Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Λευτέρης Αυγενάκης
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο κύριος Υφυπουργός Αθλητισμού εξυπηρέτησε τελικά τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΠΟ σε βάρος της αξίας των πτυχίων μας και του δικαιώματος μας να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας

Από το τέλος του περασμένου Φθινόπωρου το Υφυπουργείο Αθλητισμού οργάνωνε τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου για τον Αθλητισμό το οποίο μεταξύ άλλων θεμάτων θα διευθετούσε χρόνιες εκκρεμότητες στο επαγγελματικό τοπίο των προπονητών αθλημάτων.

Ανάμεσα σε άλλους συνομιλητές ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού είχε καλέσει και τους Κοσμήτορες των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας, ο οποίοι του έθεσαν προφορικά αρχικά και ακολούθως γραπτά τις πάγιες θέσεις τους, που απηχούν και τις θέσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (ΠΣΕΑΑ).

Αυτές συνοψίζονταν στο ότι οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με προπονητική Ειδίκευση, συμπεριλαμβανόμενων και εκείνων της Ειδίκευσης του ποδοσφαίρου, θα έπρεπε να αποκτούν αυτόματα και ανεμπόδιστα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα εξάσκησης των καθηκόντων τους, σε όλες τις κατηγορίες και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι Κοσμήτορες έθεσαν επίσης την προϋπόθεση ότι όποιος πρόκειται να αποκτήσει δικαίωμα εξάσκησης επαγγέλματος στην προπονητική χωρίς να κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κατέχει βεβαίωση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Αρχές της Άνοιξης το Υφυπουργείο διέρρεε ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) θα ήταν η ανώτατη αρχή απονομής ανώτατων πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων στην προπονητική του ποδοσφαίρου. Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας στο χώρο της προπονητικής, το Υφυπουργείο έδειξε πλήρη αδιαφορία.

Ο ΠΣΕΑΑ αιτήθηκε επανειλημμένα συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό ο οποίος ποτέ δεν μας απάντησε, χωρίς να νιώσει καν την ανάγκη να επικαλεστεί ανειλημμένες υποχρεώσεις. Απεναντίας, συνέχισε την παρελκυστική τακτική κατεβάζοντας το σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς ποτέ να έχει ανεβάσει στην ηλεκτρονική διαβούλευση το θέμα των προπονητών.

Από τη στιγμή που έγιναν επισήμως γνωστές οι προθέσεις του Υφυπουργείου, σύσσωμος ο ΠΣΕΑΑ, σε αγαστή συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΠΠΠΕ) ενεργοποιήθηκε και δημοσιοποίησε τις θέσεις μας χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα μέσα επικοινωνίας (γράμμα προς πρωθυπουργό, συλλογή υπογραφών), τους βουλευτές και τους εισηγητές όλων των κομμάτων. Ακόμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου έκανε παρέμβαση στην επιτροπή του Κοινοβουλίου όπου γίνονταν η σχετική συζήτηση.

Δυστυχώς, παρά την κινητοποίηση εκατοντάδων μελών μας και του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Αγώνας μας απέβη άκαρπος. Ο κύριος Υφυπουργός, με προσχηματικά επιχειρήματα, εξυπηρέτησε τελικά τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΠΟ σε βάρος της αξίας των πτυχίων μας και του δικαιώματος μας να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στη νεολαία και στον Έλληνα πολίτη.

Η μεροληψία του κ. Υφυπουργού υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της αξίας των πτυχίων από τα δημόσια πανεπιστήμια επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο του Νόμου (Ν.4809/2021) ξαφνικά παρεισέφρησαν δικαιώματα στην εξάσκηση της προπονητικής για τους πτυχιούχος ιδιωτικών κολλεγίων της χώρας ανάλογων εκείνων των ΤΕΦΑΑ, χωρίς αυτές οι διατάξεις να έχουν αναφερθεί στο αρχικό κείμενο. Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν τα αξιολογημένα και πιστοποιημένα από ανεξάρτητη αρχή, όσον αφορά στην ποιότητά τους, πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων να είναι ισάξια με πτυχία μη αξιολογημένων και ανεξέλεγκτων ιδιωτικών σχολών;

Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι διατάξεις δεν προάγουν την αριστεία, την οποία πολλοί από τους κυβερνώντες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για αντιπερισπασμό στις αγοραίες πολιτικές τους. Απεναντίας, εν έτει 2021 εισάγουν τον τσαρλατανισμό σε επαγγέλματα άκρως επιστημονικά. Αυτές οι πολιτικές σπέρνουν ανέμους. Σύντομα οι κυβερνώντες θα θερίσουν θύελλες.

Ελλάς, Ελλάς τι θα γίνει φίλε μου, με μας;

Συνάδελφοι και φίλοι του ΠΣΕΑΑ, Έλληνα πολίτη που τα παιδιά σου σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς να του εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση.

*Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Diane Ravitch
ΔΟΕ: Εκδήλωση για την αξιολόγηση με την καθηγήτρια Diane Ravitch
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Η αντίσταση στην αξιολόγηση - εμπορευματοποίηση των σχολείων και ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης
ΔΟΕ: Εκδήλωση για την αξιολόγηση με την καθηγήτρια Diane Ravitch
υππεθε
ΚΕΔΑΣΥ: Συγκρότηση τριμελών επιτροπών για προμήθεια ψυχομετρικών εργαλείων και και επιμόρφωση των ψυχολόγων
Αναλυτικά η απόφαση για τη σύσταση – συγκρότηση τριμελών Επιτροπών Παραλαβής των Ψυχομετρικών Εργαλείων και της επιμόρφωσης των ψυχολόγων σε τοπικό...
ΚΕΔΑΣΥ: Συγκρότηση τριμελών επιτροπών για προμήθεια ψυχομετρικών εργαλείων και και επιμόρφωση των ψυχολόγων
kakokairia xioni kryo
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» επελαύνει στη χώρα - Πώς θα εξελιχθεί (Χάρτης)
Πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια της χώρας αυτή την ώρα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θράκης - Η κακοκαιρία «Ελπίδα» επελαύνει...
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» επελαύνει στη χώρα - Πώς θα εξελιχθεί (Χάρτης)
tsanta
Εκπαιδευτικοί διώκονται πειθαρχικά γιατί ζήτησαν ενημέρωση για κενό σε σχολείο
Τι καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί για τα κενά στα σχολεία και τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών από Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί διώκονται πειθαρχικά γιατί ζήτησαν ενημέρωση για κενό σε σχολείο