές να ψηφίζουν στη βάση του πιο "δημοφιλούς" ή οικείου προσώπου, και όχι στη βάση πολιτικών αντιλήψεων για το πώς οι ίδιοι μπορούν να υπερασπιστούν συλλογικά τα δικαιώματά τους. Αυτό διευκολύνει τις δυνάμεις που λειτουργούν στη βάση πελατειακών σχέσεων για την εξασφάλιση επιρροής, όπως διαχρονικά έκανε η ΔΑΠ εκμεταλλευόμενη εκτός των άλλων τις σχέσεις που διατηρούσε με τους καθηγητές μετατρέποντας τις εκλογές σε ένα "ρουσφέτι". Πρόκειται για μία προσπάθεια αποπολιτικοποίησης των φοιτητικών εκλογών και κατακερματισμό οποιαδήποτε έννοιας συλλογικής εκπροσώπησης. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι το όπλο μας για την οργανωμένη διεκδίκηση για σπουδές και ζωή με δικαιώματα κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και όχι "παραμάγαζα" του υπουργείου και των κυβερνήσεων!»

Αλλά και οι σύλλογοι ΝΟΜΙΚΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΚΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ του ΑΠΘ αλλά και οι σύλλογοι ΙΑΤΡΙΚΗΣ και ΠΤΔΕ Κρήτης:
«Αυτή είναι η κατεύθυνση της ΝΔ για την αποσυγκρότηση των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων, όπως φαίνεται άλλωστε και με την προώθηση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και διαδικασιών που έρχονται να υπονομεύσουν τα ίδια τα όργανα και τις διαδικασίες των ΦΣ, όπως τις Γενικές Συνελεύσεις ή ακόμα και τις φοιτητικές εκλογές κάνοντας λόγο για ηλεκτρονική διενέργεια τους, ξεκινώντας τους πειραματισμούς της από τους εργασιακούς χώρους και το φακέλωμα των συνδικαλιστών, όπως ορίζεται από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη».

Τέλος σε σχέση με την κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό των ΦΣ, οι σύλλογοι ΕΜΦΕ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ και ΗΜΜΥ του ΕΜΠ αναφέρουν:
«Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους στο εσωτερικό τους. Αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα, κατοχυρωμένο μέσα από πολύ σκληρούς αγώνες, πως οι φοιτητές είναι αυτοί που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα συζητούν και θα αποφασίζουν, αλλά και τον τρόπο που θα εκλέγουν τα όργανα τους».

Οι ΦΣ καταγγέλλουν την οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό τους και κάνουν ξεκάθαρο πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να ορίζει το πως θα συζητούν και θα αποφασίζουν!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι

Αθήνα:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ, ΕΜΜΕ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΤΕΑΠΗ, ΠΤΔΕ, ΦΥΣΙΚΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΕΜΦΕ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ, ΝΑΥΠΗΓΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΑΝΤΕΙΟΥ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΚΤ, ΝΦΕΕΜΠ

Θεσσαλονίκη:
ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΤΔΕ, ΤΕΕΦΑ, ΓΑΛΛΙΚΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΣΟΦΕΘ

Πάτρα:
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΤΔΕ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ, ΣΟΦΕΠΠ

Κρήτη:
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΗΜΜΥ, ΜΗΠΕΡ, ΜΗΧΟΠ, ΜΠΔ, ΕΛΜΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΠΤΔΕ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΕΣΤΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ιωάννινα:
ΒΕΤ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΤΕΑΠΗ, ΦΥΣΙΚΟΥ

Βόλος:
ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Λάρισα:
ΕΣΤΙΕΣ Λάρισας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τον ΠΑΣΠ ένα βήμα πριν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Αποτελέσματα ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ που ΔΕΝ χρειάζονται εξετάσεις (Προκήρυξη 7Κ/2019)

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Δημοτικά σχολεία: Την Παρασκευή λήγει το Α' τρίμηνο-Σε κλειστούς φακέλους θα δοθούν οι βαθμοί
Στις 10/12 λήγει το Α' τρίμηνο στα Δημοτικά - Πώς θα παραδοθούν οι βαθμοί
Δημοτικά σχολεία: Την Παρασκευή λήγει το Α' τρίμηνο-Σε κλειστούς φακέλους θα δοθούν οι βαθμοί