Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων διοργανώνει ομαδικές εκθέσεις έργων των εικαστικών εκπαιδευτικών πανελλαδικά με σκοπό την ανάδειξη και με αυτόν τον τρόπο του θέματος της έξωσης της Τέχνης από το Λύκειο

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων διοργανώνει ομαδικές εκθέσεις έργων των εικαστικών εκπαιδευτικών πανελλαδικά με σκοπό την ανάδειξη και με αυτόν τον τρόπο του θέματος της έξωσης της Τέχνης από το Λύκειο και της αναγκαιότητας επαναφοράς όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. 

Οι εκθέσεις αυτές, σε αυτή την περίοδο του εξοστρακισμού του Σχεδίου από το Λύκειο, θα έπρεπε να είναι με έργα των μαθητών μας, για να αναδειχθεί η δουλειά που γίνεται στα Λύκεια. Ωστόσο, αφ’ ενός η πανδημία, αφ’ ετέρου η έξωση του μαθήματος αυτή τη χρονιά δεν έδωσε τη δυνατότητα συλλογής μαθητικών έργων. 

Οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί που είναι οι ίδιοι δημιουργοί και εν ενεργεία καλλιτέχνες, αποφασίζουν να παρουσιάσουν έργα τους αποκλειστικά με σχέδιο. Μέσα στις εκθέσεις αυτές, ενδεικτικά θα παρουσιαστούν και ορισμένα σχέδια μαθητών που οι συνάδελφοι κρατούν από προηγούμενα έτη. 

Γιατί αυτή η έκθεση έργου μας άμεσα;  

deigma_eikonas_shedioy.jpg

Για να δείξουμε ότι επανερχόμαστε με τα όπλα μας, πνευματικά όπλα που διαθέτουμε ως καλλιτέχνες κι επιστρατεύουμε κατά της κατάθλιψης, της υποταγής και της τηλεζωής, με άφθονο junkfood από τηλεοπτικά ριάλιτυ. Μέσο δικής μας έκφρασης κι αντίλογος στα πνευματικά σκουπίδια που χρηματοδοτούνται σε κανάλια και μέσα ενημέρωσης, ενώ οι καλλιτέχνες μαραζώνουν και πεινούν. Δέσμιοι εγκλεισμού, κορονοϊού και οικονομικού εξευτελισμού, ο τρόπος ο δικός μας για να ελευθερώσουμε το πνεύμα μας σε αντίλογο εξισορρόπησης, είναι η Τέχνη. Δεν φοβόμαστε να εκτεθούμε και να εκθέσουμε. 

Μια έκθεση για να σηματοδοτήσουμε τον αγώνα μας για το ελεύθερο σχέδιο, το μάθημα που δίνει ευαισθησία αντίληψης και εστίαση έκφρασης, κάνει το πνεύμα να συν-λειτουργεί με το μάτι και την αφή, φέρνει σε επικοινωνία ανθρώπους και παρακολουθεί εξαγνιστικά τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του ατόμου. Στη δύσκολη περίοδο που περάσαμε, κοβιντ-δέσμιοι και τηλε-εργασιοπαθείς, κρατήσαμε τη μαχητικότητά μας και αγωνιστήκαμε ενάντια στον εξοβελισμό της Τέχνης από το σχολείο υποστηρίζοντας τη στήριξη της μόρφωσης ανθρώπων με ουσιαστική παιδεία, όχι τη δημιουργία ανδρεικέλων. Η επίθεση στην εκπαίδευση τέχνης έγινε μέσα στον εγκλεισμό, ενώ σε άλλες χώρες βλέπουμε ότι ήδη επιστρατεύουν τις τέχνες για την αποκατάσταση της ψυχικής και πνευματικής υγείας των μαθητών και γενικότερα όλων των ανθρώπων που επέζησαν, όταν φίλοι, συγγενείς και γνωστοί μας χάθηκαν. Σε αυτή την επίθεση αντιστεκόμαστε με την τέχνη μας, ως καλλιτέχνες και δάσκαλοι. 

deigma_magda_apostoloy_shedio-melani_.jpg

Τα έργα που εκτίθενται πανελλαδικά περιλαμβάνουν σχέδια με μολύβι, κάρβουνο, πενάκι-μελάνι, μαρκαδοράκι από του φυσικού ή από τη φαντασία. Οι διαστάσεις και ο αριθμός των έργων από κάθε συμμετέχοντα ορίζονται από την κάθε περιοχή, ανάλογα με τον εκθεσιακό χώρο που διατίθεται και τον αριθμό των συμμετεχόντων.   

