emvolio
Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, θα μπορούσαμε με να συζητάμε για ένα χώρο χωρίς μάσκες για εμβολιασμένους

Θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών, από 12 και πάνω, σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, μιας που ξέρουμε τα εμβόλια όπως της Pfizer είναι απόλυτα ασφαλή και 100% αποτελεσματικότητα στη νόσηση, ενώ όλα τα εμβόλια ελέγχονται για τα παιδιά.

«Θα πρέπει να γίνει συζήτηση όταν θα νιώσουμε ότι τα εμβόλια είναι σε τέτοια φάση που να μπορούν να δοθούν στα παιδιά, πριν τη νέα σχολική χρονιά. Αλλά αν θα κάνουν τα παιδιά άνω των 12 εμβόλιο δεν είναι προτεραιότητα».

Σημείωσε όμως ότι τα εμβόλια είναι καλά για να νιώσουν και τα παιδιά στα σχολεία πιο άνετα, να έχουμε μάσκα πέραν των καθηγητών και των δασκάλων.

Παράλληλα έκανε την εκτίμηση ότι θα πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού μετά τις αρχές Ιουνίου .

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ανοσία της αγέλης το καλοκαίρι.

«Θα προτιμούσα να ανοίξουμε πολλές δραστηριότητες, αλλά καθεμιά προσεκτικά» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σταθερή, αργή βέβαια, μείωση δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση δεν είναι τα πράγματα αδύνατον να αλλάξουν… Το προσεκτικό άνοιγμα βοήθησε φαίνεται, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα» επισήμανε ο καθηγητής.

«Είναι καλό που αυτές οι ηλικιακές ομάδες (30 - 44) συμμετέχουν, αλλά μη βιαστούν να κάνουμε απότομα βήματα, σε αυτή τη φάση γιατί φοβάμαι παρατεταμένη επιπεδοποίηση σε υψηλούς αριθμούς» προειδοποίησε.

Όπως εξήγησε «Δεν υπάρχει αριθμός πέρα από τον οποίο χαλαρώνουμε γενικά. Για να χαλαρώσουμε γενικά, δηλαδή να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας σαν του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα, και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς, δηλαδή να έχουμε και την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1.000 δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο».

Χωρίς μάσκες

Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, «θα μπορούσαμε με να συζητάμε για ένα χώρο χωρίς μάσκες με εμβολιασμένους, γιατί τώρα πια ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για τους 20 – 30, επομένως το να δοθεί ένα κίνητρο, ρεαλιστικό όμως κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε κλειστό χώρο, είναι δώρο των εμβολίων, το να τους επιτρέψουμε να μην φοράνε μάσκα επειδή έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους το CDC στις ΗΠΑ έχει κάνει παρόμοιες συστάσεις».

Τι θα γίνει το καλοκαίρι

«Φέτος το καλοκαίρι, παρότι ξεκινάμε με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Έχουμε τους εμβολιασμούς, έχουν επιταχυνθεί και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40 με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας. Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα».

«Είναι δύσκολο με εμβολιασμούς το καλοκαίρι να έχουμε τεράστιο κύμα, πρέπει να πάμε πάρα πολύ άσχημα. Αν κρατηθούμε σε 1500 με 2000 κρούσματα για πολλές εβδομάδες θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή, κι επομένως οι μη εμβολιασμένοι θα συνεισφέρουν στις ΜΕΘ, συν το γεγονός ότι είχαμε και σπάνιες μολύνσεις εμβολιασμένων» εξήγησε.

Πρόσθεσε όμως ότι η ανοσία της αγέλης αφορά μόνο το καλοκαίρι, είναι συνάρτηση του ρυθμού μεταδοτικότητας και που το καλοκαίρι που λειτουργούμε περισσότερο έξω.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Νέες οδηγίες του ΣΥΠΥΥΠ: Υποχρεωτική η αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σύμφωνα με την απόφαση του ΑΣΕΠ
Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών – Εφαρμογή της απόφασης της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής του ΑΣΕΠ ζητά ο ΣΥΠΥΥΠ
Νέες οδηγίες του ΣΥΠΥΥΠ: Υποχρεωτική η αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σύμφωνα με την απόφαση του ΑΣΕΠ
Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Πειραιά: Η Εισαγγελία ζητά τα στοιχεία συνδικαλιστών – Καταγγελίες για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής καταγγέλλει «χοντροκομμένη απόπειρα τρομοκράτησης» μετά από έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που ζητά τα στοιχεία...
Πειραιά: Η Εισαγγελία ζητά τα στοιχεία συνδικαλιστών – Καταγγελίες για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
chatgpt edu
Με νόμο και ΦΕΚ το ChatGPT στα σχολεία: Άνοιξε το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό για 50.000 Εκπαιδευτικούς
Το ChatGPT EDU εντάσσεται επίσημα στα ελληνικά σχολεία μέσω ΦΕΚ, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής στη διδασκαλία. Την ίδια στιγμή, το 1ο...
Με νόμο και ΦΕΚ το ChatGPT στα σχολεία: Άνοιξε το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό για 50.000 Εκπαιδευτικούς