ΔΠΘ: Στον «αέρα» η πρακτική των τριτοετών φοιτητών Μοριακής Βιολογίας
Προβλήματα με την πρακτική άσκηση αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του τρίτου έτους του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ - Ζητούν με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας να άρει την αναστολή της πρακτικής άσκησης όσον αφορά και τους φοιτητές του τρίτου έτους

Επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας στέλνουν οι φοιτητές του τρίτου έτους του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που έχουν επιλεγεί να κάνουν πρακτική άσκηση φέτος το καλοκαίρι, καθώς, λόγω μέτρων κατά του κορονοϊού, βρίσκεται στον «αέρα»

Όπως επισημαίνουν στο alfavita.gr, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής, με κατάλληλα τροποποιημένη ΚΥΑ, να εκπονήσουν την πρακτική τους άσκηση, κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν «παράλογο», καθώς η αγορά, ο τομέας της εστίασης και ο τουρισμός έχουν ανοίξει.

Πιο συγκεκριμένα επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας, αποστέλλοντας τους την επιστολή που σας έχουμε επισυνάψει σε αρχείο pdf και αναφέραμε αναλυτικά τους προβληματισμούς και τα αιτήματά μας, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δεκτά.

Οι φοιτητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας «να προβεί χωρίς χρονοτριβή σε αλλαγή της απόφασης έτσι ώστε άμεσα να άρει την αναστολή της πρακτικής άσκησης όσον αφορά και τους φοιτητές του τρίτου έτους».

Ακόμα τονίζουν: «Να επισημάνουμε ότι η περαιτέρω αναβολή αυτής της αναστολής, είναι πιθανό να οδηγήσει στην οριστική ακύρωση των Πρακτικών Ασκήσεων για ορισμένο αριθμό φοιτητών. Φυσικά το παρόν αίτημα πιστεύουμε ότι το συμμερίζονται και τα πολλά άλλα τμήματα στην χώρα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα».

Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών προς το υπουργείο Παιδείας:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας,

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί,

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα,

Αξιότιμοι συνεργάτες,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του τμήματος μας.

Είμαστε φοιτητές τρίτου έτους στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Όπως γνωρίζετε, η σχολή μας επικεντρώνεται πρωτίστως στην εργαστηριακή πλευρά του κλάδου της Βιολογίας. Υπό το πλαίσιο αυτού του εργαστηριακού χαρακτήρα, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές στο τρίτο και τέταρτο έτος της σχολής να διεκδικήσουν μία θέση για την εκπόνηση δίμηνης πρακτικής άσκησης τη διάρκεια των θερινών μηνών, από 01.06 εώς και 31.08. Ωστόσο η πρωτόγνωρη κατάσταση, που οφείλεται στην πανδημία του SARS-Cov-2, είχε οδηγήσει στην έκδοση της Κ.Υ.Α. ∆Ια/Γ.Π.οικ. 73325 - ΦΕΚ 5060/Β/17-11-2020, η οποία μεταξύ πολλών μέτρων ανέστειλε και τη διενέργεια όλων των πρακτικών ασκήσεων με φυσική παρουσία, και άρα, λόγω της εργαστηριακής φύσης της σχολής μας, ανέστειλε συνολικά την δυνατότητα μας να εκπονήσουμε την πρακτική άσκηση.