Οι ομαδικές εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο 

ΠΑΤΡΑ 

afisa_patras.jpg

Η έναρξη γίνεται από την Πάτρα τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία Πατρών στην αίθουσα εκθέσεων Κ4, ακτή Δυμαίων 84 Πάτρα.  
Υπεύθυνη διοργάνωσης έκθεσης από την Ένωση σε συνεργασία με την Ένωση Εικαστικών Πάτρας είναι η Χρυσάνθη Βανταράκη  
Διάρκεια έκθεσης: 14-27 Ιουνίου 2021 
Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 18:00-21:00 
Την Κυριακή 20/6 και Δευτέρα 21/6 ο χώρος θα παραμείνει κλειστός 

ΑΘΗΝΑ 

afisa_athinas.png

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Θησείο, Αθήνα  
23-30 Ιουνίου 2021 
Στην Αθήνα συμμετέχουν εικαστικοί εκπαιδευτική από όλη την Αττική.  
Εγκαίνια έκθεσης δεν θα γίνουν λόγω αποφυγής συνωστισμού. Η έκθεση ξεκινάει να λειτουργεί από Τετάρτη 23 Ιουνίου με επισκέψεις στο ωράριο που δίνεται παρακάτω. 
Διάρκεια έκθεσης: 23-30 Ιουνίου 2021 
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή 11:00-19:00, Κυριακή 10:00-15:00. Δευτέρα κλειστά. 
Στην αίθουσα θα έχουν δυνατότητα να εισέρχονται μόνο 17 άτομα με μάσκα και όλους τους κανόνες υγιεινής.  
 
 ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ 
 
Με αφορμή τις ομαδικές «εκθέσεις εικαστικών εκπαιδευτικών για ένα σχολείο με ΣΧΕΔΙΟ» την Πέμπτη 24 Ιουνίου ώρα 17:00-19:00 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ΜΕΛΙΝΑ θα πραγματοποιηθούν σχετικές διαλέξεις με τους παρακάτω ομιλητές: 
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΜΕΝΟΣ: Ζωγράφος, εκπαιδευτικός ΕΔΙΠ στην ΑΣΚΤ Αθήνας 

«Οπτική αντίληψη και Ελεύθερο Σχέδιο στις τρεις βαθμίδες» 

ΟΛΓΑ ΖΙΡΩ: Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Εικαστικών 

«Μια εκπαίδευση χωρίς Ελεύθερο Σχέδιο προετοιμάζει αυριανούς πολίτες  για μια ζωή χωρίς σχέδιο» 

ΝΙΚΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ: Ζωγράφος, εκπαιδευτικός 

«Σχεδιάζω – εκφράζομαι – Επικοινωνώ» 

Την εκδήλωση έχουν τη δυνατότητα, λόγω συνθηκών, να την παρακολουθήσουν μέχρι 17 άτομα  στον συγκεκριμένο χώρο. Για το λόγο αυτό οι ομιλίες θα βιντεοσκοπηθούν  και θα αναρτηθούν από την Ένωση στο διαδίκτυο. 

ΒΟΛΟΣ 

Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» 
24-30 Ιουνίου 2021 

Ο χώρος που παραχωρείται από το Κέντρο Τέχνης "Τζόρτζιο ντε Κίρικο" του Δήμου Βόλου θα φιλοξενήσει τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς της Θεσσαλίας (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα). 
Έχουν αναλάβει το συντονισμό: 
Έρικα Γκούτενσβαγκερ από το Βόλο και Ευτυχία Λάνταβου από τη Λάρισα 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  

Γαλλικό Ινστιτούτο  
28 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2021 
Η ομαδική έκθεση μελών της Ένωσης Β. Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη, από 28 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου 2021. 
Υπεύθυνη ομάδας διοργάνωσης της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη είναι η Εύη Αϊδονίδου 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει
Ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε ανοιχτά για την ηλικία του, ενώ αναφέρθηκε και στα αρνητικά σχόλια για το μαγιό που επέλεξε να φορά στις καλοκαιρινές του...
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει
ΗΠΑ
Νέο μακελειό με 6 τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ
Οι πυροβολισμοί στο Όκλαντ συγκλόνισαν και πάλι τις ΗΠΑ έπειτα από τους πρόσφατους πυροβολισμούς σε σχολείο στη Φιλαδέλφεια, ενώ η χώρα ακόμη δεν...
Νέο μακελειό με 6 τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ
Οδηγός για Δάσκαλους: Οσα πρέπει να γνωρίζουν για τη λειτουργία των σχολείων
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος παρουσιάζει για δωδέκατη σχολική χρονιά - τα νομοθετήματα και τις διατάξεις εκείνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία της...
Οδηγός για Δάσκαλους: Οσα πρέπει να γνωρίζουν για τη λειτουργία των σχολείων