Κρήτη: Αντιδρούν οι γονείς για τις οδηγίες της Β' ξένης γλώσσας στο Δημοτικό
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης της Δευτέρα 31 Μαΐου, στις 13:00, διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης για την ουσιαστική περικοπή της διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό

Τα προσχώματα που βάζει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό προκάλεσε την αντίδραση και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης.

Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της εν λόγω εγκυκλίου και καλεί τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης της Δευτέρα 31 Μαΐου, στις 13:00.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, καταγγέλλει τη νέα εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. Φ52/55240/Δ1/18-05-2021 για τη δήλωση προτίμησης Β’ Ξένης Γλώσσας με βάση την οποία θα γίνει ο σχηματισμός των τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα δημιουργίας μεικτών τμημάτων με παράλληλη διδασκαλία Γαλλικών-Γερμανικών, με προϋπόθεση τον ελάχιστο αριθμό μαθητών 12, που ίσχυε μέχρι το 2020. Η πλειοψηφία των μαθητών του κάθε τμήματος θα καθορίζει τη Β’ Ξένη γλώσσα που θα διδαχθεί στο τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο. Με βάση αυτή την εξέλιξη πολλοί μαθητές και μαθήτριες θα κάνουν άλλη ξένη γλώσσα από αυτή της επιλογής τους.

Επιπλέον, σε περίπτωση ισοψηφίας στις προτιμήσεις των μαθητών του τμήματος, διδάσκεται ως 2η ξένη γλώσσα αυτή για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ δεν επιτρέπεται αλλαγή τμήματος μαθητών λόγω διαφορετικής προτίμησης σε σχέση με τη 2η ξένη γλώσσα που πλειοψήφησε και διδάσκεται στο τμήμα του. Μάλιστα εάν μέχρι την 1η Οκτώβρη δεν έχει καλυφτεί η θέση του εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που επιλέχτηκε, τότε οι μαθητές θα διδάσκονται πάλι τη γλώσσα για την οποία υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός στην περιοχή.

Ήδη η εφαρμογή υπουργικών αποφάσεων του 2016 για το Δημοτικό με Αρ.Πρωτ.Φ12/657/70691/26-04-2016/Δ1 (ΦΕΚ 1324 τ.Β’/11-05- 2016) και του 2017 για το Γυμνάσιο με Αρ.Πρωτ. 53476/ΓΔ4/04-04-2017 (Β’ 1171) έχει στερήσει από αρκετούς μαθητές τη δυνατότητα να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν πραγματικά, καταστρατηγώντας τα μαθησιακά δικαιώματα και υποβαθμίζοντας την παρεχόμενη γνώση.

Επιπλέον, Θα οδηγηθούν εκτός εκπαίδευσης εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, που εργάζονται εδώ και 15 και πλέον έτη ως αναπληρωτές, καθώς η συγκρότηση τμημάτων θα καθορίζεται και με βάση τις οργανικές θέσεις της κάθε περιοχής.

Η υποχρεωτική εκμάθηση διαφορετικής Β’ Ξένης Γλώσσας, ακόμη και όταν το σύνολο των μαθητών έχει διαφορετική επιλογή με τη δικαιολογία των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, αποτελεί απόδειξη ότι και αυτή η ρύθμιση, δεν έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, αλλά αντίθετα τις πετσοκόβει ακόμα περισσότερο στη λογική του λιγότερου κόστους, μειώνοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό και συνολικά τις δαπάνες για την Παιδεία.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών μας!

Διεκδικούμε:

  • Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, ώστε να μην υπάρχει «ασυνέχεια» στη διδασκαλία της Β’ Ξένης Γλώσσας και γενικότερα κανενός αντικειμένου.
  • Απόκτηση πτυχίου γλωσσομάθειας για όλες τις ξένες γλώσσες με την ολοκλήρωση των σπουδών στο σχολείο, με ευθύνη του κράτους και όχι των ιδιωτικών φορέων.

Να μην αποκλείεται κανένας μαθητής από την ξένη γλώσσα, που επιθυμεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto-molivia-xromata-ekpaideusi.jpg
Μετά τις 20 Ιουνίου ανακοινώνονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών
“Υπάρχει πρόθεση, γίνονται προσπάθειες, εξαρτώνται από άλλους φορείς και παράγοντες, δεν ξέρουμε πόσες, δεν ξέρουμε πότε”. Διάχυτη η αίσθηση πως “…...
Μετά τις 20 Ιουνίου ανακοινώνονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών
ekklisia_thessaloniki.jpg
Απίστευτο βίντεο: Ιερέας δάγκωσε γυναίκα κατά τη Θεία Μετάληψη
«Ο ιερέας προσπάθησε να της βάλει με το ζόρι την όστια στο στόμα, εκείνη έκανε πίσω λέγοντας "όχι, μην το κάνετε αυτό" και προσπάθησε να το πάρει με...
Απίστευτο βίντεο: Ιερέας δάγκωσε γυναίκα κατά τη Θεία Μετάληψη