Παρόλα αυτά, λόγω της προηγούμενης άρσης της αναστολής στις πρακτικές ασκήσεις κατά τους θερινούς μήνες του 2020, αλλά και λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων προστασίας, η διαδικασία αντιστοίχισης των φοιτητών με τους φορείς πραγματοποιήθηκε κανονικά, με την πεποίθηση ότι η αναστολή της πρακτικής θα τελείωνε μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα. Έτσι η αντιστοίχιση των φοιτητών και όλες οι απαραίτητες διεργασίες ολοκληρώθηκαν, ενώ μάλιστα εκδόθηκε και εγκριτική απόφαση από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΔΠΘ. Ωστόσο, η ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.28503 (ΦΕΚ 1872/τ.Β΄/08.05.2021) επέτρεψε την διεξαγωγή της πρακτικής με φυσική παρουσία μόνο στους φοιτητές του τελευταίου (τέταρτου) και επί πτυχίω έτους. Όσον αφορά το τμήμα μας, το γραφείο Πρακτικής Άσκησης του ΔΠΘ, έχει εκδόσει εγκριτικές αποφάσεις για την διενέργεια Πρακτικής Άσκησης που αφορούν 55 φοιτητές του τμήματος. Από αυτούς, οι 50 διατρέχουν το 3ο έτος σπουδών ενώ οι 5 το 4ο έτος σπουδών. Καταλαβαίνετε ότι, η παρούσα Κ.Υ.Α. (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 35169) αναστέλλει τις Πρακτικές Ασκήσεις 50 φοιτητών. Περαιτέρω, η πρόσφατη Κ.Υ.Α. (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 35169) που δημοσιεύτηκε, επέκτεινε την αναστολή έως τουλάχιστον και τις 14.06.2021, ενώ ταυτόχρονα σε σημαντικό αριθμό των συμφοιτητών μας έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης της πρακτικής τους στις 01.06 και 15.06.

Ως φοιτητές μιας σχολής με κυρίως εργαστηριακό, και ερευνητικό, χαρακτήρα η μη πραγματοποίηση μεγάλου μέρους των προβλεπόμενων εργαστηριακών μας ασκήσεων, κατά την διάρκεια της φοίτησης μας, μας έχει στερήσει σημαντικό μέρος της απαραίτητης, όπως κατανοείτε, εργαστηριακής εμπειρίας. Σε αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση η ακύρωση της πρακτικής άσκησης όχι μόνο θεωρούμε ότι μας αποτρέπει από το να καταρτιστούμε επιστημονικά, αλλά υποβαθμίζει και ενεργά τις δυνατότητες μας να ανταγωνιστούμε, τόσο στον εργασιακό όσο και στον ακαδημαϊκό τομέα. Επιπλέον ως φοιτητές, θεωρούμε αδιανόητο να μην επιτρέπεται να εκπονήσουμε την πρακτική άσκηση, η οποία γίνεται, να τονίσουμε, απαραίτητα με την τήρηση των κατάλληλων μέτρων, με την διενέργεια self-test ενώ ταυτόχρονα ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών έχει ήδη εμβολιαστεί.

Για αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να απευθύνουμε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να προβεί χωρίς χρονοτριβή σε αλλαγή της απόφασης έτσι ώστε άμεσα να άρει την αναστολή της πρακτικής άσκησης όσον αφορά και τους φοιτητές του τρίτου έτους. Να επισημάνουμε ότι η περαιτέρω αναβολή αυτής της αναστολής, είναι πιθανό να οδηγήσει στην οριστική ακύρωση των Πρακτικών Ασκήσεων για ορισμένο αριθμό φοιτητών. Φυσικά το παρόν αίτημα πιστεύουμε ότι το συμμερίζονται και τα πολλά άλλα τμήματα στην χώρα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Με εκτίμηση, Οι φοιτητές/φοιτήτριες του τρίτου έτους του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα,» Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα

Ο πρώτος Έλληνας αντιεμβολιαστής εκπαιδευτικός σε αναστολή

Η Γνωστή μπύρα σταματά τη συνεργασία με efood-wolt

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

sxoleio aithousa tsantes
Θεσσαλονίκη: Εξωσχολικοί προκάλεσαν ζημιές σε υπό κατάληψη Λύκειο - Έρευνες από την αστυνομία
Άτομα που δεν ανήκαν στη σχολική κοινότητα του 30ου Λυκείου Θεσσαλονίκης προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο - Καταδικάζουν το συμβάν το 15μελές και ο...
Θεσσαλονίκη: Εξωσχολικοί προκάλεσαν ζημιές σε υπό κατάληψη Λύκειο
Διαμαρτυρία για τον ελλιπή εορτασμό της ημέρας σχολικού αθλητισμού
Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης σχετικά με τον ελλιπή εορτασμό της ημέρας σχολικού αθλητισμού
Διαμαρτυρία για τον ελλιπή εορτασμό της ημέρας σχολικού αθλητισμού