εκπαιδευτικός, τάξη, σχολείο, μαθητές
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας για την μετατροπή του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας σε Πειραματικό

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας είναι αντίθετος με την απόφαση για την μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό.

 Η ΕΛΜΕ Λευκάδας προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας.

«Χρειαζόμαστε ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου των δημόσιων σχολείων ώστε να παρέχουν ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά και όχι την κατασκευή ελιτίστικων σχολείων για λίγους» υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ Λευκάδας στην ανακοίνωσή της

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας:

Με την υπ’ αριθμ. 51614/Δ6/11-5-2021 Υ.Α. το 2ο Γενικό Λύκειο Λευκάδας  μετατρέπεται σε Πειραματικό. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 22631/Δ6/26-2-2021 Υ.Α., που εφαρμόζει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 4692/2020, η μετατροπή ενός σχολείου σε Πρότυπο ή Πειραματικό μπορεί να γίνει με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ή με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο  Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας συνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα και πήρε κατά πλειοψηφία αρνητική απόφαση ενώ και ο Προϊστάμενος σε συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας, που προηγήθηκε της συνεδρίασης των Συλλόγων, εξέφρασε την πρόθεσή του να μην προτείνει κάποιο σχολείο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Το 2ο ΓΕΛ Λευκάδας είναι το μοναδικό σχολείο της Δευτεροβάθμιας στα Ιόνια Νησιά που μετατρέπεται σε Πειραματικό. Η μετατροπή του με το στανιό, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων είναι μια ανορθολογική και απαξιωτική, για το σύνολο των εκπαιδευτικών, πράξη.  Πώς γίνεται μια τόσο σημαντική αλλαγή σε ένα σχολείο παρακάμπτοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό; Η απαράδεκτη αυτή απόφαση είναι βολή ενάντια στο ρόλο και τη λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων. Η παράκαμψη του Συλλόγου Διδασκόντων από το Υπουργείο φανερώνει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. 

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της μαζικής μετατροπής σχολείων ολόκληρης της επικράτειας σε Πρότυπα ή Πειραματικά, επιχειρεί να μπολιάσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με όρους επιχείρησης.

Με το πρόσχημα της «αριστείας», που, όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η ανεστραμμένη μορφή της εμπέδωσης και παγίωσης των κοινωνικών και μορφωτικών ανισοτήτων, επιχειρείται: 

α) η κατάργηση της γεωγραφικής κατανομής του μαθητικού δυναμικού, που σημαίνει κατάργηση του σχολείου  της γειτονιάς
β) η κατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων και η υποβάθμιση πολλών από αυτά (Ειδικά όταν σε έναν μικρό νομό κάνεις επιλογή μαθητών είναι σίγουρο ότι κατηγοριοποιείς τα σχολεία.) 
γ) η σύνδεση της βιωσιμότητας των σχολείων με την ικανότητα εξεύρεσης πόρων και προσέλκυσης χορηγιών
δ) η ένταση των μορφωτικών ανισοτήτων ώστε να αντανακλούν τις κοινωνικές ανισότητες και να ελαχιστοποιηθεί η κοινωνική κινητικότητα μέσω της εκπαίδευσης
ε) η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών μέσω της κατάργησης των οργανικών τοποθετήσεων και μιας σκληρής και εξουθενωτικής αξιολόγησης. Η μετατροπή των σχολείων σε πρότυπα και πειραματικά  εξαφανίζει τα οργανικά κενά, κάτι που συνεπάγεται λιγότερους διορισμούς. Άρα  θα υπάρχουν πάντα λειτουργικά κενά που θα γεμίζουν με αναπληρωτές.

Είναι βέβαιο πως σε βάθος χρόνου θα φανούν οι πολυεπίπεδες διαλυτικές επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος. Χρειαζόμαστε ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου των δημόσιων σχολείων ώστε να παρέχουν ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλα τα παιδιά και όχι την κατασκευή ελιτίστικων σχολείων για  λίγους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα