ΕΛΜΕ Λευκάδας: «Όχι» στη μετατροπή του 2ου ΓΕΛ σε Πειραματικό
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας για την μετατροπή του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας σε Πειραματικό

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας είναι αντίθετος με την απόφαση για την μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό.

 Η ΕΛΜΕ Λευκάδας προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας.

«Χρειαζόμαστε ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου των δημόσιων σχολείων ώστε να παρέχουν ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά και όχι την κατασκευή ελιτίστικων σχολείων για λίγους» υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ Λευκάδας στην ανακοίνωσή της

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας:

Με την υπ’ αριθμ. 51614/Δ6/11-5-2021 Υ.Α. το 2ο Γενικό Λύκειο Λευκάδας  μετατρέπεται σε Πειραματικό. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 22631/Δ6/26-2-2021 Υ.Α., που εφαρμόζει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 4692/2020, η μετατροπή ενός σχολείου σε Πρότυπο ή Πειραματικό μπορεί να γίνει με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ή με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο  Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας συνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα και πήρε κατά πλειοψηφία αρνητική απόφαση ενώ και ο Προϊστάμενος σε συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας, που προηγήθηκε της συνεδρίασης των Συλλόγων, εξέφρασε την πρόθεσή του να μην προτείνει κάποιο σχολείο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Το 2ο ΓΕΛ Λευκάδας είναι το μοναδικό σχολείο της Δευτεροβάθμιας στα Ιόνια Νησιά που μετατρέπεται σε Πειραματικό. Η μετατροπή του με το στανιό, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων είναι μια ανορθολογική και απαξιωτική, για το σύνολο των εκπαιδευτικών, πράξη.  Πώς γίνεται μια τόσο σημαντική αλλαγή σε ένα σχολείο παρακάμπτοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό; Η απαράδεκτη αυτή απόφαση είναι βολή ενάντια στο ρόλο και τη λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων. Η παράκαμψη του Συλλόγου Διδασκόντων από το Υπουργείο φανερώνει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. 

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της μαζικής μετατροπής σχολείων ολόκληρης της επικράτειας σε Πρότυπα ή Πειραματικά, επιχειρεί να μπολιάσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με όρους επιχείρησης.

Με το πρόσχημα της «αριστείας», που, όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η ανεστραμμένη μορφή της εμπέδωσης και παγίωσης των κοινωνικών και μορφωτικών ανισοτήτων, επιχειρείται: 

α) η κατάργηση της γεωγραφικής κατανομής του μαθητικού δυναμικού, που σημαίνει κατάργηση του σχολείου  της γειτονιάς
β) η κατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων και η υποβάθμιση πολλών από αυτά (Ειδικά όταν σε έναν μικρό νομό κάνεις επιλογή μαθητών είναι σίγουρο ότι κατηγοριοποιείς τα σχολεία.) 
γ) η σύνδεση της βιωσιμότητας των σχολείων με την ικανότητα εξεύρεσης πόρων και προσέλκυσης χορηγιών
δ) η ένταση των μορφωτικών ανισοτήτων ώστε να αντανακλούν τις κοινωνικές ανισότητες και να ελαχιστοποιηθεί η κοινωνική κινητικότητα μέσω της εκπαίδευσης
ε) η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών μέσω της κατάργησης των οργανικών τοποθετήσεων και μιας σκληρής και εξουθενωτικής αξιολόγησης. Η μετατροπή των σχολείων σε πρότυπα και πειραματικά  εξαφανίζει τα οργανικά κενά, κάτι που συνεπάγεται λιγότερους διορισμούς. Άρα  θα υπάρχουν πάντα λειτουργικά κενά που θα γεμίζουν με αναπληρωτές.

Είναι βέβαιο πως σε βάθος χρόνου θα φανούν οι πολυεπίπεδες διαλυτικές επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος. Χρειαζόμαστε ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου των δημόσιων σχολείων ώστε να παρέχουν ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά και όχι την κατασκευή ελιτίστικων σχολείων για  λίγους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2021: Νέες οδηγίες για τα self tests

ΑΣΕΠ: Ποιες είναι οι 5 προκηρύξεις που διορίζουν στο Δημόσιο

Τα Θέματα και οι λύσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 (Δείτε τα πρώτοι εδώ)

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

erikse
Euro 2020: Κατέρρευσε στο γήπεδο ποδοσφαιριστής της εθνικής Δανίας
Σοκαριστικές στιγμές στον αγώνα Δανίας- Φινλανδίας για το Euro 2020 - Κατέρρευσε, κατά τη διάρκεια του αγώνα , o ποδοσφαιριστής της Δανίας, Κρίστιαν...
Euro 2020: Κατέρρευσε στο γήπεδο ποδοσφαιριστής της εθνικής Δανίας
anagnostopoulou
Αναγνωστοπούλου: Συλλυπητήρια για τον θάνατο της Σοφία Αδαμίδου
Συλλυπητήρια δήλωση με την οποία αποχαιρετά τη δημοσιογράφο Σοφία Αδαμίδου, εξέδωσε η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου
Αναγνωστοπούλου: Συλλυπητήρια για τον θάνατο της Σοφία Αδαμίδου